Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koti- ja vapaa-ajantapaturmat ovat yleisiä, mutta tiedonkeruu on haastavaa

Jaa

Noin 800 000 suomalaista joutuu vuosittain koti- tai vapaa-ajan tapaturmaan. Vaikka yli 70 prosenttia kaikista tapaturmista on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia ja lähes 90 prosenttia tapaturmaisista kuolemista tapahtuu kotona tai vapaa-ajalla, ei koti- ja vapaa-ajan tapaturmista kerätä tietoa systemaattisesti. Tietoa kerääntyy monen eri toimijan rekistereihin, mutta kirjaamiskäytännöt vaihtelevat, eivätkä tiedot ole välttämättä keskenään vertailukelpoisia tai ne ovat puutteellisia eivätkä ole yhteen koottavissa. Tietoa tapaturmista on siis periaatteessa olemassa, mutta sitä ei ole mahdollista koota yhteen muun muassa keskenään erilaisiin tietojärjestelmiin ja tietoturvaan liittyvistä syistä. Helsingin kaupunginkanslian työpaperi luo katsauksen näihin haasteisiin sekä olemassa oleviin tilastoihin.

Tietojen rekisteröintiongelmista johtuen myös tapaturmien tilastointi on haasteellista. Tällä hetkellä tärkeimmät tapaturmatilastolähteet ovat Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylläpitämä Sotkanet sekä Tilastokeskuksen kuolemansyytilastot. Myös kyselytutkimuksista saadaan tietoa tapaturmista, sillä lievemmät tapaturmat jäävät tapaturmista kertyvän rekisteritiedon ulkopuolelle.

Yleisimpiä ovat liikuntatapaturmat, kaatumiset ja putoamiset sekä myrkytykset

Koti- ja vapaa-ajantapaturmista yleisimpiä ovat liikuntatapaturmat, kaatumiset ja putoamiset sekä myrkytykset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan 20 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä 13 prosenttia on joutunut liikuntatapaturmaan edellisen vuoden aikana, seitsemän prosenttia on kokenut tapatuman kotonaan sisätiloissa ja vajaa viisi prosenttia kotipihallaan. Näistä tapaturmista suurin osa hoidetaan kuitenkin kotikonstein.

Kaatuminen tai putoaminen on tapaturmaisten kuolemien yleisin syy, ja tämä kuolemansyy on Helsingissä hieman yleisempi kuin muualla maassa. Myrkytykset ovat seuraavaksi yleisin tapaturmaisten kuolemien aiheuttaja, ja yleensä myrkytyskuolemissa on kyseessä alkoholia tai lääkkeitä käyttänyt aikuinen. Kuolleisuus tapaturmaisiin myrkytyksiin on Helsingissä huomattavasti yleisempää kuin muualla maassa, mikä selittynee Helsingin muuta maata suuremmalla alkoholin ongelmakäyttäjien osuudella. Ajanjaksolla 2001–2010 tämä kuolemansyy selittikin lähes 10 % helsinkiläisten muuta maata lyhemmästä elinajanodotteen erosta.

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisytyö edellyttää tietoa

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy edellyttää tapaturmiin liittyvää tiedonkeruuta, tilastointia ja seurantaa sekä kerättyjen tietojen hyödyntämistä paikallisella tasolla. Kun lähtötilanne tunnetaan, voidaan paremmin tunnistaa myös riskiryhmiä ja seurata, miten tehdyt toimet ovat vaikuttaneet tapaturmien määrään.

Helsingin kaupunginkanslian työpaperi jakautuu temaattisesti kahteen osaan. Ensin katsotaan, miten tietoa koti- ja vapaa-ajan tapaturmista kertyy, mistä tietoa löytyy ja minkälaisia haasteita tapaturmien kirjaamiseen ja tilastointiin liittyy. Sen jälkeen katsotaan, mitä tällä hetkellä tiedetään suomalaisten ja erityisesti helsinkiläisten koti- ja vapaa-ajan tapaturmista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
Yliaktuaari Netta Mäki, puh. 09 310 36373, s-posti: etunimi.sukunimi(at)hel.fi
Tutkija Hanna Ahlgren-Leinvuo, puh. 09 310 69969, s-posti: etunimi.sukunimi(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
Tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, s-posti: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun voittajaksi valittiin Stadika10.1.2019 17:00Tiedote

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme