Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

KORONALASKU EI SAA JÄÄDÄ NUORTEN MAKSETTAVAKSI

Jaa

Nuorilla ei voi maksattaa sekä 1990-luvun laman, finanssikriisin että koronakriisin laskua, vaan kaikkien on osallistuttava maksamiseen, kirjoittaa EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Arviossa Tuomitut maksamaan. Kurronen esittää listan toimenpiteitä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Uudistukset on tehtävä nuorten mahdollisuuksia tukemalla.

Ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA

Oppivelvollisuuden pidentäminen ja opiskelupaikkojen lisääminen ovat tärkeimmät toimet nuorten mahdollisuuksien tukemiseksi, kirjoittaa Kurronen. Nyt noin 15 prosenttia suomalaisista nuorista jää pelkän peruskoulun varaan. Suomalaisten 25–34-vuotiaiden koulutustaso ei ole 2000-luvulla juuri noussut toisin kuin muualla Euroopassa.

”Suomalaisten koulutustaso on jälleen käännettävä nousuun. Osaamistason nostaminen lisää työn tuottavuutta. Talouskasvu voi syntyä vain kahdesta lähteestä: tehdyn työn määrän lisäyksestä tai työn tuottavuuden kasvusta”, Kurronen sanoo.

Työllisyysasteen nostamiseksi Kurronen poistaisi työttömyyseläkeputken eli työttömyysturvan lisäpäivät, lyhentäisi kotihoidontuen kestoa ja luopuisi ainakin osittain jo sovituista palkankorotuksista. Työn korkea verotus vähentää työnteon kannustimia kaikissa tuloluokissa. Siksi työn verotusta ei voi nostaa.

”Kun palkat eivät jousta alaspäin suhdannetilanteen heikentyessä, siitä seuraa työttömyyden kasvu. Työttömyyden kasvaessa nuoret ovat ensimmäisiä kärsijöitä”, Kurronen sanoo.

Eläkemaksujen nousu lisää suoraan työllistämisen kustannuksia. Sitä hillitään parhaiten tilapäisellä työeläkkeiden indeksijäädytyksellä sekä nykyaikaistamalla leskeneläkkeet.

”Nuorille sukupolville on luotava mahdollisuudet kasvattaa hyvinvointiaan. Se tarkoittaa parempia mahdollisuuksia opiskella, tehdä työtä ja yrittää. Säilyttämällä vanhat rakenteet Suomi ei nouse viime vuosikymmenten velkataakan alta”, Kurronen sanoo.

Sanna Kurronen: Tuomitut maksamaan -EVA Arvio torstaina 14.5. kello 9.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: ekonomisti Sanna Kurronen, sanna.kurronen@eva.fi  tai 358 50 589 8886

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

SUOMALAISET HYVÄKSYVÄT RIKASTUMISEN14.11.2020 07:00:00 EETTiedote

Suomalaisista 76 prosenttia ei näe väärää siinä, että jotkut yrittävät tehdä niin paljon rahaa kuin rehellisin keinoin vain voivat, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Toista mieltä on kaksitoista prosenttia suomalaisista. Suurempi osa suomalaisista hyväksyy (45 %) kuin torjuu (35 %) väittämän, jonka mukaan kaikki hyötyvät joidenkin rikastumisesta, koska rikkaat sijoittavat varojaan uudelleen talouteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme