Jyväskylän yliopisto

Korvaavia materiaaleja ja keinoja muovin ympäristöhaittojen vähentämiseksi – Jyväskylän yliopisto mukana mittavassa EU-hankkeessa

Jaa

Jyväskylän yliopisto on mukana laajassa yhteistyöhankkeessa muovien kiertotalouden edistämiseksi. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) luotsaama PlastLIFE SIP -hankkeen kokonaisbudjetti on noin 20 miljoonaa euroa. Hankkeessa tuotettava tieto auttaa kuluttajia kestävien ostopäätösten tekemisessä.

Projektissa luodaan keinoja muovien aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseksi ja korvaavien materiaalien käyttöönottamiseksi. Seitsenvuotinen hanke käynnistyy tammikuussa 2023, ja tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä.

Muovi hajoaa järvessä 100–3000 vuodessa

Jyväskylän yliopistossa on tutkittu mikromuovien hajoamista ja haitallisuutta Koneen säätiön ja Suomen Akatemian rahoittamissa projekteissa. Hiljattain julkaistussa raportissa tutkijat havaitsivat perinteisen polyeteenin hajoavan 100–3000 vuodessa, riippuen vesiympäristön mikrobeista.

Uusi PlastLIFE-projekti mahdollistaa biohajoavien muovien hajoamiseen ja haitallisuuteen liittyvän tiedon jalkautuksen yrityksien ja kuluttajien käyttöön avoimen portaalin kautta. ”Keräämme portaaliin tietoa, joka auttaa kuluttajia kestävien ostopäätöksien tekemisessä, jotta kulutus voidaan suunnata ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittaviin muovilaatuihin”, yliopistolehtori Sami Taipale bio- ja ympäristötieteiden laitokselta perustelee.

Muovien kiertotaloudesta uutta liiketoimintaa Jyväskylään

Toisessa Jyväskylän yliopiston osahankkeessa tarkastellaan eri muovien taipumusta sitoa itseensä kemiallisia yhdisteitä ja ioneja. Pyrkimyksenä on toisaalta selvittää haitta-aineiden kertymistä muovijätteeseen ja toisaalta hyödyntää muovien adsorbointikykyä käyttämällä niitä adsorbentteinä esimerkiksi haitallisten aineiden poistamisessa ja hyötymetallien kierrätyksessä.

”Luonnonvarojen vähetessä tiettyjen alkuaineiden kierrätys on välttämätöntä, ja kierrätyksestä onkin syntymässä uutta liiketoimintaa Jyväskylään. PlastLIFE-hankkeen myötä laajennamme näkökulmaamme haitta-aineiden poistamiseen. Kierrätysmuovi voi tarjota edullista materiaalia tähän tarkoitukseen”, kemian laitoksen professori Matti Haukka kuvailee.

Suomi on ollut varhaisessa vaiheessa liikkeellä muovien kierrätyksen ja ylipäätään kiertotalouden kehittämisessä. Suomi laati oman kansallisen muovitiekarttansa jo vuonna 2018. Pyrkimyksenä on edistää muutosta koko muovien arvoketjussa, mikä on välttämätöntä muovin kiertotalouden vauhdittamisessa. Muovitiekarttatyön myötä on saatu puhallettua hyvä yhdessä tekemisen henki toimijoiden keskuuteen. ”Innostusta ja halua tarttua haasteisiin löytyy, ja ideoita ratkaisumahdollisuuksiksi syntyy, kun eri alojen ihmiset kohtaavat”, PlastLIFE hankkeen koordinaattori Helena Dahlbo toteaa.

Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Videolla yliopistonlehtori Sami Taipale kertoo lisää tutkimuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistonlehtori Sami Taipale, puh. +358 50 351 6261, sami.taipale@jyu.fi
Professori Matti Haukka, puh, +358 40 8054666, matti.o.haukka@jyu.fi
Erikoistutkija Helena Dahlbo, Suomen ympäristökeskus, puh. +358 295 251 095, etunimi.sukunimi@syke.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme