Suomen Pankki

Kotitalouslainoja nostettiin vilkkaasti toukokuussa

Jaa

Kotitaloudet nostivat toukokuussa 2019 uusia asuntolainoja 1,9 mrd. euron edestä, mikä on 130 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Viimeksi asuntolainoja nostettiin enemmän kesäkuussa 2012.

Tammi-toukokuussa 2019 asuntolainoja on nostettu 1,5 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Runsaan nostomäärän myötä asuntolainakanta kasvoi 98,5 mrd. euroon, ja sen kasvuvauhti (2 %) oli toukokuussa nopeimmillaan sitten vuoden 2018 heinäkuun. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko laski huhtikuusta ja oli 0,78 % toukokuussa.

Vakuudettomien kulutusluottojen kasvu jatkui nopeana. Toukokuussa 2019 uusia vakuudettomia kulutusluottoja[1] nostettiin luottolaitoksista 290 milj. euron edestä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin kuukauden aikana. Vakuudettomien kulutusluottojen kanta (5,4 mrd. euroa) kasvoi lähes 12 % vuosikasvuvauhdilla, ja sen vuoksi luottolaitosten kotitalouksille myöntämien kulutusluottojen kanta kasvoi 16 mrd. euroon toukokuussa 2019. Kasvava osa kulutusluotoista myönnetään luottolaitossektorin ulkopuolelta tai ulkomailta. Kokonaisuudessaan kotitalouksien kulutusluottokanta[2] oli arviolta 22 mrd. euroa maaliskuun 2019 lopussa. 

Vapaa-ajanasuntolainojen kysyntä on yleensä vilkkaimmillaan touko-syyskuussa. Toukokuussa 2019 uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 93 milj. euron edestä, mikä on 7 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusien vapaa-ajanasuntolainojen korko oli ennätyksellisen alhainen (0,95 %) toukokuussa. Vapaa-ajanasuntolainojen kanta oli 3,6 mrd. euroa toukokuun 2019 lopussa ja kannan vuosikasvuvauhti 2,5 %. Luottolaitosten myöntämien kotitalouslainojen[3] kanta oli yhteensä 131,9 mrd. euroa toukokuun 2019 lopussa.

Lainat

Uusia yrityslainoja (pl. tili- ja korttiluotot) nostettiin toukokuussa 2,0 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko nousi huhtikuusta ja oli 2,36 %. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli toukokuun lopussa 87,3 mrd. euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 33,0 mrd. euroa.

Talletukset

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli toukokuun lopussa 92,4 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,11 %. Talletuskannasta oli yön yli ‑talletuksia 79,2 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 5,2 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia kotitaloudet solmivat toukokuussa 0,2 mrd. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli toukokuussa 0,31 %.

Seuraava raha- ja pankkitilastotiedote julkaistaan 31.7.2019 klo 13.

Tiedotteen pohjana olevat tilastoluvut ja ‑grafiikka ovat luettavissa myös Suomen Pankin verkkosivuilla osoitteessa: https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/.

[1] Pl. tili- ja korttiluotot

[2] Kotitalouslainat sisältävät asuntolainat, kulutusluotot, vapaa-ajanasuntolainat, opintolainat ja muihin käyttötarkoituksiin otetut lainat.

[3] Luottolaitosten lisäksi kulutusluottoja myöntävät ajoneuvorahoitukseen erikoistuneet toimijat, pikaluotottajat, vertaislainaajat sekä ulkomaiset digipankit

Yhteyshenkilöt

Markus Aaltonen, puh. 09 183 2395, sähköposti: markus.aaltonen(at)bof.fi,
Olli Tuomikoski, puh. 09 183 2146, sähköposti: olli.tuomikoski(at)bof.fi.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pankki
Suomen Pankki
Snellmaninaukio, PL 160
00101 HELSINKI

09 1831http://www.bof.fi

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme