Yliopiston Apteekki

Kotimittaus mahdollistaa verenpaineen säännöllisen seurannan

Jaa
Suomessa noin kahdella miljoonalla aikuisella on kohonnut verenpaine. Kotona tehtävä verenpainemittaus antaa luotettavaa tietoa ja on useimmiten riittävä tapa seurata verenpainetta.

Kohonneen verenpaineen syynä ovat usein elämäntavat. Verenpainetta voivat nostaa liiallinen suolan saanti, runsas alkoholinkäyttö, vähäinen liikunta, ylipaino ja tupakointi. Lisäksi kohonneet kolesteroliarvot, joidenkin lääkkeiden käyttö ja lakritsiuutetta sisältävät tuotteet voivat nostaa verenpainetta.

”Myös perimä ja ikääntyminen voivat vaikuttaa siihen, että verenpaine nousee. Verenpainearvoja kannattaa seurata säännöllisesti etenkin, jos tietää kärsivänsä sukurasitteesta”, apteekinhoitaja Krista Merras sanoo.

Verenpainemittari on kätevä apu verenpaineen seuraamiseen kotona

”Kohonnut verenpaine ei useinkaan aiheuta oireita, joita itse huomaisi. Ainoa tapa saada luotettavasti selville, onko verenpaine kohonnut, on verenpainetason seuraaminen säännöllisillä mittauksilla”, Merras sanoo.

Kohonnut verenpaine on terveydelle haitaksi, koska se rasittaa valtimoita ja sydäntä. Seurauksena voi olla valtimokovettumatauti, joka puolestaan voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen. Korkea verenpaine nostaa myös sydämen eteisvärinän ja sydämen vajaatoiminnan riskiä.

Verenpaine kannattaa aluksi mittauttaa terveydenhuollon ammattilaisella, mutta verenpainetta kannattaa seurata myös kotona.

Verenpaineen kotimittauksen perusohjeet:

  • Mittaa verenpaine ennen verenpainelääkkeiden ottamista.
  • Vältä raskasta liikuntaa, tupakkaa tai kofeiinia puoleen tuntiin ennen mittausta.
  • Mittaa verenpaine istuen.
  • Jos olet oikeakätinen, tee mittaus vasemmasta kädestä – ja päinvastoin.
  • Kun olet laittanut verenpainemittarin mansetin olkavarren ympärille, istu paikallasi puhumatta viitisen minuuttia ja aloita mittaus vasta tämän jälkeen.
  • Vie tai lähetä verenpainemittari kalibroitavaksi valmistajalle 3 vuoden välein.

Verenpainelääkkeitä käyttävien potilaiden kannattaa seurata verenpainettaan säännöllisesti kotimittauksilla ja käydä lääkärissä seurantakäynnillä 2 vuoden välein. Jos verenpaine on kotimittauksissa suositeltuja arvoja korkeammalla, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle.

Yhteyshenkilöt

Krista Merras
apteekinhoitaja
Yliopiston Apteekki, Helsinki, Viikki
puh. 09 5420 4901

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye