Kotimaista sipulia jokaiseen päivään
Suomessa vietetään tammikuun lopulla perinteiseen tapaan sipulille omistettua teemaviikkoa. Se muistuttaa sipuleiden laajasta valikoimasta ja monipuolisista käyttötavoista. Syystä voidaan todeta, että sipuli kuuluu jokaiseen päivään ja säännöllisesti käytettäväksi. Nyt kuluttajan on järkevää poimia ostoskoriinsa edullisia ja moneen ruokaan sopivia kasviksia. Sipulit kuuluvat näihin. Sipulia saa kautta vuoden kotimaisena, lähellä tuotettuna. Sipuli on ekologista ruokaa. Kaiken muun lisäksi sipulin valttina on sen terveellisyys.
Kelta-, puna- ja valkosipulia
Sipulin päätuotantoalueet ovat Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ja Ahvenanmaa, joissa viljellään suurin osa Suomen sipuleista. Suomalaisten lempisipuli on keltasipuli, jota saatetaan kutsua myös nimellä ruokasipuli. Keltasipulin rinnalla valinta osuu usein myös punasipuliin, purjoon ja valkosipuliin.
Kotona kannattaa aina pitää varalla pieniksi kuutioiksi leikattua sipulia myös pakastimessa. Suomalaista sipulia myydään valmiiksi kuorittuna ja hienonnettuna 200 gramman pakkauksissa. Pakastesipuli nopeuttaa ja helpottaa kokkausta, jos aikaa on vain vähän.
Täyteläinen maku umamista
Sipulin hyvän maun salaisuus on sen sisältämä umami. Umami tehostaa ruokien makuja täyteläisiksi ja houkuttaviksi. Maku on sipulissa aromaattisina öljyinä. Jonkin verran näitä vapautuu jo sipulin pilkkomisvaiheessa. Juuri nämä aromaattiset rikkiyhdisteet tekevät ruoasta maistuvaa.
Sipuli suojaa terveyttä
Sipuli on vanhastaan osattu yhdistää helpottamaan flunssaista oloa ja avaamaan tukkoista hengitystä. Asiaa on tutkittu, ja tiedetään, että sipulin tehokkain antioksidantti, kversetiini, todellakin pystyy torjumaan mikrobien hyökkäyksiä.
Sipuli sisältää suojaravintoaineita ja flavonoideja. Nämä antioksidantit ovat tärkeä ravitsemuksellinen osa monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota. Ne ovat mukana alentamassa kolesterolitasoa ja vahvistamassa immuunijärjestelmää. Osana monipuolista ruokavaliota ne jopa auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien ja sydänsairauksien syntymistä.
Kuullota tai marinoi sipuli
Sipuli kannattaa kuullottaa ruokaan eli paistaa niin, että sipuli muuttuu läpikuultavaksi, mutta ei ruskistu. Sipuli pitää miedoista lämpötiloista. Liian kuumassa sipuli kärventyy ja saa karvaan maun. Kuullottaen sipuli muuttuu raukeaksi rakenteeltaan ja sopivasti paistaen makeutuu.
Talvikautena sipuli sopii keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli kuuluu blinien lisäkkeeksi. Salaatteihin sipuliviipaleet kannattaa talvella marinoida. Punasipuli saa öljy-viinietikkakastikkeessa kauniin värin, ja sipulin maku muuttuu miellyttäväksi.
Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (23.– 29.1.2023).
Lisätiedot: Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 0400 544728
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Suomen luonto ansaitsee vaikuttavan, kustannustehokkaan ja hyväksyttävän strategian27.1.2023 11:44:52 EET | Tiedote
Luonnon monimuotoisuutta koskevan Suomen kansallisen strategian luonnoksen lausuntoaika päättyy tänään. Kannatettavaa päätavoitetta tukeva tarkempi sisältö vaatii vielä jatkotyötä. MTK:n lausunnossa tuodaan esiin tarve erityisesti strategian ja myöhemmin laadittavan toimintaohjelman keskinäisen tehtävänjaon selkiyttämiselle, eri pääelinympäristöjen tavoitteiden tasapainottamiselle, maanomistajien kannalta keskeisten periaatteellisten linjausten terävöittämiselle sekä painopisteen siirtämiselle määrästä laatuun. Myös vaikutustenarviointiin on panostettava enemmän.
Ruoka ja energia huomioitava turvallisuushankintoina myös laissa17.1.2023 14:00:00 EET | Tiedote
MTK esittää, että julkisissa hankinnoissa ruoka ja energia rinnastetaan jatkossa turvallisuushankintoihin myös lainsäädännössä. ”Kun tiedämme ruuan ja energian välttämättömyyden väestön selviytymiseen, myös niiden osalta lain tulisi mahdollistaa kansallisten intressien huomioiminen”, perusteli MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila järjestönsä aloitetta tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä.
MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot - Metsien ilmastohyödyt saavutetaan aktiivisella hoidolla ja käytöllä17.1.2023 09:32:52 EET | Tiedote
Metsien käytöstä, hiilinieluista sekä ilmastosta käydään kovaa keskustelua. Kärjekkäimmät vaatijat haluavat vähentää metsien uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä vaikka pääpainon tulee olla nopeassa fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä. ” Maa- ja metsätalousyrittäjät tekevät työtä luonnonvarojen kanssa ja ovat olleet ensimmäisiä ryhmiä, jotka elinkeinoissaan ovat kohdanneet ilmastonmuutoksen ja sen vaikutukset. MTK keinovalikoima sisältää selvät askeleet kohti ilmastokestävää Suomea”, kertoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.
4H-kerholaisten uudistettu TOP-tehtäväsivusto tarjoaa mielekästä tekemistä12.1.2023 07:30:00 EET | Tiedote
Kerholaisille ja kerhonohjaajille suunnattu uudistettu TOP-tehtäväpankki on julkaistu. Uudistuksessa on muun muassa parannettu sivuston käytettävyyttä. Tehtävät ja reseptit on helpompi etsiä sivustolla uuden, kätevän hakutoiminnon kautta. Lisäksi sivustolla on raikas kuvamaailma.
Kutsu medialle MTK:n ja MT:n vaalipaneeliin 11.1.20239.1.2023 15:06:21 EET | Kutsu
Eduskuntavaalit lähestyvät ja on aika pureutua koko kansaa koskeviin kysymyksiin! Tervetuloa MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden yhteiseen vaalipaneeliin keskiviikkona 11.1. klo 10-12 Vanhan ylioppilastalon juhlasalissa, Mannerheimintie 3, Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme