Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Koronaepidemia laski keskimääräistä vankilukua, yhdyskuntapalvelua suorittavien asiakkaiden määrä nousi

Jaa

Rikosseuraamuslaitos on julkaissut vuoden 2020 tilastollisen vuosikirjan, josta saa ajankohtaisen kuvan Rikosseuraamuslaitoksen asiakas- sekä vankimääristä ja toiminnasta. Vuonna 2020 keskimääräinen vankiluku laski koronavirusepidemian vuoksi. Yhdyskuntapalvelua suorittavien asiakkaiden määrä nousi edellisvuoteen verrattuna.

Vankiluku laski ja väkivaltarikoksista tuomittujen osuus nousi koronaepidemian seurauksena

Vankien päivittäinen keskimäärä on laskenut 2000-luvun puolivälistä alkaen lukuun ottamatta vuosia 2016 ja 2019, jolloin vankimäärä nousi hieman. Vuonna 2020 vankeja oli päivittäin keskimäärin 2 800, mikä oli noin 150 vähemmän kuin vuonna 2019.

Suurimman vankiryhmän muodostavat väkivaltarikoksista tuomitut. Vuonna 2020 vajaa 40 prosenttia vangeista oli tuomittu väkivaltarikoksista (23 % henkirikoksista ja 16 % pahoinpitelyrikoksista). Edellisvuonna väkivaltarikoksista tuomittuja oli reilu kolmannes vangeista. Myös huumausainerikoksista tuomittujen osuus on noussut. Vuonna 2020 näiden osuus kaikista vankeusvangeista oli vajaa neljännes (23 %), kun vuonna 2019 osuus oli vajaa viidennes (21%). Vankiluvun lasku ja muutokset vankirakenteessa johtuivat pääasiassa siitä, että sakon muuntorangaistuksia ja enintään kuuden kuukauden pituisia vankeustuomioita rajoitettiin koronaepidemian takia.

Rangaistusajan keskipituus oli 12,2 kuukautta

Vankiloista vapautui vuonna 2020 yhteensä 5 402 vankia, joista vankeusvankeja oli noin 51 prosenttia (2 757), sakkovankeja noin 21,5 prosenttia (1 153) ja tutkintavankeja noin 27,5 prosenttia (1 492). Vajaa 40 prosenttia vankeusvangeista (1 055) suoritti rangaistusta enintään kolme kuukautta ja 13 prosenttia (352) yli kaksi vuotta ja rangaistusten keskipituus oli 12,2 kuukautta.

Naisvankeja oli vuonna 2020 keskimäärin 233 eli noin kahdeksan prosenttia vangeista. Ulkomaalaisten osuus kaikista vangeista oli 17 prosenttia, eli luku on pysynyt samana edellisvuoteen nähden.

Yhdyskuntapalvelua suorittavien asiakkaiden keskimäärä nousi

Yhdyskuntaseuraamusta suorittavien asiakkaiden päivittäinen keskimäärä kääntyi vuonna 2019 nousuun yli kymmenen vuotta jatkuneen laskusuunnan jälkeen. Vuonna 2020 yhdyskuntaseuraamusasiakkaita oli päivittäin keskimäärin 3 083. Asiakasmäärät laskivat nuorille suunnatuissa seuraamuksissa mutta nousivat muissa. Yhdyskuntapalveluasiakkaiden keskimäärä (1 220) nousi kuusi prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna. Täytäntöönpantavaksi tulleiden uusien yhdyskuntapalveluiden määrä väheni aiempiin vuosiin verrattuna, mutta koronavirusepidemiaan liittyvistä rajoituksista johtuen suorittaminen hidastui normaalista.

Liikennejuopumus yleisin yhdyskuntaseuraamukseen johtava rikos

Yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden yleisin päärikos on liikennejuopumus. Vuonna 2020 päättyneissä seuraamuksissa liikennejuopumuksista tuomittujen osuus oli 28 prosenttia. Seuraavaksi eniten oli omaisuusrikoksista (26 %), väkivaltarikoksista (18 %) ja huumausainerikoksista (16 %) tuomittuja. Naisten osuus yhdyskuntaseuraamusasiakkaista on ollut 11 prosenttia.

Rikosseuraamuslaitoksen tilastolliset vuosikirjat löydät täältä.

Lisätiedot:

Rikosseuraamuslaitos
Marja-Liisa Muiluvuori, erikoistutkija
marja-liisa.muiluvuori(at)om.fi, p. 050 531 7985
tavoitettavissa 9.7. saakka

Tuomas Laurila, suunnittelija
tuomas.laurila(at)om.fi, p. 050 304 2068

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet3.12.2021 14:47:53 EET | Tiedote

Fängelsetjänstemannaförbundet (Vankilavirkailijain liitto, VVL) har lyft upp personalens säkerhet och finansieringsrelaterade frågor i ett pressmeddelande som kom den 3 december 2021. Vid Brottspåföljdsmyndigheten har man redan vidtagit en hel rad åtgärder för att förbättra säkerheten, och dessa utvecklingsinsatser fortsätter man med. En bättre arbetshälsa hör till Brottspåföljdsmyndighetens centrala resultatmål.

Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi3.12.2021 14:47:38 EET | Tiedote

Vankilavirkailijain liitto VVL r.y. on nostanut esille 3.12.2021 julkaisemassaan tiedotteessa Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan turvallisuuden ja rahoituskysymykset. Rikosseuraamuslaitoksessa on jo tehty paljon työtä turvallisuuden parantamiseksi ja kehittämistä jatketaan edelleen. Henkilökunnan työhyvinvoinnin parantaminen on Rikosseuraamuslaitoksen keskeinen tulostavoite.

Kvinnor som gärningspersoner och offer i fokus på forsknings- och nätverksdagen8.11.2021 09:38:11 EET | Tiedote

Östra och Norra Finlands brottspåföljdsregion samt juridiska institutionen och institutionen för samhällsvetenskaper vid Östra Finlands universitet har en gemensam temadag kring forskning och nätverkande den 11 november 2021. Rubriken för dagen, som nu ordnas för fjärde gången, är ”Offer för och förövare av våld – Erfarenheter, aktörskap och våldsåtgärdande insatser hos kvinnor med brottsbakgrund”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme