Lapin ELY-keskus

Koronaviruksen rajoitustoimenpiteet vaikuttavat työttömyyden rakenteeseen monin tavoin

Jaa

Lapissa oli lokakuun lopussa työttömiä selvästi enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Koronavirukseen liittyvät rajoitustoimenpiteiden vaikutukset erityisesti matkailuun näkyvät kuntien ja seutukuntien erilaisena työttömyyden kehityksenä, mutta myös työttömyyden rakenteessa; lomautukset pitkittyvät, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy ja nuorten työnsaanti on vaikeutunut. Lisäksi avoimet työpaikat ovat vähentyneet ja yritykset ovat varsin varovaisia rekrytoinneissa.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli lokakuun lopussa 10 660 työtöntä, joista lomautettuja 1 480. Työttömiä oli 120 enemmän kuin syyskuussa ja lähes 2 300 (27 %) enemmän kuin vuotta aiemmin.
Työttömien osuus työvoimasta oli Lapissa 13,2 % ja koko maassa 11,9 %.

Koronaviruksen rajoitustoimenpiteiden vaikutukset erityisesti matkailuun näkyvät alueellisina tavanomaisesta poikkeavina työttömyyseroina. Työttömien osuus työvoimasta oli lokakuussa korkein Tunturi-Lapissa (17,5 %) ja matalin Kemi-Tornion seutukunnassa (11,9 %). Simossa, Keminmaassa ja Sodankylässä työttömien osuus työvoimasta oli alle kymmenen prosenttia. Korkeimmat osuudet (18–19 %) olivat Savukoskella, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Inarissa, Enontekiöllä ja Kolarissa.

Viime vuoteen verrattuna työttömien määrä lisääntyi Torniolaaksossa 10 % ja Pohjois-Lapissa peräti 55 %. Työttömien määrä oli korkeampi kaikissa muissa kunnissa paitsi Tervolassa ja Pelkosenniemellä. Pellossa työttömiä oli 1 % ja Inarissa 59 % enemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Työttömyydet ja lomautukset ovat pitkittyneet

Koronavirusepidemian rajoitustoimien vaikutukset työmarkkinoille näkyvät työttömyyksien ja lomautusten pitkittymisenä. Lokakuussa työttömistä lähes joka neljäs oli ollut työttömänä yhtäjaksoisesti yli vuoden. Pitkäaikaistyöttömiä oli 2 440, mikä on runsas 600 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautuksista joka neljäs on kestoltaan yli puoli vuotta.

Työttömyys on lisääntynyt vuodentakaiseen verrattuna kaikissa ikä- ja pääammattiryhmissä. Työttömyys on lisääntynyt eniten ikäryhmissä 25-29, 35-44 ja 55-59-vuotiaat, joissa myös lomautukset ovat lisääntyneet. Esimerkiksi 25-29-vuotiaiden työttömien määrä oli 335 eli 43 % korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Työttömyyden kasvu näkyy erityisesti palvelu-, rakennus- ja kuljetustyöntekijöiden sekä ilman ammattia olevien työttömien määrässä. Eniten on lisääntynyt ilman ammattia olevien työttömien määrä, joita oli 340 enemmän kuin vuotta aiemmin. Perinteisesti ilman ammattia olevia nuoria on työllistynyt matkailun sesonkiluonteisiin tehtäviin, joita ei nyt ole tarjolla.

Avoimet työpaikat ovat vähentyneet lähes neljänneksellä

Lokakuussa työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettiin Lapissa 1 600 avointa työpaikkaa. Työpaikkojen väheneminen on pienentynyt viime vuoteen verrattuna, mutta avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja oli lähes neljännes vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Eniten ovat vähentyneet palvelu-, rakennus-, korjaus- ja valmistus- sekä kuljetustyön työpaikat.

Palveluihin osallistuneiden määrä kasvoi

Aktivointiasteeseen laskettaviin työ- ja elinkeinotoimiston palveluihin osallistui lokakuun lopussa yli 3 720 lappilaista. Palveluihin osallistuvien määrä oli korkeampi kuin kuukautta ja vuotta aiemmin. Valmennukseen ja työvoimakoulutukseen osallistuvien sekä yksityissektorille työllistettyjen määrä on lisääntynyt. Ajantasaista tietoa tarjolla olevista palveluista, mm. tulevista valmennuksista, löytyy TE-palvelujen sivuilta: https://toimistot.te-palvelut.fi/web/guest/lappi.


Lapin ELY-keskuksen syyskuun 2020 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (marraskuu 2020) julkaistaan 22.12.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohti asiakaslähtöisempiä työllisyyspalveluja kuntakokeilun avulla16.12.2020 12:38:00 EETTiedote

Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät 1.3.2021. Lapista mukaan on valittu neljä kuntaa: Rovaniemi, Kemijärvi, Sodankylä ja Tornio. Kuntakokeilun tavoitteena on edistää entistä tehokkaammin työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen tai muihin palveluihin pääsyä sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetään24.11.2020 16:23:55 EETTiedote

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Lapin maakunnassa sijaitsevien maisema-alueiden rajausten esitetään pysyvän samoina kuin vuoden 2016 esityksessä. Lappiin esitetään kuitenkin kolmea uutta maisema-aluetta, jotka nousivat esille kuulemisen yhteydessä. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme