Säteilyturvakeskus (STUK)

Korona haastaa ydinlaitoshankkeiden valvontaa

Jaa

Säteilyturvakeskuksen (STUK) ydinlaitoshankkeiden valvonnasta kertovista raporteista käy ilmi, että vuoden toisella kolmanneksella valvonta on sujunut pääosin suunnitellusti. Koronatilanne on kuitenkin haastanut STUKin kehittämään työtapojaan.

Apulaisjohtaja Tapani Virolainen STUKista toteaa, että koronatilanne on vaikuttanut eniten Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -voimalaitoshankkeen valvontaan. Yhtiö valmistautuu ottamaan uuden laitoksen käyttöön ja STUKin on tehtävä varsin paljon tarkastuksia laitoksessa paikan päällä.

 ”Olemme suhtautuneet koronaan alusta asti hyvin vakavasti”, Tapani Virolainen sanoo. ”STUK kantaa vastuun niin omien työntekijöidensä kuin laitosten rakentajienkin turvallisuudesta, joten olemme kehittäneet ja ottaneet käyttöön uusia tautitilanteen huomioon ottavia työtapoja. Kaikessa on otettu luonnollisesti huomioon myös luvanhaltijoiden omat toimenpiteet ja menettelyt tartuntojen estämiseksi laitoksilla.”

STUKin tarkastajat ovat olleet koronatilanteen takia pääosin etätöissä ja osa Olkiluoto 3:n tarkastuksista on hoidettu etätarkastuksina. Tilanteen edellyttäessä tarkastuksia on tehty myös paikan päällä Olkiluodossa. Laitospaikalla tehtävästä valvonnasta ovat vastanneet alkuperäisiä suunnitelmia enemmän Olkiluodossa työskentelevät STUKin paikallistarkastajat. Laitoksen ydinpolttoaineen latausvalmiuden todentamisen kannalta välttämättömän valvonnan ja tarkastukset STUK on pystynyt hoitamaan näillä järjestelyillä suunnitellusti.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoshankkeen valvontaan koronan vaikutukset ovat olleet vähäiset. STUKin ei ole tarvinnut siirtää tai perua asioiden käsittelyä koronatilanteen takia.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen tarkastuksia STUK on pystynyt hoitamaan uusilla menettelyillä ja etäyhteyksien avulla. Tilanteen sitä edellyttäessä tarkastuksia on tehty paikan päällä Posivan työmaalla Olkiluodossa ja osan suunnitelluista tarkastuksista STUK on katsonut järkeväksi siirtää myöhemmin tehtäväksi.

 

Linkit valvonnan kolmannesvuosiraportteihin

Olkiluoto 3

Hanhikivi 1

Posiva

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Ydinsulku ja Suomi – kutsu STUKin virtuaalisille mediakahveille 28.10.2020 klo 9.00–10.3020.10.2020 14:20:00 EESTKutsu

Huoli suurvaltojen konfliktista edisti Suomen aktiivisuutta ydinsulun rakentamisessa. Kansainvälinen ydinsulkusopimus (NPT) täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Turun yliopiston dosentti Petri Pajun 28.10. julkaistavassa tutkimuksessa kysytään, kuinka ja millä motiivein suomalaiset ovat toimeenpanneet ydinsulkusopimusta kansallisesti 1960-luvulta alkaen. Suomi oli ensimmäinen maa, joka solmi kattavan valvontasopimuksen kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) kanssa, ja asiakirjalähteet osoittavat, että IAEA myös luonnosteli sopimusta suomalaisten asiantuntijoiden kanssa. Saavutus pohjusti suomalaisille asiantuntijoille edelläkävijän identiteettiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme