Suomen Vuokranantajat ry

Korkein oikeus vahvisti: vuokrasopimuksen purkamiskynnys korkealla

Jaa
Vuokranantaja oli purkanut sopimuksen yli seitsemän kuukauden odottelun jälkeen sillä perusteella, että vuokralainen oli säilyttänyt huoneistossa liian suurta tavaramäärää, eikä ollut varoituksista huolimatta vähentänyt sitä riittävästi. Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus katsoivat, että purkamiskynnys ylittyi. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo kommentoi tuoretta ennakkopäätöstä.

Laki ei määrittele sitä, mikä on vuokrahuoneiston huolellista ja mikä huonoa hoitamista. Vuokralaisella onkin varsin laaja mahdollisuus vaikuttaa asumisoloihinsa, kunhan huomioi huoneiston hoitamisessa sen, että asunto on toisen omaisuutta. Oikeuden päätös osoitti, että tavanomaisen koti-irtaimiston pitkäaikainen säilyttäminen voi muodostua huoneiston huonoksi hoitamiseksi, kun tavaramäärä on selvästi liian suuri.

Hamstraus aiheuttaa riskejä

Korkein oikeus linjasi ratkaisussaan (KKO:2022:61), että liiasta tavaramäärästä voi aiheutua riski huoneiston vahingoittumiselle esimerkiksi tulipalon tai muun merkittävän vaaratilanteen vuoksi, vaikka mitään konkreettista vahinkoa ei olisi vielä aiheutunut. Sekä hovioikeus että korkein oikeus katsoivat tapauksessa näytetyksi, että huoneistossa oli yksinkertaisesti liikaa tavaraa, eikä sitä ollut vähennetty riittävästi siivoukseen varattuun aikaan nähden. Toisin kuin käräjäoikeudessa, näytöksi ei edellytetty esimerkiksi palotarkastusviranomaisten lausuntoa palokuorman ylittymisestä tai sitä, että huoneistosta olisi löydetty haittaeläimiä, hajuhaittaa tai muutakaan konkreettista haittaa, joita Susanna-Maria Aarnivuon kokemuksen mukaan näytöksi tyypillisesti kerätään.

Pelkkään tavaramäärään puuttuminen vaatii kärsivällisyyttä

Lain mukaan vuokrasopimusta ei voi purkaa huoneiston huonon hoitamisen perusteella, antamatta vuokralaiselle ensin kirjallista varoitusta todistettavalla tavalla. Tämä tarkoittaa, että vuokralaiselle on varattava mahdollisuus toimia toisin ja jatkaa sen myötä asumista.

“Tässä tapauksessa korkein oikeus katsoi huonon hoitamisen jatkuneen, kun vuokralaiselle oli annettu jopa kaksi varoitusta ja huoneistossa oli tehty neljä tarkastuskäyntiä, eikä tavaramäärä ollut niistä huolimatta vähentynyt riittävästi ennen sopimuksen purkamista. Liian suureen tavaramäärään puuttuminen vaati siis pitkäjänteisyyttä”, Aarnivuo summaa.

Aarnivuon mukaan ratkaisu vahvistaa vallitsevaa oikeustilaa siitä, että vuokrasopimuksen purkamiskynnys huoneiston huonon hoitamisen perusteella on varsin korkealla. Purkaminen vaatii riittävästi näyttöä siitä, että tavaramäärä huoneistossa on ylipäänsä liiallinen ja säilyy sellaisena myös varoituksen antamisen jälkeen. Hän ohjeistaakin vuokranantajia kirjaamaan ehdotuksen huoneiston tarkastusajankohdasta varoituksen yhteyteen ja ottamaan tarkastuskäynneillä vertailukelpoisia valokuvia.

Vuokranantajan vaikutusmahdollisuuksia ei tunneta riittävän hyvin

Vuokralainen vetosi vuokrasopimuksen purkamisen välttämiseksi siihen, että hänen toimintakykynsä oli merkittävällä tavalla alentunut aivovammasta johtuen, minkä vuoksi hänen menettelyään oli pidettävä vähäisenä. Korkein oikeus kuitenkin totesi, että menettelyyn johtaneille syille voi antaa vain rajoitetusti painoarvoa – lähinnä silloin, jos ne ovat olleet luonteeltaan tilapäisiä.

“Kun huomioi vuokralaiselle annetut varoitukset sekä riittävän ajan, jonka hän oli saanut ylimääräisten tavaroiden poistamiseen tilanteen korjautumatta, vuokranantajalta ei edellytetty vuokrasuhteen jatkamista. Näin ollen sopimus voitiin purkaa,” Aarnivuo kiteyttää.

Suomen Vuokranantajat ry:n lakineuvonnalle esitetään säännöllisesti kysymyksiä huoneiston huonoon hoitamiseen liittyen. Ensimmäinen neuvo on yleensä tarkastuskäynnistä sopiminen huoneiston kunnon ja hoidon selvittämiseksi yhdessä vuokralaisen kanssa. Jos tarkastuksen aikana syntyy epäilys siitä, että vuokralainen ei kykene huolehtimaan itsestään ja vuokraamastaan huoneistosta, voi tehdä kunnalle huoli-ilmoituksen tai Digi- ja väestötietovirastolle ilmoituksen ilmeisen edunvalvonnan tarpeesta, jolloin avuntarvetta ryhdytään selvittämään viranomaisteitse, Aarnivuo muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta5.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Yksityisten asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyneet lievään nousuun, uudisasuntoja ostanut verrattain harva19.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Yksityisten asuntosijoittajien kaksi viime vuotta laskeneet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Ylivoimainen enemmistö yksityisistä vuokranantajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijasta, myös viime vuosina. Valtaosa ei ole korottanut vuokria lainkaan viime vuonna. Kyselyyn vastasi yli 2000 yksityistä vuokranantajaa.

Yksityiset asuntosijoittajat ovat maltillisesti velkaantuneita, haasteet löytää vuokralainen kasvaneet26.1.2024 00:05:00 EET | Tiedote

Valtaosa yksityisistä vuokranantajista on maltillisesti velkaantuneita, sillä jopa 60 prosentilla velkaa ei ole lainkaan tai sitä on alle 50 prosenttia suhteessa sijoitusasunnon arvoon. 93 prosenttia ilmoittaa tavoittelevansa joko pientä tai maltillista riskin ja tuoton suhdetta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye