Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Koronavirus sumentaa kehitysnäkymiä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla

Jaa

Työ- ja elinkeinoministeriö on tiistaina 20.10. julkaissut Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen. Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien arviot on laadittu Pohjanmaan ELY-keskuksessa yhdessä alueellisten sidosryhmien kanssa. Laadullista arviota tukevat tilastotiedot sekä alueelliset kyselyt ja barometrit.

Tekstissä esitetyt arviot on laadittu syyskuun alkupuolella. Koronavirustilanne on Pohjanmaan alueella huonontunut olennaisesti lokakuun ensimmäisellä viikolla. Alueella on siirrytty nopeasti koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Tilanne on huolestuttavin Vaasan kaupungin alueella. Vaasassa on lokakuun alussa otettu käyttöön mm. maskisuositus ja kokoontumisrajoituksia. Alueellisten rajoitusten ja koronaviruksen merkittävän leviämisen myötä muuttunut ihmisten käyttäytyminen vaikuttaa erityisesti palvelualojen tilanteeseen ja kehitysnäkymiin negatiivisesti.

Yritysten tulevaisuudennäkymät epävarmoja

Pohjalaisyritykset ovat selvinneet koronakriisistä tähän mennessä vaihtelevasti. Koronaviruksen kansainväliset vaikutukset ja erilaiset kansalliset rajoitustoimet ovat vaikuttaneet yrityksiin eri tavoin.

Pandemian vaikutukset teollisuuteen ovat suurelta osin vasta edessä ja riskinä on, että vientimarkkinoiden elpyminen vie varsin pitkään. Tilauskannat ovat pitkiä ja sen takia vaikutukset tulevat selviämään vasta myöhemmin syksyn mittaan. Koronapandemian lisäksi vientipainotteisen valmistavan teollisuuden toimintaan vaikuttavat vahvasti myös muut kansainvälisen kentän tapahtumat. Alkutuotannon osalta ELY-keskuksen tietoon ei ole vielä tullut, että mahdollinen työvoimapula olisi vaikuttanut tuotantoon, kuten ennen kesää pelättiin. Erityisen vaikea tilanne on turkistarhaajilla viennin tyrehtymisen myötä. Kaupan alalla koronaviruksen vaikutukset ovat olleet moninaiset; esimerkiksi urheilukauppa on pysynyt hyvällä tasolla, kun taas uusien autojen kauppa on sakannut. Majoitus- ja ravitsemistoiminta vilkastui selvästi rajoitusten purkamisen jälkeen. Ihmisten varovaisuus näkyy kuitenkin yleisesti vieläkin toimialalla. Myös alan varotoimet ja tapahtumien järjestämisen rajoitukset vaikuttavat toimialaan. Valtion asettamat matkustusrajoitukset purevat voimakkaasti mm. Ruotsin ja Suomen väliseen matkustajaliikenteeseen. Koronaviruspandemian vaikutukset rakennusalaan tulevat näkyviin myöhemmin, sillä päätökset suurempien rakennushankkeiden toteuttamisesta on tehty aikaisemmin ja niitä on toteutettu suunnitelmien mukaan.

Pelättyä konkurssiaaltoa ei ole vielä havaittavissa, vaan maalis-heinäkuussa konkurssien määrä oli jopa pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tulevaisuudennäkymät ovat kuitenkin sumuisat, mistä kertovat myös monet alueella laaditut selvitykset ja barometrit, kuten Pk-yritysbarometri ja Kauppakamarien jäsenkyselyt.

Työttömyyden kasvusta huolimatta työnantajilla edelleen rekrytointiongelmia

Työttömien työnhakijoiden määrä lähti Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla voimakkaaseen nousuun kevään aikana koronaviruksen rajoitustoimien myötä. Korkeimmillaan työttömien määrä oli Pohjanmaalla yli 10 000 henkilössä ja Keski-Pohjanmaalla yli 3 000 henkilössä kesäkuussa. Syksyä kohden työttömien työnhakijoiden määrä on lähtenyt hiljalleen laskuun, mutta on edelleen korkea verrattuna maakuntien normaalitasoon. Elokuussa 2020 Pohjanmaan maakunnan työttömyysaste oli 9,2 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli 5,8 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla työttömyysaste oli elokuussa 9,2 prosenttia, vuotta aikaisemmin 6,9 prosenttia. Suuresta kasvusta huolimatta molempien maakuntien työttömyysasteet kuuluvat edelleen Manner-Suomen matalimpiin.

Vaikka pohjalaisyritysten työvoiman tarve oli ennen koronakriisiä suurempi kuin nyt, on rekrytointiongelmia edelleen havaittavissa. Alueilla on tuoreen Ammattibarometrin mukaan edelleen pulaa muun muassa sosiaali- ja terveysalan, rakennusalan sekä eri teollisuudenalojen osaajista. TE-toimiston rekrytointikoulutusten kysyntä on piristynyt kevään jälkeen. Myös oppisopimuskoulutuksilla voitaisiin osaltaan vastata rekrytointiongelmiin.

Infrasta ja saavutettavuudesta pidettävä huoli

Moderneja, suuren luokan teollisuusinvestointeja tehdään Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla edelleen. Pohjanmaalla edistyy muun muassa Wärtsilän Smart Technology Hubin rakennustyö, ja Keski-Pohjanmaalla Keliber etenee kaivosten, rikastamon ja kemiantehtaan parissa. Myös tuulivoimainvestointeja on käynnissä, ja Vaasassa odotetaan ensi kesänä saapuvaa uutta laivaa. Monet suurista investoinneista edellyttävät hyvin todennäköisesti myös julkisia rakennushankkeita tarvittavan infran päivittämiseksi. Niiden merkitys rakennusteollisuudelle ja muulle elinkeinoelämälle on suuri, ja alueella odotetaankin koronaelvytysvaroista apua infrahankkeiden toteuttamiseen.

Koronaepidemiasta johtuva globaali lentoliikenteen ahdinko on vaikuttanut voimakkaasti myös pohjalaismaakuntiin, kun lentoyhteyksiä ei ole ollut tarjolla maaliskuun lopulta saakka Kokkola-Pietarsaaren lentokentälle ja myös Vaasan lentoaseman yhteyksiä on vähennetty reilusti. Tämä on vaikeuttanut monien yritysten kansainvälistä kauppaa sekä toimintaa, kun esimerkiksi asennus- ja huoltotöitä ei ole päässyt tekemään. Heikentyneet yhteydet ovat vaarassa myös vaikuttaa mahdollisiin tuleviin yritysten sijoittumis- ja investointipäätöksiin. Elinkeinoelämän lisäksi nopeiden yhteyksien puute aiheuttaa myös riskejä terveydenhuoltoon, potilasturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus löytyy työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta Alueelliset kehitysnäkymät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt för februari: Arbetslösheten ökar och antalet lediga arbetsplatser minskar fortsättningsvis (Österbotten, Mellersta Österbotten)26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av februari sammanlagt 8 034 arbetslösa arbetssökande. Det är 754 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i februari 116 färre än i januari. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland (7,0 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,8 %. Jämfört med januari månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet. Under februari fanns det totalt 8 207 lediga arbetsplatser, vilket är 3 536 arbetsplatser (- 30,1 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 182 dvs. 218 fler (+ 22,6 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Helmikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys kasvaa ja avointen työpaikkojen määrä laskee edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli helmikuun lopussa yhteensä 8 034 työtöntä työnhakijaa. Se on 754 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli helmikuussa 116 vähemmän kuin tammikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,0 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,8 %. Tammikuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa. Helmikuun aikana oli avoinna yhteensä 8 207 työpaikkaa, mikä on 3 536 työpaikkaa (- 30,1 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 182 eli 218 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 22,6 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Sysselsättningsöversikt för januari: Arbetslösheten ökar fortsättningsvis (Österbotten, Mellersta Österbotten)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av januari sammanlagt 8 150 arbetslösa arbetssökande. Det är 935 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i januari 471 fler än under december 2023. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock den lägsta i Fastlandsfinland (7,1 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,9 %. Jämfört med december månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,5 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och med 0,3 procentenheter i hela landet. Under januari fanns det totalt 7 660 lediga arbetsplatser, vilket är 3 229 arbetsplatser (- 29,7 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 217 dvs. 366 fler (+ 43 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Tammikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 8 150 työtöntä työnhakijaa. Se on 935 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli tammikuussa 471 enemmän kuin joulukuussa 2023. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,1 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,9 %. Joulukuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,5 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja 0,3 prosenttiyksikköä koko maassa. Tammikuun aikana oli avoinna yhteensä 7 660 työpaikkaa, mikä on 3 229 työpaikkaa (- 29,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 217 eli 366 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,0 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Konjunkturutsikterna för små och medelstora företag har blivit dystrare i Österbotten och i Mellersta Österbotten13.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, arbets- och näringsministeriet och Finnvera utföra SMF-företagsbarometern för att kartlägga små och medelstora företags ekonomiska ställning. I SMF-företagsbarometern våren 2024 har de allmänna konjunkturutsikterna för Österbottens NTM-centrals område (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) sjunkit ganska långt under nollstrecket. Saldotalet var -16, vilket är en aning dystrare än i hela landet. Vyerna har blivit betydligt sämre än de var i mätningen förra hösten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye