ManpowerGroup

Koronapandemia on nopeuttanut digitalisaatiota, mutta polarisoinut työmarkkinoita

Jaa
COVID-19-pandemia on saanut yritykset nopeuttamaan digitalisointisuunnitelmiaan, selviää Davosin virtuaalisessa talousfoorumissa julkaistusta ManpowerGroupin tutkimuksesta. Yli 26 000 työnantajan vastaukset kattava tutkimus näyttää, että yritykset, jotka digitalisoivat eniten, luovat eniten työpaikkoja. Samalla työmarkkinat jakaantuvat kuitenkin yhä vahvemmin voittajiin ja häviäjiin: erityistaidoille ja korkean tason osaamiselle riittää kysyntää samalla kun yhä useampi on vaarassa syrjäytyä ja marginalisoitua vanhentuneen osaamisensa tai koronan vuoksi hävinneen kysynnän vuoksi.

Organisaatiot nopeuttavat digitalisoitumistaan ​​pandemian seurauksena: 38 % yrityksistä kiihdyttää digivauhtiaan, ja vain 17 % on lykännyt suunnitelmiaan tuonnemmaksi.

Samaan aikaan työpaikkoja syntyy enemmän kuin niitä katoaa – 86 % digitalisoivista työnantajista aikoo lisätä henkilöstömääräänsä tai pitää sen ennallaan. Vastaava osuus on vain 11 % niiden yritysten osalta, jotka ovat hidastaneet tai lykänneet digitalisaatiosuunnitelmiaan.

"Tutkimuksemme vahvistaa, että digitaalinen muutos tapahtuu ennennäkemättömällä vauhdilla – työpaikkojen luominen ja laajamittaisten muutosten ajaminen on mahdollisuus parantaa ihmisten elämää ja luoda entistä yhdistyneempi maailma”, toteaa ManpowerGroupin Suomen toimitusjohtaja Matti Kariola.

Kariolan mukaan tavoitteena on kokonaisuudessaan parempi työmaailma, mutta se ei tietysti voi toteutua, jos vain osa pääsee siitä osallisiksi. Panostuksia vaaditaan niin yrityksiltä, yhteiskunnalta kuin yksilöiltä itseltäänkin, ja puheiden lisäksi on nopeasti luotava politiikat ja rakenteet, jotka mahdollistavat tarpeellisen muutoksen.

"Teknologisten läpimurtojen lisäksi epidemia on nopeuttanut joustavuutta työnteon tavoissa. Pandemia on myös lisännyt vaatimuksia sujuvammasta työ- ja yksityiselämän yhdistämisestä ja siihen tarvittavien mahdollisuuksien monipuolistamisesta. Uutta osaamista tarvitaan ja vaaditaan entistä enemmän, mutta yhtä lailla suurempaa autonomiaa siinä, miten, milloin ja missä työ tehdään.”

Vuosi pandemian jälkeen globaaleilla työmarkkinoilla aletaan nähdä K-muotoista kehitystä: jotkut teollisuuden kasvualat ja korkean tason osaamista edellyttävät työt ja tehtävät palautuvat nopeammin, mutta samaan aikaan monien muiden alojen osaajien kysyntä hiipuu. Tämän seurauksena osaamisen ja sitä kautta työmarkkinoiden polarisoituminen kiihtyy ja aiheuttaa sosiaalisia ja yhteiskunnallisia jännitteitä.

Raportin keskeiset tulokset:

  • Pandemian vaikutukset digitalisointiin eroavat merkittävästi ympäri maailmaa: Saksan, Itävallan, Japanin ja Italian työnantajat vakuuttavat, että automaatio on nopeutunut eniten COVID-19: n seurauksena, kun taas Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa digitalisaatio etenee hitaammin.
  • Suuremmat organisaatiot digitalisoivat ja palkkaavat eniten: pandemia on vaikuttanut eniten pienempiin organisaatioihin, ja ne ovat todennäköisemmin laittaneet digitointisuunnitelmat pöydälle ja siirtäneet henkilöstön palkkaamista tuonnemmaksi.
  • Henkilöstöhallinto vahvistaa asemiaan: Yritykset ymmärtävät, että digitalisaation kiihtyessä henkilöstöhallinto on kriittinen tekijä, joka auttaa ihmisiä uudelleenkoulutukseen ja uudelleensijoittamiseen. Eniten automatisoivat organisaatiot suunnittelevat myös merkittävää henkilöstölisäystä HR-toimintoihinsa (nettolisäys + 15 %).
  • Pehmeiden taitojen kehittämisessä on kiinni kurottavaa: Pehmeät taidot, kuten resilienssi, yhteistyökyky, luovuus ja johtajuus, ovat yhä kysytympiä, mutta vain joka viides työnantaja (19 %) panostaa pehmeisiin taitoihin keskittyviin valmennus- ja kehittämisohjelmiin. Valmennusjaksot ovat myös entistä lyhyempiä, sillä työnantajat tietävät, että ihmiset haluavat sopeutettua, palasteltua ja räätälöityä sisältöä, joka liittyy tiettyihin rooleihin ja toimintoihin.
  • COVID-19 on muuttanut henkilöstöprioriteetteja pitkällä aikavälillä: henkilöstöjohtajat pitävät työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia tärkeimpänä painopistealueena, ja 63 % on asettanut sen tärkeimmäksi tehtäväkseen vuonna 2021 ja sen jälkeenkin.

Jatkuvaan kehittämiseen tarvitaan rakenteita ja mahdollistajia

”Kun osaamistarpeet muuttuvat nopeammin kuin koskaan, organisaatiot tarvitsevat päivitettyjä henkilöstö- ja työvoimastrategioita houkutellakseen, kehittääkseen, sitouttaakseen ja pitääkseen haluamaansa henkilöstöä ja tulevaisuuden tekijöitä”, Kariola tiivistää raportin sisältöä. Kun katsoo henkilöstöalaa ja työmarkkinoita Henkilöstöpalveluyritysten liiton hallituksen puheenjohtajana, voi hyvällä syyllä sanoa, että tätä vuosikymmentä vahvimmin ja selkeimmin määrittävä haaste on osaamisen ja taitojen sekä muuntautumis- ja sopeutumiskyvyn jatkuva kehittäminen. Samalla on myös ilo todeta, että osa toimialan yrityksistä on tarttunut haasteeseen jo kauan ennen pandemiaa ja ratkaisuvalikoimaansa monipuolistamalla vastannut Suomen työmarkkinoiden pitkään jatkuneeseen kohtaanto-ongelmaan”, Kariola summaa.

Ratkaisuja IT-osaamisvajeeseen

IT-alalla vallitseva osaaja- ja osaamispula on hyvä esimerkki siitä, mihin digitalisaatio kasvavine ja jatkuvasti uusiutuvine erityisosaamistarpeineen on johtanut: arvioiden mukaan alalle tarvittaisiin tuhansia uusia osaajia, vuosikymmenen lopussa jopa kymmeniä tuhansia.

”ManpowerGroupissa olemme lähteneet kasvattamaan markkinoiden tarvitsemaa IT-osaamista pohjoismaisella tasolla perustamalla Experis Academy -koulutuksen Norjaan, Tanskaan, Ruotsiin ja nyt myös Suomeen. Siinä vastavalmistuneille IT-osaajille annetaan intensiivinen täsmävalmennus markkinoilla kysyttävään erityisosaamiseen, minkä jälkeen he työskentelevät ajantasaista osaamista vaativissa IT-projekteissa asiakasyrityksissämme. Suomessa ensimmäinen Experis Academy-valmennus käynnistyi tammikuussa, ja koulutettavat aloittavat työnsä huhtikuun alussa”, Kariola kertoo.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Skilling the Global Workforce - Jonas Pricing, CEO ManpowerGroupSiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) hallituksen puheenjohtaja
matti.kariola@manpowergroup.fi
Puh. 040 824 0117


Mika Wilén, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup Oy
mika.wilen@manpowergroup.fi
Puh. 041 455 2970

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Porkkalankatu 20
00180 HELSINKI

020 1700 100https://www.manpowergroup.fi


ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis®, Talent Solutions sekä Proservia palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja uramuutospalveluihin sekä ulkoistettuihin palveluratkaisuihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. ManpowerGroup on sitoutunut monimuotoisen ja yhdenvertaisen työelämän edistämiseen.

Vuonna 2020 yhtiö valittiin 11. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi nimitetty Minna-Stina Korpela18.12.2023 12:30:10 EET | Tiedote

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi on nimitetty Minna-Stina Korpela. Korpela on toiminut ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimintojen väliaikaisena toimitusjohtajana 1.7.2023 lähtien. Hän tuli ManpowerGroupiin Suomen ja Baltian talousjohtajaksi 12.9.2022. Korpelalla on pitkä ja kansainvälinen työkokemus talous- ja johtotehtävistä, mukaan lukien Pohjoismaiden ja Suomen talousjohtajan tehtävistä ALD Automotivessa ja talousjohtajan tehtävistä Nobinalla.

Työmarkkinabarometri ja osaajapulatutkimus: Työnantajilla positiiviset työllistämisaikeet samaan aikaan helpottavan osaajapulan kanssa12.12.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Synkistä talouden näkymistä huolimatta työnantajien työllistämisaikeet vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla eivät ole taantuneet negatiiviksi. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi tammi-maaliskuulle 2024 on +29 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen kvartaaliin on 4 prosenttiyksikköä, mutta nousua 3 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Samaan aikaan tehdyn osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien vaikeudet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat helpottaneet. Uusimman tutkimuksen mukaan 58 %:lla on vaikeuksia löytää tarvitsemaansa osaamista. Edellisessä mittauksessa peräti 81 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 75 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye