Maahanmuuttovirasto

Koronalla suuret vaikutukset opiskelijoiden maahanmuuttoon

Jaa

Kesä on Maahanmuuttovirastossa kansainvälisten opiskelijoiden oleskelulupien sesonkia. Tänä vuonna opiskelijat ovat hakeneet huomattavasti vähemmän oleskelulupia kuin viime vuonna.

Kesä-syyskuussa 1 692 opiskelijaa haki ensimmäistä oleskelulupaa (2019: 3 909). Maahanmuuttovirasto teki kesä-syyskuussa 1 823 päätöstä ensimmäisiin opiskelijan oleskelulupahakemuksiin. Päätöksistä 90 prosenttia oli myönteisiä.

Maahanmuuttovirasto hyödyntää osa-automaatiota opiskelijoiden ensimmäisten oleskelulupahakemusten ja jatkolupahakemusten käsittelyssä ja päätöksissä. Osa-automaatio tarkistaa luvan edellytysten täyttymistä ja muodostaa päätösehdotuksen automaattisesti käsittelijän tarkastettavaksi ja vahvistettavaksi. Tänä kesänä osa-automaatio kohdistui jopa puoleen käsitellyistä hakemuksista.

Päätöksen ensimmäiseen oleskelulupahakemukseen sai tänä kesänä keskimäärin 15 päivässä.

Maahanmuuttovirasto on varautunut opiskelijoiden hakemuksiin

Ensimmäistä oleskelulupaa hakevan opiskelijan täytyy tunnistautua, eli todistaa henkilöllisyytensä Ulkoministeriön hallinnoimissa Suomen edustustoissa. Koronatilanteen takia Suomen edustustot ulkomailla ovat pystyneet ottamaan oleskelulupa-asiakkaita vastaan hyvin rajoitetusti. Hakemuksen käsittely voi lain mukaan alkaa vasta, kun asiakas on tunnistautunut.

- Meidän tietojemme mukaan monet opiskelijat aloittavat opintonsa tänä vuonna etänä, sillä monessa oppilaitoksessa lähiopetus alkaa aikaisintaan tammikuussa 2021. Onkin siis odotettavissa, että hakemuksia tulee läpi syksyn. Olemme varautuneet ja kesän sesonkityöntekijät jatkavat töitä vuoden loppuun, kertoo ylitarkastaja Janne Paananen.

Mahdollisuus etäopiskeluun ei vaikuta päätöksentekoon. Maahanmuuttovirasto tekee päätökset siinä järjestyksessä, kun asiakkaat ovat tunnistautuneet edustustoissa.

Opiskelija hakee jatkolupaa Suomessa

Kesä-syyskuussa jatkolupaa haki 2 050 opiskelijaa (2019: 3 342). Jatkolupaa voi hakea vain Suomessa. Maahanmuuttovirasto teki kesä-syyskuussa 1 615 päätöstä opiskelijoiden jatkolupiin. Päätöksistä 97 prosenttia on myönteisiä.

- Jos opiskelija on hakenut jatkolupaa ennen edellisen oleskeluluvan päättymistä, voi hän jatkaa opintoja ja työskennellä normaalisti hakemuksensa käsittelyn ajan, kertoo Paananen.

Maahanmuuttovirasto kannustaa jatkoluvan hakijoita verkkoasiointiin, joka on asiakkaalle halvempaa ja nopeampaa. Jos opiskelija hakee jatkolupaa Maahanmuuttoviraston verkkopalvelu Enter Finlandissa ja tunnistautuu vahvasti, hänen ei yleensä tarvitse käydä tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Vahvalla tunnistautumisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että asiakas kirjautuu palveluun suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Janne Paananen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 322

Tutustu tarkemmin opiskelijoiden oleskelulupatilastoihin Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa tilastot.migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme