Turun kauppakamari

Kotitalousvähennyksellä helpotusta palvelualalle

Jaa

Koronaviruspandemian talousvaikutukset iskevät rajusti palvelualaan. Yksi yritysten toimintaa helpottavista ratkaisuista on kotitalousvähennyksen korvausasteen korottaminen ja sen enimmäismäärän nostaminen. Kauppakamarit esittävät, että kotitalousvähennyksen korvausaste korotetaan määräaikaisesti 40 prosentista 70 prosenttiin, kun taloutta aletaan akuutin koronakriisin jälkeen elvyttämään.

Kotitalousvähennys lisää erityisesti pienten yritysten palveluiden kysyntää ja sitä myöten työllisyyttä. Nämä yritykset kaipaavat kipeästi tukea toiminnan uudelleenkäynnistämiseen heti, kun akuutti pandemia helpottaa.

Kauppakamareiden ehdotuksen mukaan kotitalouden työntekijälle maksettavasta palkasta tehtävän kotitalousvähennyksen osuutta tulisi samalla nostaa 15 prosentista 30 prosenttiin. Myös sivukulujen tulee olla edelleen vähennyskelpoisia. Lisäksi kotitalousvähennyksen omavastuuosuus tulee puolittaa 50 euroon.

Koronavirustilanne on muuttanut lähes jokaisen palveluyrityksen kuten turkulaisen Siivouspalvelu Kota Oy:n toimintaa merkittävästi. Kun poikkeustila julistettiin, muutamassa päivässä, peruutti tilauksen noin 40 prosenttia yrityksen kuukausittaisista asiakkaista niin kotitalous- kuin yrityspuolelta. Suurin osa peruutuksista on kuitenkin ollut kotitalousasiakkuuksia.

Yrityksen toimitusjohtaja Anna Kotamäki pitää kauppakamareiden ehdottaman kotitalousvähennyksen korvausasteen korottamista ja enimmäismäärän nostamista ehdottoman tärkeänä ratkaisuna.

”Monella kotitalousasiakkaalla on aito huoli yrittäjistä ja heidän yrityksistään, ja kiinnostus palveluiden ostamiseen on kasvanut viime vuosina jo ennen koronaa. Uskon, että vaikka poikkeustila puretaan, kotona oleminen tulee jossain määrin jatkumaan, ja näin ollen myös halu panostaa palveluihin ja kodin viihtyvyyteen kasvaa entisestään. Kotitalousvähennyksellä pitäisi nimenomaan kannustaa kotitalouksia käyttämään palveluita, jotta pidettäisiin moni palveluyritys hengissä”, hän sanoo.

Päättäjiltä Kotamäki penää konkreettisempaa tukea.

”Erinomaisia toimia olisivat esimerkiksi alkuvuoden maksettujen verojen palauttaminen yrityksien käyttöön ja sairausajan palkkojen maksun siirto valtiolle – toisin sanoen ratkaisuja, joissa yrityksien maksamia lakisääteisiä kuluja palautetaan käyttöpääomaksi”, hän toteaa.

Kotitalouksille tarjottujen palveluiden hinnasta merkittävä osuus muodostuu veroista ja veronluonteisista maksuista, kuten arvonlisäverosta ja työntekijän palkkaan kohdistuvista veroista.

Kotitalousvähennys alentaa työn teettämisen kustannuksia ja kasvattaa vähennyksen piirissä olevaa työtä. Kotitalousvähennys torjuu myös tehokkaasti harmaata taloutta, kun asiakkaat vaativat kuitillista työtä. Kotitalousvähennystä leikattiin vuoden 2020 alusta. Syynä oli tarve lisätä verotuloja. Talouden romahdusta ei voitu tuolloin ennakoida, vaan laskelma verotuottojen lisäyksestä perustui historiatietoihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Suomen tärkeimmät liikennehankkeet listattu – Varsinais-Suomen alueelta viisi hanketta10.9.2020 00:01:00 EESTTiedote

Kauppakamarit ovat laatineet listan Suomen liikenneverkon tärkeimmistä korjaus- ja kehittämiskohteista. Varsinais-Suomen alueelta mukana ovat Tunnin juna Turusta Helsinkiin, Turun kehätien, valtatie 8:n ja valtatien 9:n parantaminen sekä Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusiminen ja näihin liittyen Kaarinan läntisen ohikulkutien linjaaminen. Kauppakamarit haluavat tukea omalla listauksellaan valtakunnallisesti tehtävää 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa.

Varsinaissuomalaiset organisaatiot sote-uudistuksen linjauksista: “Aito halu kehittää kustannustehokkaita tapoja puuttuu”16.6.2020 12:18:33 EESTTiedote

Varsinaissuomalaiset hyvinvointi- ja terveysalan toimijat ovat huolissaan hallituksen viime viikolla julkistamista sote-uudistuksen linjauksista. Toimijat pelkäävät, että laadukas ja kustannustehokas hoito ei toteudu nyt esitetyillä toimilla. Toisaalta vastaajat kiittelevät esityksen selkeyttä ja pitävät isoja tavoitteita ja päämääriä hyvinä. Turun kauppakamari kysyi toimijoiden näkemyksiä linjauksista viime viikon lopulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme