DNA Oyj

Korvaako TikTok jo lasten aamupiirretytkin? DNA:n tilastot paljastavat datapiikin, joka osoittaa sovelluksen muuttaneen aamurutiineja

Jaa

Sosiaalisen median sovelluksista tuoreimpiin kuuluva TikTok on noussut jo nykyisillä käyttäjämäärillään datasyöppöjen mobiilisovellusten kärkikastiin. Asia selviää DNA:n tilastoista. Korkeaa datankulutusta selittää sovelluksen tapa välittää jatkuvaa videovirtaa. TikTokin käyttäjäprofiili on nuori, ja se on myös some-sovelluksista ainoa, jossa näkyy selvä käyttöpiikki kello 7 ja 8 välillä aamulla.

Kuva: DNA
Kuva: DNA

DNA:n hiljattain toteuttaman koululaistutkimuksen* mukaan joka viides 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista kertoo lapsensa käyttävän TikTokia päivittäin tai useita kertoja viikossa. 5–12-vuotiaiden osuus on kasvanut 9 prosenttiyksikköä verrattuna viime vuoteen. 13–16-vuotiaiden joukossa kasvu on vielä suurempaa, sillä vastaava käyttäjien osuus ikäryhmässä oli 62 prosenttia, mikä on peräti 26 prosenttiyksikköä enemmän viime vuoden tuloksiin verrattuna.

DNA:n toisesta, digitaalisia elämäntapoja selvittäneestä tutkimuksesta* paljastuu, että vielä yleisempää sovelluksen käyttö on 16–24-vuotiaiden keskuudessa. Heistä jopa 71 % kertoo käyttävänsä TikTokia päivittäin. 25–34-vuotiaista osuus on 19 % ja tätä vanhemmissa ikäryhmissä selvästi alle 10 %.

TikTokin voidaan siis katsoa nauttivan suurta suosiota nimenomaan lasten, nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Mobiilidatan käyttötilastosta puolestaan selviää, että TikTokin käytössä näkyy selvä piikki jo kello 7 ja 8 välillä arkiaamuisin. Moni sovelluksen käyttäjä avannee siis TikTokin hyvin pian herättyään.

”Kyllähän tämä data osoittaa selvän muutoksen etenkin nuorten aamurutiineissa. TikTok on selkeästi koululaisten ja nuorten palvelu, ja joissain perheistä se onkin saattanut jo omia piirrettyjen pitkäaikaisen ykkösaseman lasten aamuviihteenä. Kännykkä aamiaispöydässä on varmasti tuttu tilanne monessa perheessä. Sitä se on ainakin oman jälkikasvuni kohdalla”, DNA:n laajakaista ja TV -liiketoiminnan johtaja Jarno Haikonen pohtii.

Mobiilidatan kulutus kasvoi vuodessa 30 % – ”Ei ole syytä olettaa, että trendi muuttuisi”

Haikonen uskoo, että tulevaisuuden sovellukset käyttävät yhä enemmän dataa. Kun tällaiset sovellukset yleistyvät laajasti suomalaisten käyttöön, ovat 5G:n kaltaiset uudet ratkaisut välttämättömiä niiden toimivuuden takaamiseksi. Nykyisten verkkojen kapasiteetti ei pidemmän päälle kestäisi mobiilidatamäärän valtavaa kasvuloikkaa.

”Emme osaa nyt edes kuvitella, millaisia palveluita 5–10vuoden päästä on tarjolla. Kun mietitään aikaa saman verran taaksepäin, ei TikTokin kaltaista palvelua osattu ennakoida. Tilastoista kuitenkin nähdään, että uudet palvelut vievät jatkuvasti enemmän dataa. Ei siis ole mitään syytä olettaa, että tämä trendi tulee muuttumaan.”

Kansainvälisen tutkimusyhtiönTefficientin hiljattain julkaistun raportin* perusteella mobiilidatan käyttömäärä vuonna 2020 oli DNA:n verkossa kaikkiaan 30 prosenttia korkeammalla kuin edellisenä vuonna, kun 2019 kasvua edelliseen vuoteen oli vain 23 prosenttia. DNA:n asiakkaat käyttivät vuonna 2020 liittymää kohden dataa keskimäärin 34,8 gigatavua kuukaudessa, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 27,2 gigatavua.

Tulos osoittaa datamäärien kasvun selvästi kiihtyneen vuoden aikana ja Haikosen mukaan tämä on osoitus trendistä, jossa viihtyminen hyppää yhä enemmän pois perinteisestä televisiosta muille alustoille.

Operaattorit ovat jo pidemmän aikaa varautuneet datamäärien kasvuun laajentamalla verkkojaan, kasvattamalla niiden kapasiteettia ja ottamalla käyttöön uutta teknologiaa. Haikonen muistuttaa kuitenkin kuluttajia siitä, että jotta jatkuvasti enemmän dataa käyttäviä palveluita saa pidettyä toiminnassa, myös omassa käytössä oleva teknologia tulee olla ajan tasalla.

”Datan käyttömäärien jatkaessa tällaista kasvua täytyy pitää huoli myös siitä, että päätelaitteet ovat ajan tasalla. Hyvä yhteysnopeus vaatii niin 5G-liittymän kuin 5G-kykyisen mobiililaitteenkin. Tiivistäen voidaan sanoa, että tulevaisuuden tiktokit vaativat myös tulevaisuuden välineet.”

*) Linkit tutkimustiedotteisiin:

Tiedote DNA:n koululaistutkimuksesta

Tiedote DNA:n digitaaliset elämäntavat-tutkimuksesta

Tiedote DNA:n sijoittumisesta Tefficientin raportissa

Lisätietoja medialle:

Jarno Haikonen, laajakaista ja TV -liiketoiminnan johtaja, DNA Oyj, puh. 044 044 2058, jarno.haikonen@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

Kuva: DNA
Kuva: DNA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA personnel do not need to return to the office, and few intend to do so – "It is clear that work independent of place is here to stay"14.6.2021 14:33:39 EEST | Press release

A flexible way of working, regardless of place and time, has been one of DNA's success stories since 2012. However, no one was prepared for the full-flexed remote working caused by the coronavirus pandemic. Now the lessons of the exceptional year are being used to take the flexible work culture even further. DNA has listened to its personnel through regular surveys, and now pays special attention to tools and systems, premises and safety, managerial work and leadership, and well-being and a sense of community.

Liperi, Tohmajärvi ja Rääkkylä saavat kattavan 5G-verkon – DNA:n ja Telian Yhteisverkon rakennus alueilla alkaa14.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama yhtiö Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi Varkaudesta maaliskuussa 2021 ja jatkuu nyt kesä–heinäkuussa Liperissä, Tohmajärvellä ja Rääkkylässä. Uuden 5G-verkon myötä myös alueen 4G-verkon kapasiteetti moninkertaistuu.

DNA:n henkilöstön ei tarvitse palata toimistolle, ja vain harva aikookaan – ”On selvää, että paikasta riippumaton työnteko on tullut jäädäkseen”14.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Joustava ja mutkaton tapa tehdä töitä paikasta ja ajasta riippumatta on ollut yksi DNA:n menestystarinoista jo vuodesta 2012 lähtien. Koronapandemian aiheuttamaan täysmääräiseen etätyöhön ei kuitenkaan kukaan osannut varautua. Nyt poikkeusajan oppeja hyödynnetään mutkattoman työkulttuurin viemisessä entistäkin pidemmälle. DNA on kuunnellut henkilöstöään säännöllisten kyselyiden avulla, ja kiinnittää nyt erityistä huomiota työvälineisiin ja -järjestelmiin, toimitiloihin ja turvallisuuteen, esihenkilötyöhön ja johtamiseen sekä hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen.

Pieksämäki saa kattavan 5G-verkon – DNA:n ja Telian Yhteisverkon rakennus alueella alkaa9.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Yhteisverkko Oy on rakentanut vuodesta 2015 alkaen matkaviestinverkkoa kummankin yhtiön puolesta Itä- ja Pohjois-Suomeen, ja tammikuussa 2021 DNA ja Telia sopivat verkonrakennusyhteistyönsä laajentamisesta. Nyt DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) aloittaa verkon maantieteellisen laajentamisen rakentamalla Pieksämäelle kattavan 5G-verkon sekä moninkertaistamalla myös alueen 4G-kapasiteetin.

DNA:n 5G laajentui Lohjalle – rakentamista ohjaa verkkodata4.6.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

DNA:n 5G-verkko on nyt avattu usean tukiaseman voimin Lohjalle, ja alueen rakentaminen jatkuu vielä kesäkuunkin aikana. Kaikkiaan verkon väestöpeitto kattaa jo 42 % suomalaisista, eli noin 2,3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 103 eri paikkakunnalla. Tuoreimmat verkon piirin kytketyt paikkakunnat ovat Lohjan lisäksi Janakkala, Kankaanpää, Kokemäki ja Kristiinankaupunki. Laajentumista ohjaa valmiiden suunnitelmien lisäksi verkkodata.

DNA:s 5G utvidgades till Lappfjärd i Kristinestad – utbyggnaden styrs av nätverksdata4.6.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

DNA:s 5G-nät har nu öppnats också i Kristinestad, närmare bestämt Lappfjärds kyrkby. Nätverkets totala befolkningstäckning uppgår redan till 42 %, dvs. ca. 2,3 miljoner finländare på 103 olika orter. De senaste orterna som anslutits till nätet utöver Kristinestad är Janakkala, Kankaanpää, Kumo och Lojo. Utöver färdiga planer beror utbyggnaden på nätverksdata.

DNA:n 5G laajentui Kristiinankaupungin Lapväärttiin – rakentamista ohjaa verkkodata4.6.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

DNA:n 5G-verkko on nyt avattu myös Kristiinankaupunkiin, tarkemmin ottaen Lapväärtin kirkonkylälle. Kaikkiaan verkon väestöpeitto kattaa jo 42 % suomalaisista, eli noin 2,3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 103 eri paikkakunnalla. Tuoreimmat verkon piirin kytketyt paikkakunnat ovat Kristiinankaupungin lisäksi Janakkala, Kankaanpää, Kokemäki ja Lohja. Laajentumista ohjaa valmiiden suunnitelmien lisäksi verkkodata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme