Aluehallintovirasto

Koronan torjuntaan uusia ohjeita ja uusia keinoja (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Koronaviruksen ilmaantuvuus vaihtelee paljon alueittain eri osissa Suomea. Perussyyt alueellisiin eroihin ovat luonnollisia eli pitkän ajan kehitys asumisen ja työpaikkojen keskityttyä kaupunkeihin ja monenlainen alueellinen eriytyminen. Ihmiskontaktit ratkaisevat taudin etenemisen tai hidastumisen. Hallitus ryhtyi viime viikon torstaina 25.2. voimallisiin toimiin epidemian hillitsemiseksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella tiukimmat leviämisvaiheen rajoitukset koskevat vain Vaasan sairaanhoitopiirin aluetta, mutta hallitus suositteli samojen toimien käyttöön ottamista myös kiihtymisvaiheen alueilla, joita ovat aluehallintoviraston alueella Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa, kertasi hallituksen linjauksia valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Marko Pukkinen.

”Maanantaina 22.2. voimaan tulleiden tartuntatautilain muutosten mukaan on mahdollisuus asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen ehkäisemiseksi”, kertoi LSSAVIn peruspalvelut-, oikeusturva- ja luvat vastuualueen johtaja Leena Laajala.

Ymmärrys alue- ja väestökehityksestä ja niihin liittyvistä piilevistä tekijöistä auttaa meitä ymmärtämään myös koronaepidemian vaikutuksia

Koronakriisin vaikutusta tulevaan alue- ja väestökehitykseen käsiteltiin teemaluennossa, jossa korostettiin erityisesti ymmärrystä alueelliseen eriytymiseen ja erilaistumiseen sekä demografiseen muutospaineeseen. Asiaan kannattaa todella panostaa, sillä parhaillaankin on menossa hitaita muutoksia, joiden seuraukset näkyvät ehkä vasta kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kertoi asiaa esitellyt johtava asiantuntija, VTT Timo Aro Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä. Aro korosti, että alueelliset ja sosiaaliset todellisuudet ovat eri alueilla hyvin erilaisia, mikä tulee huomioida yhteiskunnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Myös korona kohtelee eri alueita ja eri ihmisryhmiä eri tavoilla.

Koronaepidemia ei ole muuttanut alue- ja väestökehityksen isoa kuvaa ainakaan vielä, mutta ihmisten kokemukset viimeisen vuoden ajalta vaikuttavat tulevaisuuteen ja saattavat vaikuttaa aluerakenteeseenkin, kertoi Aro. Esimerkiksi paikkariippumaton tai monipaikkainen työ voi vaikuttaa aluekehitykseen päinvastaisesti kuin pitkään jatkunut keskittymis- ja kaupungistumistrendi.

Väestön ikärakenteen muutos on myös huomioitava asia, sillä vuonna 2040 tulee olemaan väestöennusteen mukaan yli 75-vuotiaita noin 400 00 enemmän kuin nyt ja ikäihmiset valitsevat asuinpaikkansa tarvitsemiensa palveluiden mukaan. Vuoteen 2040 mennessä vieraskielisen väestön määrä kasvaa arviolta noin puolella miljoonalla henkilöllä, joiden asumiseen ja paikkaan liittyvillä valinnoilla on iso merkitys tulevaan aluekehitykseen.

Turvallisista kontakteista turvallisuudentunnetta

Hiippakunnista muistutettiin, että kirkon työntekijöiden työn muutos koronaepidemian aikana on ollut monia muita suurempaa: työ perustuu pitkälle ihmisten kohtaamiseen, joka nyt on ollut huomattavan rajoitettua. Uusien työtapojen luominen esimerkiksi auttamis- ja kasvatustyössä on merkinnyt työkuorman merkittävää kasvamista.

Lapuan hiippakunnan asiantuntija Jukka Helin kertoi, että ”Kirkon piirissä on tutkittu korona vaikutuksia henkilöstöön. Alustavien tutkimusten mukaan henkisen tuen tarjoaminen ja sopivien tukimuotojen ja -palveluiden takaaminen näyttäytyvät vielä julkaisemattoman tutkimuksen valossa tärkeimpinä tehtävinä seurakuntien ja kirkon henkilöstön johtamisessa koronakriisin aikana.  Tämä huomio lienee sovellettavissa varsin laajasti yhteiskunnan eri toimialoilla.”

Sisärajavalvonta jatkuu

Valtioneuvoston päätös sisärajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta on voimassa 18.3.2021 asti. Rajavartiolaitos säilyttää valmiuden sisärajavalvontaan myös 18.3.2021 jälkeen, mikäli valtioneuvosto toteaa, että covid-19-tartuntatautiepidemian vuoksi sisärajavalvonnan jatkaminen on välttämätöntä.

Ohjeita sekä tietoa maahantuloon liittyvistä rajoituksista:

https://raja.fi/korona-info

https://raja.fi/sv/corona-info

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen, p.0295 018 582, etunimi.sukunimi@avi.fi

johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0 295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme