HUS

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan toiminta käynnistynyt sujuvasti

Jaa

HUSissa kesäkuun alussa toimintansa aloittaneella koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla hoidetaan koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiviä potilaita. Poliklinikalla tehdään lääketieteellistä tutkimustyötä osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan toiminta on käynnistynyt kesän aikana sujuvasti.

“Valtavaa ruuhkaa ei ole ollut. Olemme pystyneet ottamaan lähetetyt potilaat hyvin vastaan”, ylilääkäri Helena Liira kertoo.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalle pääsee hoitoon lääkärin lähetteellä, jos potilaalla on osoitettu koronavirusinfektio ja pitkäaikaisoireita vähintään kolmen kuukauden ajan.

“Pitkäaikaisista koronavirusoireista kärsivien potilaiden oirekirjo on samankaltainen kuin muualla maailmalla”, Liira kertoo.

Lääketieteellistä tutkimustyötä

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista ei ole vielä paljoa tutkimustietoa. Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla tehdään lääketieteellistä tutkimustyötä aktiivisena osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa sekä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa. Poliklinikka kutsuu potilaat kohorttitutkimukseen, jonka tarkoituksena on selvittää koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden oirekuvaa ja ennustetta.

Lisäksi poliklinikalla on suunnitteilla koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismia selvittäviä tutkimuksia. Viruksen tiedetään voivan aiheuttaa monenlaisia elin- ja kudosvaurioita, mahdollisesti myös autoimmuunireaktioita ja autonomisen hermoston häiriöitä.

“Seuraamme tiiviisti myös kansainvälisiä tutkimuksia. Juuri valmistuneen brittitutkimusraportin mukaan koronavirukseen sairastuneista 1–5 prosenttia saa päivittäisiä toimia vaikeuttavia myöhäisoireita, jotka useimmiten kuitenkin väistyvät ajan myötä. Koronavirustartunnan pitkäaikaisoireet ovat todellinen terveysongelma ja suosittelemme rokotuksen ottamista myös tästä näkökulmasta”, Liira kertoo.

Haastattelupyynnöt

HUSin mediapalvelu

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Operationer för att rengöra lungartärerna startar på nytt på HUS27.9.2021 10:07:31 EEST | Tiedote

Operationer för att rengöra lungartärerna, dvs. endarterektomi, har inletts vid HUS efter några års paus. Lärdom hämtades från utlandet och nu utför två hjärtkirurger vid Mejlans operationerna. En operation för att rengöra lungartärerna är den primära behandlingsmetoden för operationsdugliga patienter i fall där en akut blodpropp i lungorna inte löses upp utan omvandlas till en kronisk ärrförändring som förtränger lungartärerna.

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaukset käynnistyneet uudelleen HUSissa27.9.2021 10:04:21 EEST | Tiedote

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaukset ovat käynnistyneet HUSissa muutaman vuoden tauon jälkeen. Oppia on haettu ulkomailta ja nyt leikkauksia tekee Meilahdessa kaksi sydänkirurgia. Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaus on ensisijainen hoitokeino leikkaukseen soveltuville potilaille silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu keuhkovaltimoita ahtauttavaksi krooniseksi arpimuutokseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme