Aluehallintovirasto

Koronaepidemia on vahvistanut laaja-alaista yhteistyötä Lapin kunnissa

Jaa

Lapin aluehallintovirasto kartoitti, miten Lapin kuntien toiminta on tukenut kuntalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta koronaepidemian aikana. Tavoitteena oli koota tietoa sellaisista käytännöistä, joita kunnat voivat hyödyntää jatkossakin omassa hyvinvointi-, terveys-, ja turvallisuustyössään.

Lapin aluehallintovirasto teki kyselyn syyskuussa 2020 ja se siihen vastasi 11 Lapin kuntaa. Kartoituksen mukaan koronatilanne vahvisti kuntien, järjestöjen, sairaanhoitopiirien ja maakunnallisten toimijoiden laaja-alaista yhteistyötä ja kumppanuutta. Palvelujen saatavuuden varmistamiseksi palveluja on yhteensovitettu. Monialainen yhteistyö on lisääntynyt ja uusia toimintamalleja on otettu käyttöön. Kotiin vietävät palvelut ovat monipuolistuneet ja sähköiset palvelut, kuten nuorison käyttämät etänuorisotilat, on otettu käyttöön. 

Joissain kunnissa on koettu, että valmiussuunnittelu ja sen toteuttaminen kaipaa kehittämistä. Poikkeuksellisena aikana tehokkaan ja asianmukaisen johtamisen rooli on korostunut. Kuntien koronatilanteen hallintaan on osallistunut eri tahoja. 

Koronaepidemian vaikutukset

Kyselyn mukaan Lapissa lasten ja lapsiperheiden, nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden arjen hallinta ja siihen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet lähes kaikissa kyselyyn vastanneissa kunnissa. Tulokset vastaavat valtakunnallisia tuloksia.

Henkilöstöpulaa on syntynyt tietyillä aloilla sosiaali- ja terveydenhuollossa henkilöstön siirtojen vuoksi. Koronatilanne on vaikuttanut heikommassa asemassa oleviin ihmisiin enemmän ongelmien kasaantumisena. Hoitoon pääsy on heikentynyt perusterveydenhuollossa ja jonot sekä hoitovelka ovat kasvaneet. Lisäksi niin yksittäisten henkilöiden kuin perheiden taloustilanne on heikentynyt.

Lisätietoja

Raportti Hyvinvointi, terveys ja arjen turvallisuus koronatilanteessa -aluehallintoviraston verkkosivulla

Ylitarkastaja Sanna Ylitalo, puhelin 0295 017 386

Lapin aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme