Keskuskauppakamari

Korona värisyttää työllisyyslukuja - Suomen työmarkkinatilanteelle luvassa vaikeita aikoja

Jaa

Työllisyys on 40 000 työllisen päässä hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.

Työllisyystavoitelaskuri perustuu Tilastokeskuksen julkaisemiin työllisyyslukuihin. Tänään julkaistut työllisyysluvut osoittavat, että työllisyysasteen trendi nousi sen ollessa 73,5 prosenttia vuoden 2020 huhtikuussaTyöttömyysasteen 
trendi oli 6,8 prosenttia huhtikuussa 2020. 

Koronakriisi ei konkretisoidu vieläkään työllisyystilastoissa. On ollut kuitenkin jo pitkään selvää, että koronakriisi tulee vaikuttamaan työmarkkinoihinMutta niin työttömyyden kuin työllisyyden trendit eivät vielä kerro kehityksestä heikompaanNyt pitää katsoa tilastojen taakse”, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo. 

Maaliskuun työllisyyslukuihin ei koronakriisi vielä ehtinyt vaikuttaa eikä huhtikuun trendiluvuissa myöskään näy käännettä. Sen sijaan raaka työllisyysluku on yli prosentin vuodentakaista matalampi. 

Huhtikuun luvut näyttävät edelleen pintapuolisesti hyviltäSuurin syy lienee tilastojen määritelmissä. Esimerkiksi määräajaksi lomautetut henkilöt tilastoituvat työllisiksi, mikäli lomautus on kestänyt alle kolme kuukautta. Käytännössä siis todellisuus on selvästi työvoimatutkimuksen lukuja karumpi”, Kotamäki kertoo. 

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan lomautusten määrä on ollut jyrkässä kasvussa. Helmikuussa lomautettuja henkilöitä oli yhteensä noin 19 000, maaliskuussa noin 65000 henkilöä ja huhtikuussa jo 164 000 henkilöä oli lomautettu. 

”Jos kaikki lomautetut tilastoituisivat työvoimatutkimuksessa työttömiksi, saattaisi työttömyysaste olla kaksinumeroinen”, Kotamäki arvioi. 

Suomen järjestelmässä suuren järjestelmähäiriön eli shokin tapauksessa ensin työntekijöitä lomautetaan. Suomalainen lomautusjärjestelmä puolustaakin paikkaansa, kun yritykset sopeutuvat kriisitilanteeseen. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun työntekijöiden pitäisi palata takaisin töihin, mutta markkinoilla on edelleen häiriötila. 

Koska palkka ja työaika ei työmarkkinoilla ja työehtosopimusten säännöissä jousta riittävästinäkyy lopputulos työttömyyden kasvunaTässä on valitettava, mutta hyvinvoinnin kannalta kriittinen eroavaisuus esimerkiksi Tanskan tai Saksan järjestelmiin verrattuna.”, Kotamäki sanoo. 

”Sitä aina lamojen yhteydessä arvuutellaan, että onko tällä kertaa tilanne erilainen. Että mitä, jos suomalainen työmarkkina olisikin muuttunut syytä tai toisesta aikaisempaa kestävämmäksi. 

Kotamäki suhtautuu epäileväisesti väitteeseen suomalaisten työmarkkinoiden mainettaan suuremmasta joustavuudesta. 

”Järjestäen erilaiset tutkimukset ja kansainvälisten organisaatioiden tutkijat tulevat johtopäätökseen, että suomalaiset työmarkkinat ovat jäykät. Lisäksi on tiedossa erilaisia työllistymisen ja työllistämisen esteitä, joita hallitus toisensa jälkeen on luvattu purkaaMonimutkaista ja kehittynyttä järjestelmää on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi uudistaa”, Kotamäki sanoo. 

Arvaukseni on, että edessä on vaikeita aikoja senkin jälkeen, kun koronapandemia hellittää. Tilannetta voi parantaa oikeanlaisella talouspolitiikalla – sekä suhdanne- että rakennepolitiikalla. Tosiasia taitaa kuitenkin olla, että suuremmat muutokset tapahtuvat hitaasti. Valtio ei ole mikään soutuvene, vaan valtamerilaiva, joka kääntyy hitaasti. Valitettavasti se tietää vaikeita aikoja Suomen työmarkkinarakenteilla. Tässä kohtaa todella toivon olevani väärässä”, Kotamäki päättää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Roni Rekomaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Varma kesän merkki ei ole vain västäräkki, vaan myös erilaiset huijausyritykset - Keskuskauppakamari kehottaa tarkkuuteen9.7.2020 07:00:00 EESTTiedote

Yrityksiin kohdistuvat huijausyritykset ovat muuttuneet arkipäiväiseksi ilmiöksi, jotka lisääntyvät kesäisin. Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen kehottaa olemaan tarkkana niin laskujen maksatuksen kuin salasanojen suhteen kesän aikana sekä perehdyttämään kesätyöntekijät huijausyritysten varalta.

Kauppakamarin EU-katsaus: Nyt on Euroopan jälleenrakennuksen aika1.7.2020 00:01:00 EESTTiedote

Euroopan unionin taloudellinen jälleenrakennus koronakriisin seurauksena on keskeisin asia heinäkuussa alkavalla Saksan EU-puheenjohtajuuskaudella, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori tänään julkaistussa kauppakamarin EU-katsauksessa. Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta on olennaista, minkälaisen muodon Euroopan jälleenrakennus saa ja kuinka nopeasti se tervehdyttää koronakriisin runtelemat vientimarkkinamme.

Koronakysely: Puolet yrityksistä vähensi investointejaan koronakriisin takia30.6.2020 00:01:00 EESTTiedote

Puolet kauppakamareiden kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo koronakriisin vähentäneen yrityksen investointikykyä. Reilu viidesosa, 22 prosenttia, näistä yrityksistä kertoo investointien vähentyneen peräti 75-100 prosenttia ajasta ennen koronapandemian puhkeamista. Suurimmalla osalla näistä yrityksistä, noin 47 prosentilla, investoinnit ovat vähentyneet 1-25 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme