Koronakriisistä huolimatta Elon sijoitusomaisuus nousi ennätystasolle
Tilinpäätös 2020, tilintarkastamaton ja hallituksen hyväksymätön: Elon sijoitusten markkina-arvo oli vuoden 2020 lopussa 25,9 (25,3) miljardia euroa. Sijoitukset tuottivat 3,6 (13,0) prosenttia. Vakavaraisuusaste oli 123,7 (124,4) prosenttia ja vakavaraisuuspääoma oli 1,6-kertainen (1,6-kertainen) vakavaraisuusrajaan nähden.

– Huolimatta kevään koronakriisin aiheuttamasta yllättävästä markkinalaskusta, Elon vakavaraisuus on kevään jälkeen parantunut merkittävästi ja vakavaraisuuspääoma ylsi lähes edellisvuoden tasolle, sanoo Elon toimitusjohtaja Satu Huber.
Osakekurssien ollessa alimmalla tasollaan Elon vakavaraisuuspääoma alitti yhtenä päivänä sijoitusten riskitasoa mittaavan, laissa määritetyn vakavaraisuusrajan. Elon varat ylittivät koko ajan selvästi yhtiön eläkevastuut.
Elon sijoitusten viiden vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 5,5 prosenttia ja reaalituotto 4,7 prosenttia. Kymmenen vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 5,3 prosenttia ja reaalituotto oli 4,1 prosenttia.
– Vuoden 2020 alkupuolella koronapandemia aiheutti maailmantaloudelle nopean ja syvän taantuman viruksen hillintään liittyvien rajoitustoimien takia. Talouskasvu elpyi kuitenkin kesän ja alkusyksyn aikana. Suomen talous on toistaiseksi selvinnyt koronataantumasta verrattain hyvin. Elon asiakkaiden TyEL-palkkasumma laski 1,5 prosenttia, Huber toteaa.
Toimivat sijoitusstrategiat toivat positiivisen sijoitustuoton
– Yksittäiset sijoitusstrategiat osoittivat toimivuutensa markkinoilla koronakriisin yllättävyydestä huolimatta. Omaisuusluokkien tuotto oli positiivinen ja vastasi pääosin myös markkinoiden kehitystä, sanoo Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo.
Elon osakesijoitukset tuottivat 4,5 (21,9) prosenttia, korkosijoitukset 2,6 (6,2) prosenttia, kiinteistösijoitukset 2,2 (9,1) prosenttia ja muut sijoitukset 6,0 (5,6) prosenttia. Sijoitustoiminnan tulos käyvin arvoin oli -30,0 (1 207,0) miljoonaa euroa.
Elon osakesijoitukset hyötyivät laajasta hajautuksesta eikä yksittäisiä riskikeskittymiä ollut. Yleistä markkinakehitystä heijastellen salkussa parhaiten tuottivat Yhdysvaltojen sekä erityisesti kehittyvien markkinoiden osakkeet, joissa saavutettiin markkinatuottoa selvästi parempi tulos. Euroopassa markkinoiden kehitys jäi negatiiviseksi, mikä heijastui tuottoon. Noteeraamattomien osakkeiden tuotto ja pääomasijoitusten tuotto tukivat kokonaistuottoa. Elon osakesijoitukset tuottivat 4,5 (21,9) prosenttia.
Kiinteistösijoituksissa on toteutettu pitkän aikavälin strategiaa ja sijoitussalkku on hyvin hajautettu eri tilatyyppeihin. Omistukset keskittyvät alueille ja kohteisiin, joilla arvioidaan olevan vakaata kysyntää pitkän aikavälin tarkastelussa niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla. Koko Elon kiinteistösalkun tuotto säilyi koronan vaikutuksista huolimatta positiivisella tasolla ollen 2,2 (9,1) prosenttia.
Muihin sijoituksiin kuuluvat hedge-rahastosijoitukset ovat tuottaneet strategian mukaisesti ja saavuttaneet tavoitteensa myös haastavassa sijoitusympäristössä. Tuotto oli erittäin hyvä, 7,3 (5,5) prosenttia. Sijoitusten laajasta maantieteellisestä hajautuksesta johtuen, Yhdysvaltojen dollarin heikentyminen näkyi tuotoissa, mutta valuuttojen suojausstrategia vaimensi vaikusta.
Suomen talous pärjäsi verrattain hyvin
– Pandemian vuoksi käynnistetyt keskuspankkien elvytystoimet ja likviditeetin voimakas lisääntyminen markkinoilla olivat merkittävässä roolissa vuonna 2020. Syvimmän kriisivaiheen jälkeen markkinat palautuivat ja vahvistuivat koko loppuvuoden, kommentoi Hiidenpalo.
Suomen talous on selvinnyt koronataantumassa verrattain hyvin muihin talouksiin verrattuna. Suomen valtio on tukenut yrityksiä mittavilla elvytystoimilla ja massatyöttömyys on vältetty lomautusjärjestelmän ja julkisten tukien ansiosta.
Ennusteiden mukaan Suomen talous elpyy vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana ja vahvin elpymisvaihe ajoittuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle.
Koronakriisin jälkeen velka-asteet kasvavat merkittävästi kaikissa keskeisissä talouksissa. Hitaan reaalikasvun oloissa velkaongelmista selviäminen edellyttää pitkän aikavälin riittävää talouskasvua ja inflaatiota.
Koronavirus muutti eläkesuunnitelmia
Koronapandemian vaikutusta eläke- ja kuntoutushakemusten määrään seurattiin vuoden aikana.
– Asiakkaamme kyselivät korona-aikana paljon osittaisesta vanhuuseläkkeestä ja eläkemuoto oli esillä paljon mediassa, mutta hakemusmääriin ei tullut merkittäviä muutoksia. Sen sijaan vanhuuseläkehakemuksia tuli syksyllä jonkin verran odotettua vähemmän, kertoo Elon Huber.
Työkyvyttömyyseläkepäätösten määrä jatkoi kasvuaan, mutta kasvuvauhti hieman taittui. Useimmiten työkyvyttömyyden taustalla on mielenterveyden sairaus tai tuki- ja liikuntaelinsairaus. Vuonna 2020 mielenterveyden sairaudet olivat jo toista vuotta peräkkäin yleisin syy hakea uusia työkyvyttömyyseläkkeitä.
Systemaattisella kehittämisellä Elon eläkekäsittelyprosessi on saatu kirittyä asiakkaille sujuvaksi ja nopeaksi. Elon asiakkaat ovat saaneet eläkepäätökset alan keskiarvoa nopeammin koko Elon olemassaolon ajan. Vuonna 2020 Elon asiakkaat saivat eläkepäätöksensä 18 prosenttia muiden työeläkeyhtiöiden keskiarvoa nopeammin.
Elo maksoi kuukausittain eläkettä noin 243 600 eläkkeensaajalle. Vuonna 2020 eläkepäätöksiä annettiin hakemuksesta yhteensä 25 800 (26 000) kappaletta, joista vanhuuseläkepäätöksiä oli 6 815 (7 598) kappaletta. Työkyvyttömyyseläkepäätösten määrä oli 12 466 (12 105). Osittaisten varhennettujen vanhuuseläkkeiden päätöksiä tehtiin 2 248 (2 132) kappaletta.
Vilkas asiakaspalveluvuosi
Poikkeusvuoden etätöihin siirtymisestä ja asiakaspalvelun lisääntyneistä yhteydenotoista huolimatta palvelu saatiin pidettyä hyvänä vakuutus- ja eläkepalveluissa. Kevään ja kesän 2020 aikana koronakriisi kasvatti myös yhteydenottoja kiinteistöjen vuokralaisten sekä rahoitusasiakkaiden taholta.
– Vakuutuspalveluihin tuli kevään aikana huomattavasti normaalia enemmän yhteydenottoja yrittäjäasiakkailtamme, kun he tarvitsivat esimerkiksi maksuaikaa tai halusivat tehdä muutoksia vakuutuksiinsa. Eläkepalvelussa asiakkaat kaipasivat meiltä aiempaa enemmän tukea henkilökohtaiseen päätöksentekoonpohtiessaan eri vaihtoehtoja eläkkeelle jäämiseen, kertoo Huber.
Panostukset sähköisen palvelun kehittämiseen näkyivät hyvinä asiakaspalautteina niin eläke- kuin vakuutusasioinnissa.
Vastuullisuuden kehittäminen eteni
Elo päivitti ilmastostrategiansa vuoden 2020 aikana. Päivitetyn ilmastostrategian myötä Elo sitoutuu Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiseen sijoitussalkkuun. Tavoitteet asetetaan vaiheittain alkaen omaisuuslajeista kohti strategisen allokaation tasoa.
Elo on mukana IIGCC:n Paris Alignment Investment Initiave -aloitteessa. Tavoitteena on selvittää, kuinka institutionaalisten sijoittajien sijoitussalkut parhaiten tukisivat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamista ja mitä vaikutuksia tällä olisi. Ensimmäinen viitekehysversio julkaistiin elokuussa 2020 ja kehitystyö jatkuu kuluvana vuonna.
Joulukuussa 2020 Elo liittyi Climate Leadership Coalitionin (CLC) jäseneksi. CLC on Euroopan suurin voittoa tavoittelematon ilmasto-businessverkosto, jonka tavoitteena on saada yhdessä aikaan merkittäviä myönteisiä ilmastovaikutuksia liiketoimintaratkaisujen kautta.
Elo päivitti vuoden 2020 aikana vastuullisuusohjelmansa linjaukset. Vastuullisuusohjelma on sidottu vahvasti perustehtävään ja regulaatioon. Kolme keskeistä teemaa ovat kestävä yhteiskunta, kestävä työelämä ja kestävä ympäristö.
Maksutulo pieneni, yrittäjän eläkevakuutusten myynti veti
Vuoden 2020 lopussa Elon hoidossa oli 48 300 työntekijöiden TyEL-vakuutusta ja 83 600 yrittäjien YEL-vakuutusta. Elossa vakuutettujen työntekijöiden ja yrittäjien kokonaismäärä oli vuoden lopussa 476 700 henkilöä. Vakuutusten kappalemäärällä mitattuna Elo on markkinajohtaja YEL-vakuutuksissa. Työnantajayrityksistä joka kolmas on vakuutettuna Elossa.
Koronapandemian kiihtyessä työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimuksella työeläkemaksuja alennettiin tilapäisesti toukokuusta vuoden loppuun. Pitkälti tämän johdosta TyEL-vakuutusten maksutulo laski noin 10 prosenttia ja oli 3 205,0 (3 558,1) miljoonaa euroa. TyEL-vakuutettujen palkkasumma jäi noin 1,5 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2019. Yrittäjien YEL-vakuutusten maksutulo pysyi edellisen vuoden tasolla ja oli 410,7 (410,4) miljoonaa euroa. Vakuutusmaksuista syntyviä luottotappioita kirjattiin vuoden 2020 aikana 18,1 (21,4) miljoonaa euroa.
Elon vuoden 2020 siirtoliikkeen tulos oli maksutulovaikutukseltaan -26 (-69) miljoonaa euroa. TyEL-vakuutuksia siirtyi Eloon nettona +358 (-80) kappaletta. YEL-vakuutuksia siirtyi Eloon nettona +1 043 (+416) kappaletta. Elon markkinaosuus kasvoi YEL-uusmyynnissä.
Viranomaisvalvonta
Vakuutusalaa valvova Finanssivalvonta asetti 11.12.2020 asiamiehen valvomaan yhtiön toimintaa. Finanssivalvonnan näkökulmasta oli olemassa tarve tunnistaa ja paikantaa Elon sisäisen hallinto- ja ohjausjärjestelmän toimivuutta heikentävät ongelmat tarkemmin, kuin mikä on mahdollista tavanomaisilla valvontakeinoilla, sekä sen jälkeen varmistua riittävästi siitä, että ongelmat tulevat ratkaistuiksi. Toimintavuoden aikana Elossa on kehitetty ja tullaan edelleen kehittämään Finanssivalvonnan esiin nostamia asioita varmistaen näin hallinto- ja ohjausjärjestelmän toimivuutta. Finanssivalvonta arvioi asiamiehen tarpeellisuutta uudelleen viimeistään kesäkuussa 2021.
Tiedot ovat tilintarkastamattomia ja hallituksen hyväksymättömiä. Elo julkaisee vuoden 2020 tilintarkastetun ja hallituksen hyväksymän tilinpäätöksen viikolla 9 Elon verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu HuberToimitusjohtaja
Puh:020 703 5811Hanna HiidenpaloSijoitusjohtaja
Puh:020 703 5668Sarianne KirvesmäkiTalousjohtaja
Puh:020 703 5134Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.
Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin 477 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 240 000 eläkkeensaajasta ja noin 26 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.
Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo
Undersökning: Företagarna är inte rädda för konkurs – de flesta har ändå en oroväckande hög stressnivå27.1.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Trots att coronapandemin som förväntat har försvagat företagens försäljning och lönsamhet, är det få företagare som oroar sig för en konkurs. Alarmerande många företagare bedömer att deras arbetsförmåga ligger på en oroväckande nivå och en stor del av företagarna upplever långvarig och skadlig stress. Detta framgår av resultaten från undersökningen Lyckas som företagare, som genomfördes av arbetspensionsbolaget Elo och Företagarna i Finland.
Kyselytutkimus: Konkurssi ei pelota yrittäjiä – valtaosa yrittäjistä on kuitenkin huolestuttavan stressaantuneita27.1.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Vaikka koronapandemia on odotetusti heikentänyt yritysten myyntiä ja kannattavuutta, vain harva yrittäjä on huolissaan konkurssiuhasta. Hälyttävän moni yrittäjä arvioi työkykynsä olevan huolestuttavalla tasolla ja suuri osa yrittäjistä kokee pitkittynyttä ja haitallista stressiä. Tiedot käyvät ilmi työeläkeyhtiö Elon ja Suomen Yrittäjien Menesty yrittäjänä -kyselytutkimuksen tuloksista.
Muistutuskutsu: Elo julkaisee Menesty yrittäjänä -tutkimuksen tulokset 27.1. klo 9.00 etälehdistötilaisuudessa25.1.2021 08:35:49 EET | Tiedote
Miten yrittäjät voivat koronan mullistamassa toimintaympäristössä? Millaiset tekijät mahdollistavat yrittäjän selviytymisen koronavirusaikana? Elon ja Suomen Yrittäjien kyselytutkimuksen tulokset julkaistaan 27.1. klo 9.00. Kyselyyn vastasi 1 367 yrittäjää ja vastaukset kerättiin loppuvuodesta 2020.
Kutsu medialle: Elo julkaisee Menesty yrittäjänä -tutkimuksen tulokset 27.1. klo 9.00 etälehdistötilaisuudessa19.1.2021 07:36:06 EET | Kutsu
Miten yrittäjät voivat koronan mullistamassa toimintaympäristössä? Millaiset tekijät mahdollistavat yrittäjän selviytymisen koronavirusaikana? Elon ja Suomen Yrittäjien kyselytutkimuksen tulokset julkaistaan tilaisuudessa 27.1. klo 9.00. Kyselyyn vastasi 1 367 yrittäjää ja vastaukset kerättiin loppuvuodesta 2020.
Mielenterveyden sairauksista johtuvan työkyvyttömyyden kasvu taittui – koronan pitkäaikaiset vaikutukset työkykyyn selviävät myöhemmin15.1.2021 15:47:41 EET | Tiedote
Mielenterveyden sairaudet ovat yhä yleisin syy uusille työkyvyttömyyseläkkeille. Kasvu kuitenkin on taittunut selvästi. Elon ylilääkärin mukaan koronaviruksen pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen ja työkykyyn on vielä liian aikaista arvioida.
Elo rakennuttaa yli 200 uutta vuokra-asuntoa Tampereen Niemenrantaan ja Härmälänrantaan11.1.2021 10:16:02 EET | Tiedote
Elo on allekirjoittanut sopimukset 214 vuokra-asunnon rakentamisesta Tampereelle. Niemenrannan asunnot rakentaa YIT Suomi Oy ja Härmälänrannan asunnot rakentaa Skanska. Molempien kohteiden rakennustyöt käynnistyvät vuoden 2021 maaliskuussa. Talojen odotetaan valmistuvan kesän 2022 aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme