Uudenmaan ELY-keskus

Kotimaisen omistamisen ohjelman keskustelutilaisuudessa Helsingissä esillä omistajuuden arvostuksen nostaminen, osaajapula ja verotus

Jaa

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt kotimaisen omistamisen ohjelman, jonka tarkoituksena on tukea kasvua löytämällä keinoja vahvistaa, monipuolistaa ja tasa-arvoistaa yritysten suomalaista omistajuutta. Työryhmän puheenjohtajana toimii kansanedustaja Juha Sipilä. Kotimaisen omistamisen ohjelman keskustelutilaisuus järjestettiin torstaina 29.10.2020 klo 13 –16 Helsingissä hotelli Scandic Parkissa ja verkossa. Tilaisuudessa oli läsnä työryhmän jäsenistä myös Lappset Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Johanna Ikäheimo, EK:n yrittäjyysvaltuuskunnan puheenjohtaja Kari Jussi Aho sekä Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Juha Sipilä.
Työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Juha Sipilä.

Kotimaisen omistamisen ohjelman keskustelutilaisuuksia järjestetään yhteensä kuusi kappaletta eri puolilla Suomea. Helsingin tilaisuuteen mennessä tilaisuus oli jo järjestetty Kuopiossa, Turussa ja Tampereella, ja jäljellä olivat vielä Oulu ja Vaasa.

Tilaisuuden avasi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ylijohtaja Petri Knaapinen toivottamalla osallistujat tervetulleiksi.

Työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Juha Sipilä totesi, että tavoitteena on saada vahvalla omistajuudella talous ulos sakkaustilasta, koska kriisejä kyllä tulee, mutta niistä selviämiseen tarvitaan vain tarpeeksi lentokorkeutta.

"Velka huolettaa yrityksiä, ja velanotto lisää huolta, että verotus kiristyy, mikä näkyy myös omistajuudessa", Sipilä totesi avauspuheenvuorossaan.

Tilaisuuden key note -puheenvuoroissa korostuivat omistajuuden arvostuksen nostaminen, osaajapula ja verotus.

Puheet aloitti Ensto Groupin Marjo Miettinen, joka korosti avoimuuden merkitystä yritystoiminnassa.

"Vaikeatkin päätökset tulisi tehdä läpinäkyvästi",

Miettinen painotti myös, että omistajuuteenkin pitää opetella.

"On kaikkien etu, että omaisuutta omistetaan hyvin",

Hän pahoitteli, että omistaja-arvon kasvattaminen nähdään usein negatiivisena, vaikka siitä hyötyvät kaikki: yritys, yhteisö ja yhteiskunta.

Seuraavana puhujavuorossa oli Juuri Partnersin Samuli Sipilä: "Perheyritys on hieno instituutio, mutta yrittäjyys ei ole elinkautinen", Sipilä totesi. Hän kuitenkin lisäsi, että aina on yrityksiä, jotka toimivat paremmin perheyrityksinä.

Hän kyseli myös, millä rahoitetaan yritysvaihdoksia ja totesi, että yrityskaupoilla saadulla pääomalla voidaan rahoittaa uutta yritystoimintaa.

Kolmantena puhujavuorossa oli Athensmedin Kustaa Piha, joka korosti omistamiseen vetävien tekijöiden laittamista kuntoon. Piha korosti osaamisen saatavuutta, epäonnistumisen hallintaa ja karkottavien tekijöiden minimointia. Ongelmina hän näki toimintaympäristön poukkoilevuuden.

Sijoittajaomistajia voitaisiin Pihan mukaan tukea muun muassa julkisten hankintojen avaamisella.

"Yhteiskunnan ostoja yksityiseltä sektorilta tulisi kasvattaa", hän esitti.

Lisäksi hallitustyöhön valmentavaa koulutusta tulisi tukea. Piha puhui myös start up -vastuuvakuutuksesta ja siitä, että nuoria pitäisi saada lisää mukaan hallitustyöhön. Piha näki kannustimina muun muassa sen, että yritystoiminnasta saatuja tuloja voisi helposti sijoittaa takaisin kasvuyrityksiin ja tätä tuettaisiin verotuksella.

Viimeisenä Pörssisäätiön pörssilähettiläs Jim Koskinen piti innostavan puheenvuoron siitä, kuinka jokainen voi ryhtyä omistajaksi.

"Omistaminen on jokaisen oikeus", Koskinen kiteytti ja kehotti omistajahengen luomiseen jo pienestä pitäen. Koskinen toivoi osakesäästämisen tekemistä helpommaksi. Hän myös peräsi yritysten parempia sijoittajasuhteita pienomistajiin.

Lopuksi työryhmä kommentoi puheenvuoroja. Puheenjohtaja Sipilä kiteytti: "Yritys pärjää, kun yhteiskunta pärjää." Hän toivoi keskusteluun yrittäjyydestä otettavan aktiivisemmin myös omistajat.

Kotimaisen omistamisen ohjelman laatiminen perustuu hallitusohjelmaan, ja on osa laajempaa ”Elinvoimainen Suomi”- kokonaisuutta. Työryhmä antaa esityksensä helmikuuhun 2021 mennessä.

Lisätietoja kotimaisen omistamisen ohjelmasta: tem.fi/kotimainenomistajuus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus, Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Henri Molander, puh. 0295 021 106, e-mail henri.molander(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Juha Sipilä.
Työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Juha Sipilä.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme