Finnvera Oyj

Koronakriisissä uusi vaihe: Rahoituksen keskikoko kolminkertaistunut 

Jaa

Maailmaa runteleva koronapandemia vaikuttaa entistä suurempien yritysten rahoitustarpeisiin. Finnveran yrityksille myöntämän rahoituksen keskikoko oli kesäkuussa lähes 300 000 euroa eli kolminkertainen huhtikuuhun verrattuna. Isompien rahoitusten kysyntä kasvaa syksyllä, ennustaa Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.

Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä
Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä

Pauli Heikkilä varoittaakin tuudittautumasta ajatukseen, että yritysten vaikeudet ovat ohi, vaikka Suomessa koronan leviäminen on saatu hallintaan.

Hänen mukaansa ulkopuolisen rahoituksen tarve on siirtynyt nyt selvästi keskisuuriin ja yksittäisesti suuriin yrityksiin. Koronakriisin ensimmäisessä aallossa nopeimmin vaikeuksiin ajautuivat palvelualan pienet pk-yritykset.

Yritykset tarvitsevat rahoitusta erityisesti käyttöpääomaan eli kattamaan omia juoksevia kulujaan. Uudet investoinnit ovat vähissä, mutta keskeneräisiä investointeja on paljon.

– Rikoimme uusissa rahoituspäätöksissä miljardin euron rajan jo kesäkuussa, kun normaalisti raja rikkoontuu vasta vuoden lopussa, Heikkilä vahvistaa.

Finnvera on tehnyt uusia rahoituspäätöksiä vuoden alusta lähtien 6 000 kappaletta. Olemassa olevien lainojen uudelleenjärjestelyjä on ollut puolestaan 10 000.

Finnvera takaa pankkien myöntämästä lainasummasta 80 prosenttia ja vastuiden kokonaismäärä voi olla enintään 100 miljoonaa euroa. Erityistapauksissa pk-yrityksille takaus voi olla jopa 90 prosenttia.

– Rahoitustarpeet ovat ylittäneet selvästi ennusteemme. Tarve on ollut jopa suurempi kuin finanssikriisin aikana. Koronassa on voimakkaasti muista kriiseistä poikkeavia piirteitä, sillä se koskettaa lähes kaikkia ja alkoi käsittämättömän nopeasti, Heikkilä sanoo.

Teollisuus ottaa iskua vastaan

EU-komissio ennusti, että Suomen talous supistuu tänä vuonna yli kuusi prosenttia. Ensi vuonna kasvua syntyisi vajaat kolme prosenttia. Kasvuluvut ovat vaatimattomat, sillä euroalueen maiden talouskasvu on ennusteessa keskimäärin yli kuusi prosenttia.

Heikkilän mukaan Suomen vienti painottuu investointitavaroihin, joiden kysyntään voi tulla pidempiaikainen jarrutus. Toimitusjohtajan arviota tukevat myös tilastot. Teollisuuden uudet tilaukset ovat laskeneet kuukausia vuodentakaiseen verrattuna.

– Syksyä on vaikea ennustaa, mutta teollisuus ottaa todennäköisesti seuraavat iskut vastaan. Suomen viennin rakenne jarruttaa kasvua. Toisaalta olen optimisti. Kun kuluttajien luottamus palaa, voi kulutus lähteä viikoissakin liikkeelle, Heikkilä sanoo.

Finnverassa varaudutaan syksyyn kehittämällä olemassa olevia rahoitustuotteita vastaamaan entistä paremmin yritysten tarpeita. Yksi niistä on kasvulaina.

Kasvulaina on juniorilaina ja rinnastettavissa yrityksen omaan pääomaan. Kasvulainalla nostetaan yrityksen omavaraisuusaste riittävälle tasolle, jotta pankki saadaan mukaan rahoittajaksi.

– Juniorilainojen kysyntä kasvaa jatkossa, sillä yritysten täytyy vahvistaa omia pääomiaan, Heikkilä uskoo.

Yrityksen oma pääoma pitää olla kunnossa esimerkiksi yrityskaupoissa. Kasvulainan käyttötarkoituksena voivat olla yritysjärjestelyjen lisäksi investoinnit tai kasvun vaatima käyttöpääomarahoitus.

– Yritysten valuaatiot ovat laskeneet, joten yrityskauppoja nähdään syksyllä. On hyvin oletettavaa, että loppuvuonna tehdään ainakin euromäärissä mitattuna isompia kauppoja, Heikkilä arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauli Heikkilä, toimitusjohtaja, Finnvera, puh. 029 460 2400

Kuvat

Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä
Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Tulosvaroitus: Finnvera-konserni heikentää tulosnäkymiään vuodelle 20201.7.2020 12:00:00 EESTTiedote

Pörssitiedote 1.7.2020 klo 12.00 Finnvera Oyj, sisäpiiritieto Finnvera-konserni arvioi 26.2.2020 julkistetussa toimintakertomuksessaan ja tilinpäätöksessään, että Finnvera-konsernin toiminnan odotetaan olevan itsekannattavaa myös vuonna 2020 todeten, että tappioiden toteutumiseen ja odotettavissa olevien tappioiden kehitykseen liittyy epävarmuutta, mikä saattaa vaikuttaa tuloksen muodostumiseen merkittävästikin. Koronaviruspandemia aiheuttaa poikkeuksellista epävarmuutta tulevaisuuden näkymiin. Tämän hetken talousennusteiden mukaan muun muassa makrotaloudellisten indikaattoreiden laskennallisen vaikutuksen odotettavissa oleviin luottotappioihin arvioidaan pienentävän Finnvera-konsernin tulosta siten, että konsernin toiminta on tappiollista vuonna 2020. Finnvera-konsernin tappiollista tulosta kattavan vapaan oman pääoman ja valtiontakuurahaston määrä oli vuoden 2019 lopussa 1,9 miljardia euroa. Finnvera-konsernin puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2020 julkistetaan 21.8.2020. Lisätiedot: Pauli

Profit warning: Finnvera Group reduces its outlook for 20201.7.2020 12:00:00 EESTPress release

Stock Exchange Release July 1 2020 at 12 pm Finnvera Plc, inside information In its report of the Board of Directors and financial statements released on 26 February 2020, Finnvera Group estimated that its operations are expected to remain self-sustainable in 2020 and that the development of realised and expected credit losses involves uncertainty, which may have a considerable impact on the generation of the result. The coronavirus pandemic causes exceptional uncertainty in the outlook. According to current financial forecasts, the calculated impact of macroeconomic indicators on expected credit losses, among other factors, is estimated to impair Finnvera Group’s result so that the Group’s operations are unprofitable in 2020. At the end of 2019, non-restricted equity and the State Guarantee Fund covering a deficit in Finnvera Group’s results totalled EUR 1.9 billion. Finnvera Group’s Half-Year Report 1 January–30 June 2020 will be released on 21 August 2020. Further information: Pauli

Finnveran yritysrahoitusmittari 2/20: Koronakriisin ensi vaiheesta torjuntavoitto – Lyhennysvapaiden ja käyttöpääoman kysyntään toinen aalto syksyllä16.6.2020 10:11:42 EESTTiedote

Koronakriisin ensimmäinen vaihe on selätetty monissa yrityksissä eräänlaisella torjuntavoitolla, mutta syksyä odotetaan hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa. Tämä käy ilmi Finnveran yritysrahoitusmittarista. Lyhennysvapaiden ja lisärahoituksen kysynnän odotetaan voimistuvan tulevan puolen vuoden aikana, kun ilmeisimmät säästötoimet on jo tehty eikä liiketoiminta ole normaalitasolla. Kysyntä painottuu edelleen käyttöpääomaan, ja hakijoiksi odotetaan suurempia yrityksiä varsinkin teollisuuden aloilta. Vaarana on, että yrityskenttä polarisoituu kriisin seurauksena entistä selvemmin menestyjiin ja häviäjiin. Vienti tulee putoamaan, yksityinen kulutus on jo palautumassa.

Koronatilanne alensi omistajanvaihdosten määrää kolmanneksella – ”Hyvien omistajanvaihdoshankkeiden toivoisi mieluummin patoutuvan”22.5.2020 10:31:52 EESTTiedote

Koronakriisi on pienentänyt Finnveran rahoittamien omistajanvaihdosten määrää, ja vuonna 2020 omistajanvaihdoksiin myönnetty rahoitus todennäköisesti laskee. Maaliskuussa yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten rahoituksia tehtiin Finnverassa vielä tasaiseen tahtiin, mutta huhtikuussa rahoitettujen omistajanvaihdosten kappalemäärä aleni 30 prosenttia verrattuna helmi- ja maaliskuuhun. Suurinta pudotus oli pienempien paikallisten yritysten kaupoissa majoitus- ja ravintolapalvelut-toimialalla, johon kohdistui merkittävästi rajoitustoimia. Riskinä on, että omistajanvaihdosten pato alkaa purkautua ei-toivotulla tavalla kannattavien ja ennen koronakriisiä terveellä pohjalla olleiden yritysten lopettamisten ja alasajojen kautta.

Finnveran takausosuus jopa 90 prosenttia, jos rahoituksen järjestyminen sitä edellyttää7.5.2020 14:04:53 EESTTiedote

Finnvera varautuu koronaviruspandemian jatkuessa syntyviin erilaisiin rahoitustarpeisiin nostamalla takausosuutensa enimmillään 90 prosenttiin. Jatkossakin Finnveran takausosuus on ensisijaisesti 80 prosenttia, mutta jopa 90 prosentin takaus voidaan myöntää pankin myöntämien velkakirjaluottojen takaamiseen, jos pk-yrityksen rahoituksen järjestyminen sitä ehdottomasti edellyttää.

Finnveraan koronatilanteessa palkattu Anne-Marie Mutanen: ”Työprojekti, jota ei ihan heti tule uudestaan”29.4.2020 10:31:40 EESTTiedote

− Se, että teemme työtä tällaisessa tilanteessa, on varmasti lajissaan työprojekti, jota ei ihan heti tule uudestaan. Ketterästi opimme uutta, mukaudumme muutokseen ja uusiin linjauksiin. Eletään vahvasti tässä ja nyt, sanoo Finnveran Kuopion-toimipisteessä huhtikuun alussa aloittanut yritysrahoituksen asiantuntija Anne-Marie Mutanen. Koronatilanteesta johtuvien kasvaneiden hakemusmäärien käsittelyyn tarvittiin pikaisesti lisäresursseja, ja erityisrahoitusyhtiö Finnveraan palkattiin StaffPointin kautta lähes 50 osaajaa. Heistä 18 työskentelee Kuopiossa ja loput Helsingissä. Finnvera on tehnyt maaliskuun alusta tähän päivään mennessä jo yli 11 000 rahoitus- ja muutospäätöstä pk-yrityksille koronatilanteesta johtuen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme