Korona tuplasi alueiden kehittämisen määrärahat
Koronakriisi on lisännyt alueiden kehittämisen rahoitusta ainakin tilapäisesti. Jotta kestävä kasvu, kilpailukyky ja muut alueiden kehittämisen tavoitteet toteutuisivat, tarvittaisiin pitkäjänteisempää resurssisuunnittelua.

Koronakriisi kaksinkertaisti valtion talousarviossa alueille suunnatut määrärahat. Vuonna 2020 alueiden kehittämiseen kohdennettiin yhteensä lähes 680 miljoonaa euroa. Vuosien 2021 ja 2022 määrärahat olivat edelleen suuremmat kuin koronaepidemiaa edeltävinä vuosina.
Valtiotalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksessa todetaan, että Suomen kansallinen aluekehittämisrahoitus on vaihdellut merkittävästi vuosittain jo ennen koronakriisiäkin. Lisäksi koronaepidemia lisäsi rahoitusta alueiden kehittämiseen ainakin lyhyellä aikavälillä.
VTV:n mukaan rahoituksen lyhytjänteisyys ja puutteelliset vaikuttavuusmittarit heikentävät aluekehittämistoiminnan suuntaamista ja vaikuttavuuden seurantaa. Alueiden kehittämisen yleisiä tavoitteita ovat mm. alueiden kestävä kehitys, kilpailukyky ja asukkaiden hyvinvointi.
”Jotta kansalliset alueiden kehittämisen tavoitteet sekä vuoropuhelu alueiden ja kaupunkien kanssa toteutuisivat, tarvittaisiin johdonmukaisempaa ja pitkäjänteisempää resurssisuunnittelua”, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Osmo Halonen sanoo.
Alueiden koronaelvytyspaketti tuki aluekehittämispäätöksen tavoitteita
Maakunnat saivat syksyllä 2020 yhteensä runsaan 100 miljoonan euron suuruisen, alueiden kehittämiseen kohdistetun elvytyspaketin. Elvytysrahan saadakseen alueiden oli laadittava omat selviytymissuunnitelmansa.
”Suunnitelmien sisältöä ja laatua ei kuitenkaan arvioitu osana rahoitusprosessia, joten niillä ei ollut merkitystä rahoituksen alueellisessa jakautumisessa. Sen sijaan alueiden selviytymissuunnitelmissa näkyi varsin hyvin aluekehittämispäätöksen painopisteet ja poikkileikkaavat teemat: digitalisaatio ja kestävä kehitys”, Halonen sanoo.
Alueiden koronaelvytys on siten tukenut välillisesti hallituksen aluekehittämispäätöksen toteutumista. Alueiden selviytymissuunnitelmien toimeenpanossa pääpaino on ollut uudistuvan elinkeinoelämän ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan vauhdittamisessa sekä ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyvissä teemoissa.
Elvytyspaketin tavoitteena oli uudistaa alueiden elinkeinorakennetta niin, että se nojaisi enemmän osaamiseen, innovaatioihin ja kansainvälisyyteen. Rahoituksen ehtona oli, että sillä vauhditetaan digitalisaatiota ja tuetaan hiilineutraalin ja kestävän yhteiskunnan rakentumista. Samat tavoitteet on kirjattu valtioneuvoston aluekehittämispäätökseen vuosille 2020–2023.
Tutustu julkaisuun: Alueiden elinkeinoelämän kasvun ja kilpailukyvyn edistäminen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Osmo HalonenJohtava tuloksellisuustarkastaja, ledande effektivitetsrevisor
Puh:040 735 7435etunimi.sukunimi@vtv.fiVille VehkasaloJohtava tuloksellisuustarkastaja, ledande effektivitetsrevisor
Puh:040 735 7381etunimi.sukunimi@vtv.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.
Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Största delen av coronastöden för turismen gick i initialskedet till restauranger22.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Företagen i Nyland och Lappland fick mest av de stöd som Business Finland och NTM-centralerna beviljade turistbranschen. Utöver coronastöden granskade Statens revisionsverk det EU-delfinansierade projektet Visit Arctic Europe, vars effekter inte kunde särskiljas från den allmänna växande trenden inom den internationella turismen i Lappland.
Matkailulle kohdistetuista alkuvaiheen koronatuista suurin osa meni ravintoloille22.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Matkailualalla Business Finlandin ja ELY-keskusten tukia saivat eniten Uudenmaan ja Lapin yritykset. Koronatukien lisäksi VTV tarkasteli EU:n osarahoittamaa Visit Arctic Europe -hanketta, jonka vaikutusta ei voitu erottaa Lapin kansainvälisen turismin yleisestä kasvavasta trendistä.
Coronan fördubblade anslagen för regionutveckling22.6.2022 06:45:00 EEST | Tiedote
Coronakrisen har åtminstone tillfälligt ökat finansieringen av regionutvecklingen. För att hållbar tillväxt, konkurrenskraft och andra mål för regionutvecklingen ska uppnås behövs en långsiktigare resursplanering.
Trots de extra säkerhetspolitiska utgifterna måste den växande skuldkvoten stabiliseras3.6.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Kriget i Ukraina har i stor omfattning påverkat skötseln av de offentliga finanserna.
Turvallisuuspoliittisista lisämenoista huolimatta velkasuhteen kasvu saatava taittumaan3.6.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Sota Ukrainassa on vaikuttanut laajasti julkisen talouden hoitoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme