Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Koronaepidemia näkyy suomalaisten unelmissa – autokauppa käy kuumana

Jaa

Joka viides suomalainen unelmoi auton hankinnasta, kertoo Autobarometri 2020 -tutkimus. Käytettyjen autojen kauppa käy vilkkaana ja kiinnostus osamaksurahoitukseen on kasvanut viimeisten kuukausien aikana.

Danske Bankin Taloustutkimuksella teettämässä Autobarometri 2020 -kyselytutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten unelmia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tutkimuksen mukaan noin joka viides suomalainen unelmoi auton hankinnasta.

Autosta unelmoivat eniten miehet, pienituloisimmat sekä lapsiperheelliset. Koronaepidemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus näkyy kuitenkin autounelmien toteuttamisessa: 37 % kaikista tutkimukseen vastanneista autosta unelmoivista aikoo toteuttaa tämän unelmansa. Osuus on pienempi kuin vuosi sitten, jolloin vastaava luku oli 43 %.

Merkittävästi muita todennäköisemmin autounelmansa aikovat vuoden sisällä toteuttaa 36–45-vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat, Helsingissä ja Uudellamaalla asuvat sekä suurituloisimmat kotitaloudet. Myös uuden tai uudehkon auton seuraavaksi hankkivat aikovat muita useammin toteuttaa autonhankintaunelmansa.

”Käytettyjen autojen kauppa on kumulatiivisesti saavuttanut viime vuoden tason kevään myyntinotkahduksen jälkeen ja ihmiset ovat olleet aktiivisesti liikkeellä. Ehkäpä tähän ovat vaikuttaneet koronaepidemian vähentämästä matkustelusta säästyneet varat ja toisaalta perheen liikkumisen varmistaminen turvallisesti”, sanoo Danske Financen johtaja Altti Kuuri.

Epävakaa taloudellinen tilanne siirtää autounelmien toteutusta tulevaisuuteen 

Kuurin mukaan uusien autojen kauppa tulee jäämään viime vuoden lukemista. Koska korkojen odotetaan pysyvän matalana, arvioi hän tästä johtuen myös autorahoitusten rahoituskustannusten pysyvän maltillisena.

Kyselytutkimuksessa saatujen vastausten mukaan uuden auton hankinnan käynnistymiseen vaikuttavat eniten nykyisen auton vanheneminen ja käyttötarpeen muuttuminen.

”Suomalaiset ovat rationaalisia ja tarvelähtöisiä ostajia. Autot vanhenevat ja tarpeet muuttuvat myös korona-aikana, joten uskomme autojen myynnin pysyvän suhteellisen vakaana loppuvuodestakin. Suurella osalla suomalaisista taloudellinen tilanne on edelleen hyvä, ja mahdollisia ostoksia hillitsee lähinnä epävarmuus.” Kuuri sanoo ja kertoo, että asiakkaiden kiinnostus osamaksurahoitukseen on kasvanut viimeisten kuukausien aikana.

”Katsomme asiakkaan taloudellisen tilanteen aina kokonaisuutena ja haluamme varmistua yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa, että ihmisillä riittää rahaa myös muuhun elämiseen. Taloudellinen mielenrauha on erityisesti näinä aikoina erittäin tärkeää”, hän korostaa.

Autounelmien toteuttamatta jättämisen tärkein syy on edelleen rahan tai rahoituksen puuttuminen. Tämä on syynä yli puolella vastanneista. Merkittävästi muita yleisemmin tämä on syynä alle 45-vuotiailla sekä talouksissa, joissa bruttotulot olivat alhaisemmat.

”Epävakaa taloudellinen tilanne on myös nyt selvästi aiempaa tärkeämpi syy siirtää auton hankintaa. Tutkimuksen mukaan auton hankinnasta seuraavan vuoden aikana unelmoivista tämän vaihtoehdon valitsi 30 prosenttia, kun vastaava luku oli vuonna 2019 hieman alle 20 prosenttia”. 

Lisätietoja:

Danske Financen johtaja Altti Kuuri, Danske Bank, +358 50 422 0951, altti.kuuri@danskebank.fi 

Tietoa tutkimuksesta

  • Tutkimuksen tavoitteena oli Taloustutkimuksen Internetpaneelin avulla selvittää suomalaisten unelmointia ja niiden rahoittamista sekä autonhankintaan ja sen hankinnan rahoittamiseen liittyviä tekijöitä monesta eri näkökulmasta.
  • Tutkimuksen tiedonkeruu suoritettiin 17.-19.3.2020.
  • Tutkimus on toteutettu aiemmin vuosina 2013 - 2015 ja 2017-2019 osittain samanlaisella lomakkeella.
  • Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 21-79-vuotiaat suomalaiset miehet ja naiset. Aineisto on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi.
  • Kysymyksiin, joissa ei tarvinnut omistaa autoa tai olla hankkimassa sellaista vastasi 1549 vastaajaa ja auton hankintaan liittyviin kysymyksiin 1219 vastaajaa.

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Joka kolmas suomalainen pienyrittäjä on viikoittain huolissaan taloudellisesta tilanteestaan - ilmassa on kuitenkin myös rahtunen optimismia15.9.2020 08:30:00 EESTTiedote

Koronapandemia vähensi liikevaihtoa kolmella viidestä yrittäjästä ja joka kolmas yrittäjä on viikoittain huolissaan omasta taloudellisesta tilanteestaan, kertoo Danske Bankin teettämä kyselytutkimus. Suomalaisen pienyrittäjän taloudellinen mielenrauha on kuitenkin säilynyt kohtuullisen vakaana ja myös uskoa tulevaan löytyy.

Oma talous huolettaa opiskelijaa aiempaa enemmän, mutta tulevaisuudenuskoa koronakriisi ei romuttanut19.8.2020 09:00:00 EESTTiedote

Suomalaisten opiskelijoiden luottamus omaan talouteen on hiipunut tasaisesti kolmen viimeisimmän vuoden ajan. Tällä hetkellä joka kuudes opiskelija on vahvasti luottavainen oman taloutensa suhteen. Opiskelijoiden usko tulevaisuuteen on edelleen vahvaa eikä edes koronakriisi ole sitä romuttanut, selviää Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimuksesta.

Poikkeustilanteessa johtamistaidot ja henkilöstön hyvinvointi ratkaisevat yrityksen menestyksen17.8.2020 08:00:00 EESTTiedote

Koronapandemian aikana moni kokenutkin johtaja on tilanteessa, jossa ei ole koskaan ollut urallaan. Taloudellisten muutosten lisäksi etänä johtaminen, kasvokkain kohtaamisten puute ja nopeasti käyttöön otetut uudet toimintamallit laittavat esimiehet koville. Lääkärikeskus Aava ja Danske Bank tarjoavat valmennusta 200 yritysjohtajalle, jotta nämä jaksaisivat paremmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme