Aluehallintovirasto

Korkeakoulun esimies tuomittiin kahden työntekijän seksuaalisesta häirinnästä sakkoihin

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi korkeakoulussa työskennelleen esimiehen työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja palvelusrikoksesta 40 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 21.6.2021.

Tapauksessa esimies kohdisti kahteen alaiseensa seksuaalisia tekoja työaikana. Hän ehdotti toiselle työntekijälle suutelua ja halasi tätä pitkään. Toiselle alaiselleen esimies ehdotti seurustelusuhdetta, mistä tämä kieltäytyi. Tämän jälkeen hän antoi alaiselleen heikon suoritusarvioinnin, mikä vaikutti suoraan työntekijän palkan määrään. Käräjäoikeus katsoi heikon suoritusarvioinnin antamisen johtuneen ainakin osittain seurustelusuhteesta kieltäytymisestä. Esimies myös halasi kyseistä alaistaan, puhui tälle vihjailevaan sävyyn ja lähetti tälle vihjailevia viestejä. Esimiehen menettely oli ollut toistuvaa. Tapahtumien takia kummallekin työntekijälle oli aiheutunut terveydellistä haittaa tai vaaraa.

Tehtäviensä ja päätäntävaltuuksiensa johdosta esimiehen katsottiin olevan organisaatiossa sellaisessa asemassa, joka tekee hänestä rikoslaissa tarkoitetun työnantajan edustajan.

Käräjäoikeus totesi, että työnantajan edustajan olisi tullut tavanomaista harkintaa käyttäen käsittää suoraan alaiseensa kohdistetun suuteluehdotuksen ja halaamisen olevan häiritsevää tai muuten ei-toivottua, vaikkei työntekijä nimenomaisesti ollut kieltänyt esimiestään näin menettelemästä. Käräjäoikeus katsoi, että työnantajan edustajan olisi tullut ymmärtää aiheuttavansa myös toisen alaisensa terveydelle haittaa tai vaaraa ehdotuksillaan ja vihjailevilla viesteillään. Kyseinen työntekijä oli ilmaissut esimiehelleen, että tämän kanssa on mukava tehdä töitä, mutta ei muuta. Käräjäoikeus totesi, että työnantajan edustajan olisi pitänyt ymmärtää menettelynsä olevan ei-toivottua ilman työntekijän uudempaa huomautusta asiasta. Käräjäoikeus katsoi menettelyn täyttävän työturvallisuusrikoksen, työsyrjinnän ja palvelusrikoksen tunnusmerkistöt.

”Kenenkään ei pidä joutua sietämään seksuaalista häirintää työssään. Seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutumisesta kannattaa aina ilmoittaa viranomaisille. Työsuojeluviranomaiseen voi olla yhteydessä myös anonyymisti, ja valvonta aloitetaan vain häirintää kokeneen suostumuksella”, muistuttaa työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/6939

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, puh. 029 501 6577, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Närkontakter begränsas i Egentliga Finland som har återgått till samhällsspridningsfasen3.8.2021 19:12:27 EEST | Tiedote

Covid-19-smittorna ökar åter kraftigt i Egentliga Finland och landskapet är tillbaka i epidemins samhällsspridningsfas. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har på basis av den regionala coronasamordningsgruppens bedömning fattat beslut om sammankomstbegränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft i kommunernas områden i Egentliga Finland under perioden 4 - 31.8.2021.

Takaisin leviämisvaiheeseen siirtyneessä Varsinais-Suomessa rajoitetaan lähikontakteja3.8.2021 19:04:51 EEST | Tiedote

Koronavirustartunnat ovat uudelleen jyrkässä nousussa Varsinais-Suomessa ja maakunta on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronakoordinaatioryhmän arvioon perustuen Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen tartuntatautilain (TTL) pykälien 58 § ja 58 d mukaisista kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Päätös on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella 4.-31.8.2021 välisenä aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme