Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Koronasta kärsivät työntekijät tarvitsevat tukea rajoitusten kiristyessä

Jaa

Hallitus joutui päättämään uusista rajoituksista koronatilanteen heikentyessä. Ravintola- sekä kulttuurialalle tämä on jälleen kova isku.

Rajoituksista kärsivät yritykset tarvitsevat tukea. Samalla on kuitenkin parannettava myös työntekijöiden taloudellista tilannetta. Esimerkiksi ravintola-alalla iso osa työntekijöistä on joutunut koronan aikana työttömäksi tai lomautetuksi.

- Nyt tarvitaan nopeasti työttömyysturvan parannuksia, joilla helpotetaan lomautettujen työntekijöiden tilannetta, SAK:n johtaja Saana Siekkinen sanoo. 

SAK vaatii, että työttömyysturvan omavastuuaika poistetaan, kuten viime vuonnakin tehtiin.  Omavastuuaika tulee ensimmäistä kertaa työttömänä sekä lomautettuna oleville. Myös niille, joilla ansiopäivärahan enimmäisaika alkaa alusta eli täyttää uuden työssäoloehdon. Omavastuuaikaa ei tule uudelleen, jos edellisestä työssäoloehdon täyttymisestä on kulunut alle vuosi. 

- Omavastuuaika tarkoittaa, ettei työttömyyden tai lomautuksen alussa makseta ensimmäiseltä viideltä päivältä työttömyysturvaa. Omavastuuajan poisto nopeuttaa työttömyyspäivärahan saamista sekä nostaa päivärahan tasoa. 

Lisäksi SAK ehdottaa, että myös muita korona-ajan alussa olleita työttömyysturvan parannuksia otetaan uudelleen käyttöön. Esimerkiksi työssäoloehdon lyhentäminen helpottaa ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle pääsyä. Myös yrittäjien työmarkkinatuki on syytä ottaa uudelleen käyttöön, sillä varsinkin kulttuurialalla monelta puuttuu työsuhde, eikä heillä ei ole rajoitusten puitteissa mahdollista tehdä työtään. 

- Nyt on syytä ottaa pikaisesti käyttöön työntekijöiden taloutta helpottavia toimia. Viime vuonna käytössä olleista parannuksista on jo lainsäädäntöpohja olemassa ja toimeenpano on jo kertaalleen tehty.  

Koronan pitkittyessä uhkana on, että työttömäksi tai lomautetuksi jäävien työttömyysturva heikkenee. Siksi on syytä vielä etsiä keinoja, joilla estetään koronan aikaisen työttömyyden heikentävät vaikutukset työttömyyspäivärahan määrään.  Myös alimpien päivärahojen korottaminen on otettava työlistalle.  


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC, Akava och STTK: Det är nödvändigt att förnya lagstiftningen för att man ska kunna eliminera diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet14.12.2021 09:22:05 EET | Tiedote

FFC, Akava och STTK är besvikna på Arbets- och näringsministeriets agerande i den arbetsgrupp som på trepartsbasis hade till uppgift att utreda hur man kan förhindra diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet. Organisationerna anser att arbetet i arbetsgruppen präglades av ministeriets motvilja mot att öppet bedöma i vilken utsträckning diskriminering förekommer.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme