Kainuun ELY-keskus

Koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen Kainuussa muuta maata pienemmät

Jaa

Kainuun taloudenkasvu jatkui vahvana koronakriisiin saakka. Koronan aiheuttamat rajoitustoimet ovat vaikeuttaneet elinkeinoelämää huomattavasti, mutta vaikutukset ovat Kainuussa jääneet hieman vähäisemmiksi muuhun maahan verrattuna ja toipuminen on ollut oletettua nopeampaa. Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavasti toimialoittain sekä yrityskohtaisesti. Vaikeimmat vaikutukset koronakriisillä on palvelualoilla sekä matkailussa, kun taas osalla toimialoista, kuten teollisuudessa, vaikutukset ovat olleet vähäisempiä tai niiden odotetaan tulevan viiveellä. Syksyn 2020 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen ovat olleet Kainuussa muuta maata pienemmät, mutta lähitulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin epävarmat.

Työttömyystilanne oli vaikea koronaviruksen leviämisen jälkeen, mutta Kainuussa työttömyys on pienentynyt tasaisesti toukokuusta lähtien ja on palannut muusta maasta poiketen jo lähelle vuoden takaista tasoa. Monilla aloilla on puutetta osaajista ja joissakin ammattiryhmissä työpaikkoja on avoinna enemmän kuin alalla on työttömiä. Rekrytointiongelmia kokeneiden yritysten osuus onkin Kainuussa koko maan korkein. Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, sillä työnhakijoiden osaaminen ei vastaa nykyajan työelämän vaatimuksia. Kun lisäksi työmarkkinoille tulevien nuorten määrä on vuosittain noin 500 henkeä eläköityviä pienempi, työvoimapulaa on erittäin haastavaa ratkaista kotimaisella työvoimalla vastaisuudessakaantyöperäistä maahanmuuttoa tarvitaan merkittävästi lisää.   

Lähitulevaisuudessa elinkeinoelämän näkymiä leimaa epävarmuus ja aluetalouden ennakoidaan kokonaisuutena heikentyvän. Tilanne muuttuu nopeasti kestämättömäksi yrityksille, mikäli koronaviruksesta aiheutuvat rajoitustoimet ovat pidempiä tai toistuvia. Työttömyydessä ei ole näkyvissä suurta kasvua loppuvuoden aikana ilman laajoja rajoitustoimia. 

Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsaus tehdään kaksi kertaa vuodessa.

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2020 -raportti on luettavissa työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Kainuun katsauksen osalta:
Johtava asiantuntija Anne Ristioja
p. 0295 023 582, anne.k.ristioja@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Öljylämmityksestä luopuminen ajankohtaista Kainuussa8.10.2020 14:45:03 EESTTiedote

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten lähes 30 miljoonan euron määrärahan, jolla tavoitellaan noin 10 000 pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista. Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Avustushakemuksia on tullut tähän mennessä jo noin 3 000 kpl.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme