Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kotimaista sipulia jokaiseen päivään

Jaa
Suomessa vietetään tammikuun lopulla perinteiseen tapaan sipulille omistettua teemaviikkoa. Se muistuttaa sipuleiden laajasta valikoimasta ja monipuolisista käyttötavoista. Syystä voidaan todeta, että sipuli kuuluu jokaiseen päivään ja säännöllisesti käytettäväksi. Nyt kuluttajan on järkevää poimia ostoskoriinsa edullisia ja moneen ruokaan sopivia kasviksia. Sipulit kuuluvat näihin. Sipulia saa kautta vuoden kotimaisena, lähellä tuotettuna. Sipuli on ekologista ruokaa. Kaiken muun lisäksi sipulin valttina on sen terveellisyys.
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen

Kelta-, puna- ja valkosipulia

Sipulin päätuotantoalueet ovat Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ja Ahvenanmaa, joissa viljellään suurin osa Suomen sipuleista. Suomalaisten lempisipuli on keltasipuli, jota saatetaan kutsua myös nimellä ruokasipuli. Keltasipulin rinnalla valinta osuu usein myös punasipuliin, purjoon ja valkosipuliin.

Kotona kannattaa aina pitää varalla pieniksi kuutioiksi leikattua sipulia myös pakastimessa. Suomalaista sipulia myydään valmiiksi kuorittuna ja hienonnettuna 200 gramman pakkauksissa. Pakastesipuli nopeuttaa ja helpottaa kokkausta, jos aikaa on vain vähän.

Täyteläinen maku umamista

Sipulin hyvän maun salaisuus on sen sisältämä umami. Umami tehostaa ruokien makuja täyteläisiksi ja houkuttaviksi. Maku on sipulissa aromaattisina öljyinä. Jonkin verran näitä vapautuu jo sipulin pilkkomisvaiheessa. Juuri nämä aromaattiset rikkiyhdisteet tekevät ruoasta maistuvaa.

Sipuli suojaa terveyttä

Sipuli on vanhastaan osattu yhdistää helpottamaan flunssaista oloa ja avaamaan tukkoista hengitystä. Asiaa on tutkittu, ja tiedetään, että sipulin tehokkain antioksidantti, kversetiini, todellakin pystyy torjumaan mikrobien hyökkäyksiä.

Sipuli sisältää suojaravintoaineita ja flavonoideja. Nämä antioksidantit ovat tärkeä ravitsemuksellinen osa monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota. Ne ovat mukana alentamassa kolesterolitasoa ja vahvistamassa immuunijärjestelmää. Osana monipuolista ruokavaliota ne jopa auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien ja sydänsairauksien syntymistä.

Kuullota tai marinoi sipuli

Sipuli kannattaa kuullottaa ruokaan eli paistaa niin, että sipuli muuttuu läpikuultavaksi, mutta ei ruskistu. Sipuli pitää miedoista lämpötiloista. Liian kuumassa sipuli kärventyy ja saa karvaan maun. Kuullottaen sipuli muuttuu raukeaksi rakenteeltaan ja sopivasti paistaen makeutuu.

Talvikautena sipuli sopii keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli kuuluu blinien lisäkkeeksi. Salaatteihin sipuliviipaleet kannattaa talvella marinoida. Punasipuli saa öljy-viinietikkakastikkeessa kauniin värin, ja sipulin maku muuttuu miellyttäväksi.

Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (23.– 29.1.2023).

Lisätiedot: Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 0400 544728

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:lta vahva tuki parlamentaarisen maataloustyöryhmän suosituksille29.3.2023 10:28:47 EEST | Tiedote

MTK kiittää eduskunnan parlamentaarista maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmää alan keskeisten ongelmien tunnistamisesta sekä esityksistä niiden korjaamiseksi. Arviointiryhmä julkisti loppuraporttinsa keskiviikkona. ”On arvokasta, että kaikissa eduskuntapuolueissa nähdään politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeet. Raportti antaa vahvan perustan tulevan hallituksen maatalouspolitiikalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Metsänomistajien luottamus talouteen kääntyi positiiviseksi27.3.2023 11:55:38 EEST | Tiedote

Metsänomistajien luottamus talouteen on uudistetun Metsätutka-kyselyn mukaan parantunut, mutta toisaalta metsää omistavien maanviljelijöiden oma taloudellinen tilanne nähdään edelleen alhaisena. Alle kolmasosalla metsänomistajista oli puunmyyntiaikeita tälle vuodelle, kun taas aktiiviviljelijöistä jopa yli puolella oli puunmyyntiaikomuksia. Metsänomistajat odottavat puun hinnan nousun jatkuvan edelleen.

MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot tarjoavat konkretiaa hiilinielukeskusteluun – Monipuoliset panostukset metsiin kannattavat24.3.2023 13:53:43 EET | Tiedote

MTK julkaisi tammikuussa metsäpoliittiset ilmastokeinonsa. Värikäs hiilinielukeskustelu on noussut vaalikevään alla valtakunnalliseksi pääpuheenaiheeksi ja keskustelu jatkuu pitkään vaalien jälkeen. ”Metsän hakkuiden rajoittamiselle varsinkaan yksityismetsissä ei ole perusteita. Kaikkien vastuulla on kuitenkin metsänhoidon laatuloikka”, valtakunnallisilla yhteismetsäpäivillä puhunut MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korosti.

Kievari Rantapirtti Jämsästä valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi - Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen sai Leppävirran Niemilomat22.3.2023 20:30:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry valitsi Kievari Rantapirtin Vuoden 2023 Kellokkaaksi. Kievari Rantapirtti sijaitsee luonnonkauniissa keskisuomalaisessa erämaisemassa Koskenpäällä, Salosveden rannalla Jämsässä. Rantapirtin matkailupalveluja ovat majoitus, ruoka ja pitopalvelu sekä laaja valikoima aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja. - * - * - Vuoden 2023 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus annettiin Leppävirran Niemilomille. Tunnustus annettiin huomionosoituksena aktiivisesta ja eteenpäin katsovasta perheyrityksen kehittämisestä ja uusista palveluideoista, joiden myötä yrityksen toiminta on kasvanut ja kehittynyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme