Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Koronapandemia lisäsi yhteydenottoja maahanmuuttajien työsuhdeneuvontaan

Jaa

Koronapandemia on lisännyt yhteydenottoja SAK:n maahanmuuttajien työsuhdeneuvontaan. Viime vuonna yhteydenottojen määrä kasvoi noin sadalla. Aiempaa enemmän kysyttiin palkkauksesta ja lomautuksista.

SAK:n ja sen seitsemän jäsenliiton rahoittamaan maahanmuuttajien työsuhdeneuvontaan tuli vuonna 2020 yhteensä 472 yhteydenottoa, kun vuonna 2019 yhteydenottoja oli 378. Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan asiantuntija Maaret Pulliainen arvioi, että yhteydenottojen määrän lisääntymiseen vaikutti osaltaan koronaviruspandemia.

– Maahan muuttaneita työskentelee paljon palvelualoilla kuten ravintoloissa, joihin koronakriisi on iskenyt lujaa. Yhteydenottajia huolestuttaa oma toimeentulo ja terveys. Esimerkiksi lomautuksista kysytään paljon. Se on monelle yhteydenottajalle tuntematon järjestelmä ja sekoitetaan helposti irtisanomiseen.

Kysymyksiä on tullut myös työnantajan oikeudesta yksipuolisesti muuttaa työsuhteen ehtoja, kuten työaikaa.

Maaret Pulliaisen mukaan koronakriisi on korostanut sitä, että maahan muuttaneet työntekijät tarvitsevat oikeaa ja ajantasaista tietoa omalla äidinkielellään työsuhteeseen liittyvistä kysymyksistä ja suomalaisen työelämän pelisäännöistä.

Aiempien vuosien tapaan vuonna 2020 kysyttiin eniten palkkaan ja palkkasaataviin liittyvistä asioista. Niiden osuus yhteydenotoista oli 42 prosenttia. Toiseksi eniten kysyttiin työsuhteen päättämisestä (25 %) ja tähän liittyvien yhteydenottojen määrä nousi hieman edellisestä vuodesta. Kolmanneksi eniten kysyttiin työsopimuksen ehdoista (18 %).

– Palkkaukseen liittyvät epäselvyydet ovat valitettavan yleisiä ulkomaalaisilla työntekijöillä. He eivät aina tunne oman alansa työehtosopimusta eivätkä tiedä, mihin ovat oikeutettuja. Työnantaja on voinut jättää esimerkiksi erilaisia palkanlisiä kuten iltalisiä maksamatta. Myös ylityökorvauksia ei aina makseta, vaikka työntekijä olisi niihin oikeutettu.

Neuvontaan tuli viime vuonna yhteydenottoja laajasti eri aloilta, mutta aiempien vuosien tapaan korostuivat kiinteistöpalveluala (18,8 %), matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelut (15,5 %) ja rakennusala (10,7 %).

– Nämä kaikki ovat aloja, joilla työskentelee paljon maahan muuttaneita työntekijöitä.

Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta on ainoa palvelu Suomessa, joka tarjoaa työsuhteisiin ja ammattiliiton jäsenyyteen liittyvää neuvontaa maksuttomasti maahan muuttaneille ja ulkomaalaisille työntekijöille. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai sähköpostitse ja myös anonyymisti. Työsuhdeneuvonta on kytketty International House Helsingin palvelukeskuksen toimintaan etäneuvontana.

Lisätiedot
Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan asiantuntija Maaret Pulliainen,
puh. 040 547 2100

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC, Akava och STTK: Finland bör stödja EU:s stimulanspaket6.5.2021 11:12:20 EEST | Tiedote

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK betonar att konsekvenserna kan bli allvarliga om EU:s stimulanspaket fälls i Finland. Om paketet förkastas skulle det sannolikt uppstå marknadstumult som leder till att arbetstillfällen försvinner och vår viktigaste exportregion, unionens inre marknad, lamslås. Organisationerna påpekar att redan det att man åstadkom paketet hade en lugnade effekt på marknaden och har ingett hopp åt världsdelen som har drabbats hårt av coronaviruset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme