Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Korkeasti koulutetuilla työikäisillä Helsinkiin muuttaminen on todennäköisempää

Jaa
Korkea osaaminen koulutuksella tai työtuloilla mitattuna lisää Helsinkiin muuton todennäköisyyttä. Myös nuorempi ikä ja viimeaikainen opiskelu ovat yhteydessä päätökseen muuttaa Helsinkiin. Sen sijaan lasten kuuluminen perheeseen ja omistusasuminen vähentävät Helsinkiin muuttamisen todennäköisyyttä. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta tutkimuksesta Helsinkiin muuttavien valikoituminen.

Tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka muualta Suomesta Helsinkiin muuttavat työikäiset ovat valikoituneet. Helsinkiin muuttavia verrataan sekä muihin Suomen kuntiin jääviin että muihin Suomen kuntiin muuttaviin ja selvitetään, kuinka Helsinkiin muuttavat poikkeavat näistä joukoista. Lisäksi tarkastellaan millaiset henkilöiden osaamista kuvaavat ja muut ominaisuudet selittävät henkilöiden todennäköisyyttä muuttaa Helsinkiin. Muuttohetkellä opiskelevat on jätetty tutkimusotoksen ulkopuolelle, jotta tarkastelut kuvaisivat henkilöitä, jotka ovat kiinnittyneet työmarkkinoille tai joilla on mahdollisuus osallistua työmarkkinoille päätoimisesti. Tutkimuksen tulokset ovat luonteeltaan kuvailevia.

Koulutus ja työtulot ovat yhteydessä muuttopäätökseen

Helsinkiin muuttamisen todennäköisyys kasvaa korkeamman koulutuksen myötä. Myös nuorempi ikä ja viimeaikainen opiskelu lisäävät Helsinkiin muuton todennäköisyyttä. Koulutuksen ja muuttoalttiuden välistä yhteyttä on tutkimuskirjallisuudessa selitetty esimerkiksi sillä, että muuttamisen mahdolliset taloudelliset hyödyt ovat suuremmat korkeasti koulutetuille kuin matalammin koulutetuille tai sillä, että korkeasti koulutettujen osaaminen on alueellisesti laajemmin hyödynnettävissä. Nuorten suurempaa muuttoalttiutta on puolestaan selitetty sillä, että he ehtivät kartuttamaan muuttamisesta koituvia hyötyjä pitempään kuin vanhempana muuttavat.

Myös korkealle sijoittuminen oman viiteryhmän työtulojakaumassa ennustaa suurempaa Helsinkiin muuttamisen todennäköisyyttä. Henkilöt näyttävät huomioivan muuttopäätöksissään myös heidän työ- ja tulonäkymänsä Helsingin työssäkäyntialueella, sillä korkeammat odotetut työtulot Helsingin työssäkäyntialueella lisäävät Helsinkiin muuton todennäköisyyttä.

Muuttopäätöksissä painavat myös asuntomarkkinatekijät

Myös asuntomarkkinoihin liittyvät tekijät selittävät osaltaan päätöstä muuttaa Helsinkiin. Korkeat asuntojen hinnat omassa asuinkunnassa ovat yhteydessä suurempaan Helsinkiin muuttamisen todennäköisyyteen. Kun asuntohintaero oman asuinkunnan ja Helsingin välillä on pienempi, asumiseen liittyvät mahdolliset lisäkustannukset muutettaessa ovat vähäisemmät. Toisaalta omistusasumisen havaitaan vähentävän Helsinkiin muuttamisen todennäköisyyttä, kun vaihtoehtona on asuinkuntaan jääminen. On myös mahdollista, että korkeiden odotettujen työtulojen yhteys Helsinkiin muuttamisen todennäköisyyteen voi osin heijastaa Helsingin muuta Suomea korkeampia asumiskustannuksia. Oletettavasti suurempituloisille Helsingin korkeilla asumiskustannuksilla on vähemmän merkitystä, minkä vuoksi juuri heidän keskuudessaan Helsinkiin muuttamisen havaitaan olevan todennäköisempää.

Helsingin tuttuus lisää muuttamisen todennäköisyyttä

Monet muutkin tekijät selittävät henkilöiden päätöksiä muuttaa Helsinkiin. Helsingissä hiljattain asuneet tai työskennelleet sekä Helsingissä syntyneet muuttavat Helsinkiin todennäköisemmin kuin muilta ominaisuuksiltaan samankaltaiset henkilöt, joilla ei ole samankaltaisia aiempia kytköksiä Helsinkiin. Lasten kuuluminen perheeseen sen sijaan vähentää Helsinkiin muuttamisen todennäköisyyttä.



Helsinkiin muuttavien valikoituminen (pdf) (Laura Ansala)

Tiivistelmä

Lisätietoja:
Erikoistutkija Laura Ansala
Kaupunginkanslia
laura.ansala@hel.fi
Puh. 040 144 8210

Viestinnän yhteyshenkilö:
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 1677 302

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Syötävä Helsinki valtaa kaupungin touko-kesäkuussa17.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote

Ensimmäistä kertaa järjestettävät Syötävä Helsinki -ruokaviikot kutsuvat tutustumaan Helsingin monipuoliseen ruoka- ja juomatarjontaan 24.5.–16.6.2024. Paikallisten ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alojen toimijoiden yhteistyöllä on saatu kokoon lähes sadan tapahtuman kattaus, josta löytyy herkullisia maistiaisia niin fine diningin, burgereiden, perinteisten ja etnisten makujen kuin juomakulttuurinkin ystäville.

Feast Helsinki to shine a light on local food scene in May and June17.4.2024 09:30:00 EEST | Press release

This summer, the City of Helsinki is joining operators in the local restaurant, tourism and event sectors to arrange a celebration of the capital’s unique culinary culture. Scheduled for 24 May to 16 June 2024, the Feast Helsinki food festival will showcase the city’s eclectic range of delicious food and beverages. A programme of close to 100 events has been put together offering taste experiences for lovers of fine dining and burgers as well as traditional and ethnic dishes.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye