Satakunnan ELY-keskus

Koronatilanteen luoma epävarmuus hallitsee myös Satakunnan elinkeinoelämän ja työllisyyden lähiajan näkymiä (Satakunta)

Jaa

Koronakriisin aiheuttaman maailmanlaajuisen taantuman seurauksena Suomen vienti on pudonnut merkittävästi. Tämä luo epävarmuutta etenkin Satakunnan vientivetoisen teknologiateollisuuden näkymiin. Lisäksi kriisin pitkittyminen voi näkyä myös työllisyyden kehityksen heikkenemisenä. Syksyn 2020 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymissä on Satakunnassa silti myös positiivisia odotuksia.

Yksityinen kulutuskysyntä on piristynyt kaupan ja palveluiden kysynnän hiljalleen palautuessa kevään rajoitustoimien jälkeen. Meriteollisuudessa Rauma Marine Constructionsin tilauskanta on edelleen pitkä huolimatta risteilytoiminnan uhkakuvista ja kahden autolautan aiesopimuksen peruuntumisesta. Lisäksi alueen suuret teolliset ja infrastruktuuriin kohdistuvat investoinnit, mm. Metsä Fibren Rauman saha ja BASFin akkumateriaalitehdas, ovat edenneet suunnitellusti. Monipuolisen elinkeinorakenteen ansiosta maakunnan ja seutujen muutosjoustavuus on koko maahan verrattuna hyvää tasoa, mikä on edesauttanut myös koronakriisissä selviämistä.

Vaikka eniten koronarajoituksista kärsineillä ammattialoilla, kuten palvelu- ja myyntityössä, työnvälitykseen tulleiden työpaikkojen määrä väheni keväällä, on työvoiman kysyntä sen jälkeen kokonaisuudessaan palautunut lähelle viimevuotista tasoa. Joillain aloilla työvoiman kysynnän heikkeneminen näkyy osaavan työvoiman saatavuuden helpottumisena. Esimerkiksi eri alojen insinööreistä ei ole niin paljon pulaa kuin aikaisemmin.

Lomautettujen ja muiden työttömien määrä on vähentynyt selvästi kevään huippulukemista. Näyttää kuitenkin siltä, että lähikuukausina työttömyys alenee enää hyvin hitaasti tai ei ollenkaan. Monilla ammattialoilla työttömien määrä pysyy korkeammalla tasolla kuin ennen koronakriisiä. Varsinkin teollisuusaloilla lomautettuja on edelleen runsaasti ja myös uusia lomautuksia on alkanut syksyn aikana. Jos yleinen taloustilanne heikkenee, voivat lomautukset ja lyhennetyt työviikot muuttua irtisanomisiksi.

Satakunnassa on parhaillaan käynnissä ”Kasvun mahdollisuus – Satakunnan tavoitteet ja toimenpiteet koronapandemian akuuttivaiheen jälkeiseen aikaan” –valmistelu, jonka tehtävä on tunnistaa aluetalouden ja työllisyyden elpymisen kannalta keskeiset nopeavaikutteiset ja pidemmän tähtäyksen toimet sekä valinnat uuden kasvun käynnistämiseksi.

Lisätietoja:

  • Ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111
  • Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, puh. 0295 022 114

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2020 -raportti löytyy työministeriön verkkosivulta tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat.

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Rauman seudun kunnat, Pohjois-Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Satakuntaan tulossa ennätysvuosi maatalousinvestointien suhteen. Satakunnan ELY-keskuksen maatilainvestointien rahoituskatsaus1.12.2020 12:28:15 EETTiedote

Satakunnan ELY-keskus myönsi EU:n maaseuturahastosta maatalouden rakennetukien kolmannella tukijaksolla tukea yhteensä 34 investointiin sekä yhteen tilanpidon aloittamiseen. Avustuksena myönnettiin 2 661 532 euroa ja korkotukilainana 1 888 507 euroa. Tuettujen investointien kokonaiskustannukset olivat yhteensä 10,6 miljoonaa euroa.

Tilannekatsaus - Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittaminen Satakunnassa11.11.2020 08:05:00 EETTiedote

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2015 tasosta, jolloin maahan saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli 4 551, ja tänä vuonna lokakuun alkuun mennessä hakijoita on ollut 2 569. Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa enää yksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus, joka sijaitsee Porissa. SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä Rauman vastaanottokeskus lakkautettiin virallisesti 30.6.2020. Viimeiset yksityisten palveluntuottajien ylläpitämät Kokemäen ja Kankaanpään vastaanottokeskukset lakkautettiin vuonna 2019. Tällä hetkellä Porin vastaanottokeskuksessa on majoittuneena noin 130 henkilöä, joiden lisäksi yksityismajoituksessa olevia on noin 60 henkilöä. Osa näistä henkilöistä tulee saamaan oleskeluluvan.

Kotoutumiskoulutusten toteutus Satakunnassa koronapandemian aikana28.10.2020 13:02:19 EETTiedote

Satakunnan ELY-keskus järjesti syksyllä 2019 tarjouskilpailun kotoutumiskoulutusten toteuttamisesta vuosina 2020-2021 Porissa, Raumalla, Kankaanpäässä ja Huittisissa. Porin kotoutumiskoulutusten toteuttajaksi valittiin Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Rauman, Kankaanpään ja Huittisten toteuttajaksi Sataedu Oy. Vuoden 2020 ensimmäiset kotoutumiskoulutukset käynnistyivät heti tammikuussa. Jo parin kuukauden kuluttua tästä tilanne muuttui koronapandemian takia ja kotoutumiskoulutuksissakin jouduttiin siirtymään etäopetukseen. Etäopetusta kesti elokuuhun saakka, josta lähtien kotoutumiskoulutukset on toteutettu pääsääntöisesti lähiopetuksena hygienia- ja turvallisuusohjeet huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme