Finnboat

Kotimaan matkailun suosio toi veneilylle myönteisen ruiskeen

Jaa
Mökkeily ja kotimaan matkailu ovat tuoneet myönteisen ruiskeen myös veneilyalalle: alkuvuoden 2020 aikana on rekisteröity jo 22 prosenttia enemmän veneitä kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kun koko viime vuoden rekisteröinneissä päästiin liki 4000 vesikulkuneuvoon, on heinäkuun loppuun mennessä rekisteröity jo reilut 4200 erilaista venettä.

”Yli 20 prosentin kasvun selittää se, että ihmiset ei ole matkustaneet vaan kesä on vietetty Suomessa. Epätyypillisesti kauppaa tehdään edelleen, kun tavallisesti Suomessa venekaupan kuumin sesonki pysähtyy juhannukseen”, kontiolahtelaisen AMT-veneiden toimitusjohtaja ja Suomen Veneteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Mikael Winqvist kertoo.

Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalon mukaan suomalaisten perusvene on edelleen pienehkö yleiskäyttöinen, perämoottorilla varustettu pulpettivene. Rekisteröidyistä lähes 2900 moottoriveneestä lähes 90 prosenttia oli alle seitsenmetrisiä, joita käytetään tyypillisesti sekä retkeilyyn, kalastukseen, vesiurheiluun että kesämökin yhteysveneinä.

Veneala esittäytyy torstaina Helsingissä Lauttasaaressa alkavassa ja koko viikonlopun jatkuvassa Uivassa venenäyttelyssä. Uudistetuissa laitureissa ja maaosastoilla on esillä yli 250 venettä jollasta jahteihin ja mukana on myös tulevan kauden uutuuksia sekä ensiesittelyitä. Avaralla näyttelyalueella on lisäksi kattava tarjonta varusteita, tarvikkeita, palveluita ja vesiurheiluvälineitä.

AMT:n kotimaan myynti kasvoi 70 prosenttia

Rekisteröintitilaston kärkipaikkoja pitävät hallussaan tutut kotimaiset merkit. Suosituimmat moottorivenemerkit olivat alkuvuoden aikana Buster, Yamarin, Silver, Suvi, Terhi, Faster, AMT ja Falcon. 

Traficomin venerekisteriin merkitään vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet sekä kaikki yli 20 hevosvoiman moottorilla varustetut vesikulkuneuvot.
”Meillä kotimaan myynti kasvoi 70 prosenttia ja voitimme markkinaosuutta sen ansiosta, että suunnittelimme ja toimme markkinoille uusia malleja juuri suosituimpaan 5–6 metrin kokoluokkaan”, Winqvist kertoo.

Myös vesijettien myynti jatkoi kasvuaan. Niitä rekisteröitiin alkuvuoden aikana yli 1200 kappaletta; kasvua viime vuodesta on 26 prosenttia. Ykkösenä säilyi Sea-Doo lähes tuhannen kappaleen määrällä, Yamahan vesijettejä rekisteröitiin 180.

Jos kotimaan matkailu, mökkeily ja veneily ovat hyötyneet koronaepidemian aiheuttamasta muutoksesta, on vienti vastaavasti kärsinyt. Venetuonnin arvo on puolestaan pysynyt tullitilastojen mukaan käytännössä entisellään.

”Korona on haitannut toimialan hankintoja, sillä toimitusketjut ovat globaaleja. Myös venevientiin se on vaikuttanut: viennin arvo pieneni 4,9 prosenttia. Vienti Norjaan pieneni keväällä peräti 27 prosenttia, mutta Ruotsiin vienti kasvoi 9 prosenttia”, Pajusalo kertoo.
Veneviennin kokonaistilanne hahmottuu paremmin myöhemmin syksyllä, sillä tällä hetkellä ovat käytettävissä vasta tammi–toukokuun tullitilastot.

”Myös Suomen veneteollisuuden tärkeimmissä vientimaissa Ruotsissa ja Norjassa venekauppa on käynyt hyvin, mutta molemmissa maissa kallis kruunu on vähentänyt tuontia ja sielläkin paikalliset venevarastot on myyty ensin tyhjäksi. AMT-veneillä hiljainen vienti johti siihen, että myynnin kokonaiskasvu on hyvin sujuneesta kotimaan kaupasta huolimatta jäänyt viiteen prosenttiin”, Winqvist sanoo.

Käytettyjen suurien matkaveneiden myynti erittäin vilkasta

Uusia purjeveneitä on alkuvuoden aikana rekisteröity 17 kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan rekisterissä oli jo 21 uutta purtta. Suosituimmat merkit ovat ranskalainen Beneteau ja saksalainen Hanse. 

Tilaustyönä valmistettavien isojen veneiden kauppaan ei veneilybuumi siis vielä ehtinyt mukaan, mutta käytettyjen matkaveneiden myynti on sen sijaan ollut erittäin vilkasta. Kaupaksi ovat käyneet sekä vanhemmat veneet, joilla harrastuksen voi aloittaa edullisilla kustannuksilla, että kalliimmat asuttavat veneet.

Suomen suurimman käytettyjen veneiden välittäjän Blue Oceanin Samuli Leisti kertoo, että kuluvasta vuodesta on tulossa yrityksen kaikkien aikojen vilkkain. Blue Ocean on myynyt tähän mennessä noin 50 purjevenettä ja yhteensä 80 matkavenettä, kun koko viime vuonna veneitä myytiin 67. Vuoden loppuun mennessä tullaan päätymään sadan veneen myyntiin.

”Tämän vuoden ilahduttavin juttu on ollut uusien harrastajien määrän raju kasvu. Monella on veneilytaustaa vain Busterin tyyppisestä pienestä moottoriveneestä ja ensimmäiseksi matkaveneeksi on hankittu käytetty vene kymmenen metrin kokoluokasta”, Samuli Leisti kertoo.

Blue Oceanin välittämien veneiden keskihinta on 80 000 euron luokkaa eli selvästi korkeammalla kuin verkossa toimivilla käytettyjen veneiden myyntipalstoilla.

Sähkömoottoreiden suosion kasvu jatkuu

Perämoottorimyynti kasvoi tammi–kesäkuussa neljä prosenttia. Aivan erilaisia kasvulukuja nähtiin sähkömoottoreissa: erityisesti pienissä veneissä käytettävien sähköperämoottoreiden myynti lisääntyi yli viidenneksellä ja heittokalastajien käyttämien sähköisten keulamoottoreiden myynti kaksinkertaistui. 

”Keulamoottoreissa näkyy edelleen heittokalastuksen suosion lisääntyminen. Tavalliset sähköperämoottorit taas korvaavat pienemmissä veneissä pienimpiä polttomoottoreita”, Pajusalo arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnboat
Finnboat
Käenkuja 8 A 47
00500 Helsinki

http://www.finnboat.fi/

Finnboat on maamme venealan teollisuuden ja kaupan toimialajärjestö. Finnboatin jäsenkunta vastaa lähes sataprosenttisesti alan kotimaan liikevaihdosta ja Suomen veneviennistä. Sivulta www.suomiveneilee.fi löydät nopeasti ajan tasalla olevat tiedot jäsenyritysten uusista ja käytetyistä veneistä ja moottoreista sekä tarvikkeista ja muista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnboat

Utmanande år för Finlands båtsektor, trots ökning i exportvärdet9.2.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Konsumenternas försvagade köpkraft och den osäkra situationen återspeglades i båtsektorns försäljningssiffror. Enligt statistik över registrering och leveranser i grossistledet minskade antalet sålda nya båtar med nästan trettio procent jämfört med föregående år, och omsättningen för båtbranschens företag sjönk med 7 procent. Båtbranschen sysselsätter cirka 3 500 personer i Finland. Medlemsföretagen i Finnboat genererade en omsättning på över 800 miljoner euro.

Challenging year for Finnish boating industry, but value of exports rise9.2.2024 06:00:00 EET | Press release

The weakened purchasing power of consumers and the uncertain economic situation were reflected in the sales of the Finnish boating industry in 2023. According to statistics for registrations and wholesale deliveries, the number of new boats sold decreased by almost thirty percent from the previous year, while the net sales of boating industry companies decreased by 7 percent. The boating industry employs approximately 3500 people in Finland, and according to preliminary estimates, the net sales of Finnboat’s member companies exceeded EUR 800 million in 2023.

Suomen venealalla haastava vuosi, vaikka viennin arvo kasvoi9.2.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Kuluttajien heikentynyt ostovoima ja epävarma tilanne heijastui venealan vuoden 2023 myyntiin. Myytyjen uusien veneiden määrä väheni rekisteröinti- ja tukkutoimitustilastojen mukaan lähes kolmekymmentä prosenttia edellisestä vuodesta ja venealan yritysten liikevaihto laski 7 prosenttia. Veneala työllistää Suomessa noin 3500 henkeä ja Finnboatin jäsenyritysten liikevaihto ylitti alustavan arvion mukaan 800 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye