Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kotoutumisen haasteista vallitsee yhteisymmärrys valtionhallinnon ja kaupunkien kesken

Jaa

Kansallisten ja paikallisten kotouttamisohjelmien perusteella suomalaisessa kotouttamispolitiikassa ei ole suuria eroja valtionhallinnon ja paikallishallinnon välillä eikä myöskään pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien välillä. Tämä johtunee muun muassa toimijoiden tiiviistä vuorovaikutuksesta. Asia selviää Helsingin kaupungin tuoreesta tutkimusraportista.

Kotoutuminen on laajasti nähtynä koko yhteiskuntaa koskettava prosessi, suppeasti määriteltynä työllistymistä

Kotoutuminen ja kotouttaminen ymmärretään sekä valtiolla että kunnissa yhtäältä suppeasti ja toisaalta laajasti. Laajassa näkemyksessä kotoutuminen on koko yhteiskuntaa koskettava kaksisuuntainen ja kokonaisvaltainen prosessi. Suppea näkemys kotoutumisesta ja kotouttamisesta keskittyy sen sijaan maahanmuuttajien mahdollisimman nopeaan työllistymiseen ja sen edellytyksiin.

Suppean kotouttamisen tapauksessa tärkeimmät kotoutumista edistävät toimenpiteet ovat ohjaus ja neuvonta, alkukartoitukset, kotoutumissuunnitelmat ja kotoutumiskoulutus. Nämä tuet ja palvelut ovat vuodesta 2010 lähtien olleet periaatteessa kaikkien maahanmuuttajien saatavilla. Käytännössä ne ovat enimmäkseen yhä kohdistuneet kansainvälistä suojelua saaneille henkilöille ja työttömille työnhakijoille.

Lainsäädännöllä selkeytetty toimijoiden rooleja

Kotouttamislainsäädäntö säätelee valtion ja kuntien työnjakoa ja yhteistoimintaa, ja lain tasolla keskinäinen roolitus ja toimintojen koordinointi vaikuttavatkin selkeiltä. Kunnat tekevät kuitenkin oletettua vähemmän alkukartoituksia ja kotoutumissuunnitelmia. Sen sijaan ainakin pääkaupunkiseudulla kunnat ovat tärkeitä kotoutumiskoulutuksen tarjoajia ja mahdollistajia.

Suomalaista kotouttamisjärjestelmää on viime aikoina kritisoitu koordinoinnin puutteista. Kotoutumisen edistäminen on poikkihallinnollista toimintaa, ja niin valtion kuin kuntienkin tasolla hallinnon eri haarat voivat usein toimia melko itsenäisesti. Valtio voi ohjata kuntia etenkin rahoituksen avulla, mutta rahoituksen riittämättömyys suhteessa tarpeisiin on usein nostettu esille. Suuri osa toiminnoista tapahtuu määräaikaisissa hankkeissa. Toimintojen parempi koordinointi todennäköisesti lisäisi kotoutumista edistävien toimenpiteiden vaikuttavuutta.

Kotouttamisjärjestelmän tarkempi analyysi edellyttää lisää tietoa toimeenpanosta

Kotouttamispolitiikkaa tutkittaessa joudutaan tekemään paljon päätelmiä oletusten perusteella, koska olennaisia tietoja kotouttamisen toimeenpanosta puuttuu niin valtion kuin kuntienkin tapauksessa. Tarvittaisiinkin enemmän tietoa siitä, mitä kotouttamistoimia toteutetaan kenen toimesta, millä tarkoituksella, kenelle ja millä resursseilla. Nykyisellä tiedolla on vaikea muodostaa luotettavaa yksityiskohtaista kokonaiskuvaa kotouttamisjärjestelmästä. Lisäksi vaikuttavuuden arviointi on hyvin hankalaa.

Helsingin kaupunginkanslian tuoreessa työpaperissa on tarkasteltu suomalaista kotouttamispolitiikkaa kansallisen ja paikallisen tason välisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön näkökulmasta. Analyysi on kohdistettu etenkin valtionhallinnon ja Helsingin kaupungin väliseen suhteeseen sekä pääkaupunkiseudun kolmen suurimman kaupungin, Helsingin, Espoon ja Vantaan väliseen suhteeseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta: erikoistutkija Pasi Saukkonen, puh. 09 310 36405, e-mail: pasi.saukkonen(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Korjaus tiedotteeseen Valtuusto hyväksyi Jätkäsaaren liikuntapuiston hankesuunnitelman11.10.2017 21:35Tiedote

Jätkäsaareen aletaan rakentaa uutta liikuntapuistoa. Helsingin kaupunginvaltuuston tänään hyväksymän hankesuunnitelman mukaan liikuntapuisto parantaa Jätkäsaaren alueen asukkaiden liikunta- ja virkistysaluetarjontaa ja toimii myös lähiympäristön koulujen liikuntapaikkana. Puiston pohjoisosia voidaan hyödyntää jopa koulujen välituntikäytössä. (Korjattu kohta tiedotteen 2. kappaleessa)

Veroprosenttiin kevennystä asumiskustannusten nousun vastapainoksi10.10.2017 11:32Tiedote

Pormestari Jan Vapaavuori Helsingin vuoden 2018 talousarvioehdotuksesta: Vahva panostus investointeihin sekä kasvatuksen ja koulutuksen määrärahoihin – Veroprosenttiin kevennystä asumiskustannusten nousun vastapainoksi Talouden kasvu yhdistettynä kaupungin vastuullisen taloudenpidon perinteeseen mahdollistavat uusia panostuksia niin investointeihin kuin käyttötalouspuolelle. Erityisesti lisäykset näkyvät kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kaupunkistrategiassa linjatun mukaisesti. Helsingin talouden hyvä kokonaistilanne mahdollistaa kohoavien asumiskustannusten kompensoimisen maltillisella, puolen prosenttiyksikön tuloveron kevennyksellä. Jatkossa Helsinki soveltaisi 18 % kunnallisverokantaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme