Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kouluihin entistä maistuvampia kasvisruokia: koululaiset mukana kehittämistyössä

Jaa

Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa syödään syksystä alkaen entistä maistuvampia ja proteiinipitoisempia kasvisruokia. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä Palvelukeskus Helsinki kehittivät kasvisruokia yhdessä koululaisten kanssa. Uudet kasvisruoat tulevat ruokalistoille syksyn aikana. Kasvisruoka on ollut Helsingin kaupungin koulujen ja oppilaitosten päivittäinen ateriavaihtoehto jo vuodesta 2007 lähtien ja vuonna 2010 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti viikoittaisesta kasvisruokapäivästä.

Ruokalistaa uudistettu yhteistyössä: koululaiset maistelivat ja osallistuivat kehittämiseen

Kasvisruokien kehittämisen tueksi järjestettiin Helsingin peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa keväällä 2017 ruokaraateja, jotta oppilailla ja myös opettajilla oli mahdollista osallistua kasvisruokien kehittämiseen: ”Tavoitteenamme oli, että oppilaat pääsevät aidosti osallistumaan ja kehittämään kasvisruokia ja että he saavat jatkossa mieluista, houkuttelevaa ja entistä monipuolisempaa kasvisruokaa”, kertoo ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta. 


Raatilaiset arvioivat ruoan makua, rakennetta ja ulkonäköä asteikolla 1-5, antoivat avointa palautetta sekä ehdottivat yksittäisiä kasvisruokia lisättäväksi ruokalistalle tai listalta poisjätettäväksi. Palautteen perusteella kasvisruokia kehitettiin ennen niiden valintaa koulujen ja oppilaitosten syksyn ruokalistoille: ”On ollut ilo laatia ruokalistan ja -tuotteiden suunnittelua lasten ja nuorten arviointien pohjalta”, sanoo tuotesuunnittelija Eija Grundström Palvelukeskus Helsingistä.

Jokainen koululainen saa maksuttoman aterian


Suomessa jokainen esi- ja peruskoulun oppilas sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelija saa nauttia oppilaitoksessaan maksuttoman kouluaterian. Suomi oli ensimmäinen maa, jossa säädettiin laki koulujen maksuttomasta ateriasta: maksuttomasta kouluruoasta säädettiin Suomessa laissa ensi kertaa vuonna 1943 ja laki astui voimaan vuonna 1948. Helsingissä maksuttomuus toteutui kansakouluissa jo vuonna 1943.

Lisätietoja

Airi Rintamäki
ruokapalvelupäällikkö
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
puh. 09 310 86307
s-posti
airi.rintamaki@hel.fi

Eija Grundström
tuotesuunnittelija
Palvelukeskus Helsinki
puh. 09 310 40872
s-posti
eija.grundstrom@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme