Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kotikaupunkina Helsinki -ohjelman raportti kaupunginvaltuustossa

Jaa

Helsingin asuntorakentaminen oli vuoden vaihteessa 2018–2019 ennätyksellä tasolla ja samanaikaisesti oli rakenteilla jopa 10 000 asuntoa. Vuotta aikaisemmin oltiin noin 7 000 asunnon tasolla. Yhteensä viime vuonna alkoi 7 943 asunnon rakentaminen ja rakennuslupia myönnettiin 7 109 asunnon rakentamiseen. Vuonna 2019 asuntotuotantotavoite on 7000 asuntoa, joka on 1 000 asuntoa enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Helsingin väestö kasvaa voimakkaasti, minkä vuoksi asuntojakin tarvitaan paljon lisää. Viime vuonna Helsingissä aloitettiin ennätyksellisen suuren määrän asuntoja rakentaminen. Tulevina vuosina tahtia ei saa hidastaa, tarvitsemme lisää asuntorakentamista ihmisten moninaisiin tarpeisiin, toteaa kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Vuonna 2018 Helsinkiin valmistui yhteensä 4 843 asuntoa. Näistä suurin osa, eli lähes 90 prosenttia on kerrostaloasuntoja. Valmistuneista asunnoista hieman yli viidesosa oli ARA-vuokra-asuntoja. Kaupungin omana tuotantona valmistui 1 480 asuntoa. Huolimatta alkaneiden asuntojen ennätysmäärästä, jäi valmistunut asuntotuotanto hieman tavoitteestaan siten, että toteutuma oli 80 prosenttia asetetusta tuotantomäärästä.

Vuokralla asuminen yleistynyt

Helsinkiläisistä 49 prosenttia asuu vuokralla. Vuokralla asuminen on viime vuosina hieman yleistynyt lähes kaikilla asuntokuntatyypeillä. Asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan ja omistusasuntojen hinnoissa on alueellisia eroja. Vuokrien nousu on ollut voimakkainta edullisimmilla alueilla ja maltillisinta kantakaupungin alueella.

Kaupungin vuokra-asuntoja välitettiin 3 091 asuntoa vuonna 2018. Hakemusten määrä nousi edellisestä vuodesta ja oli vuoden lopulla yli 22 000.

Kaupungin omistamien asuntojen vuokrat ja vastikkeet ovat edelleen maltillisella tasolla. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) asunnoissa keskivuokra on 11,69 euroa kuukaudessa neliömetriltä, eli kahdeksan senttiä korkeampi kuin edellisenä vuonna. Asumisoikeusasuntojen keskimääräinen vastike Helsingin asumisoikeus Oy:n (Haso) asunnoissa oli 1.3.2018 alkaen 9,76 euroa neliömetriltä.

Kaupunginvaltuusto keskusteli keskiviikkona 8.5.2019 pidetyssä kokouksessaan Kotikaupunkina Helsinki - Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman 2016 seurantaraportista. Raportti sisältää katsauksen kaupungin ajankohtaiseen asuntopoliittiseen tilanteeseen ja asuntotuotannon näkymiin. Siinä on myös selvitys valtuuston vuonna 2016 hyväksymän ohjelman tavoitteiden toteutumisesta.  Kotikaupunkina Helsinki -ohjelman määrällisten tavoitteiden toteutumista seurataan vuositasolla sekä pääosin neljän vuoden keskiarvona. Ohjelman tarkastelujakso on kymmenen vuotta. Asuntotuotannon vuosivaihtelut ovat merkittäviä ja suhdannetilanteesta riippuvaisia. Ohjelman tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan asuntotuotantoon pitkällä aikavälillä.

Kaupunginvaltuuston kyselytunnilla käsiteltiin Veronika Honkasalon kysymystä kotihoidon palveluiden järjestämisestä kesällä sekä Ville Jalovaaran kysymystä potkulautojen pysäköinnistä.

Kaupunginvaltuuston kokouksen kaikki päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteesta

Valtuuston äänestyskartat ja muuta tietoa valtuuston kokouksesta julkaistaan Helsinki-kanavalla videotallenteen yhteydessä, www.helsinkikanava.fi

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
puh. 050 5933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestarin kyselytunti helsinkiläisille tiistaina 9. kesäkuuta kello 16.30–17.302.6.2020 14:39:50 EESTTiedote

Koronakevät on vaatinut paljon asukkailta ja kaupungin työntekijöiltä, eikä tilanne ole edelleenkään ohi, vaikka tartuntatilastot näyttävätkin paremmilta. Helsinkiläisille suunnatulla Pormestarin kyselytunnilla keskustellaan koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta sekä siitä, miten kriisi on vaikuttanut arkeemme ja toimintaamme. Mitkä asiat sinua askarruttavat? Pormestari Jan Vapaavuori ja sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa vastaavat kysymyksiin suorassa lähetyksessä tiistaina 9. kesäkuuta kello 16.30–17.30.

Helsingin luonnonsuojeluohjelma eteni ripeästi vuonna 20191.6.2020 17:46:26 EESTTiedote

Vuoden 2019 lopussa Helsingissä oli luonnonsuojelualueita 2,2 prosenttia maa-alasta ja 0,95 prosenttia merialueesta. Uusia luonnonsuojelualueita perustettiin kolme: Maununnevan laajennus ja Korkeasaarenluoto sekä Kallahden matalikko, joka on Helsingin ainoa vedenalainen luonnonsuojelualue. Tiedot käyvät ilmi Helsingin kaupungin ympäristöraportista 2019, jota kaupunginhallitus käsitteli 1.6. kokouksessaan.

Maria 01:n startup-keskittymä laajenee – sairaala-alueen kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennuskantaa suojellaan29.5.2020 15:30:00 EESTTiedote

Maria 01:n kasvuyrityskampuksen laajennusta suunnitellaan. Alueen tarkistettu asemakaavaehdotus on Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltävänä 2. kesäkuuta. Marian startup-keskittymästä on suunniteltu koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa merkittävää kasvuyrityskampusta. Kaavaratkaisun myötä kantakaupunkiin syntyy uusi, kaikilla kulkumuodoilla saavutettavissa oleva ja tiivis yritysalue.

Pormestarin info koronavirustilanteesta 28. toukokuuta kello 17 – katso suora lähetys Helsinki-kanavalla28.5.2020 10:48:58 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo kaupunkilaisille ja kaupungin työntekijöille koronavirustilanteeseen liittyvistä päätöksistä ja ajankohtaisista asioista tänään 28. toukokuuta kello 17 alkaen. Lisäksi lähetyksessä julkistetaan Helsinki-päivän runsas ja monipuolinen ohjelma, joka on tänä vuonna koettavissa muun muassa Helsinki-kanavalla ja sosiaalisessa mediassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme