Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Koulujen sisäilman laadusta kysyttiin oppilailta

Jaa

Helsingin koillisen, läntisen ja pohjoisen alueen peruskouluissa selvitettiin keväällä oppilaiden kokemuksia sisäilman laadusta. Selvitys on osa Helsingin kaupungin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston yhteistyöhanketta, joka käynnistyi viime vuonna ja jatkuu ensi vuoden.

Sähköinen kysely lähetettiin noin 11 500 oppilaalle. Siihen vastasi 68 % ala-asteen oppilaista ja 55 % yläasteen oppilaista.

”On erittäin tärkeää, että saamme sisäilman laadusta tietoa suoraan oppilailta”, korostaa hankkeen yhteyshenkilö, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen työsuojeluasiantuntija Marja Paukkonen.

Kyselyn vastausten mukaan koulujen sisäilman laadussa ja oppilaiden oireilussa oli jälleen varsin vähän vaihtelua koulujen välillä. Vain muutamassa koulussa huonoa sisäilmaa ja oireilua koettiin enemmän.

”Kysely toteutettiin nyt 35 koulussa, joten mukaan mahtuu kaikenikäisiä koulurakennuksia eli uudehkoja tai äskettäin peruskorjattuja sekä juuri peruskorjaukseen menossa olevia kohteita. Tulokset vastasivat pääsääntöisesti tietojamme, ja kohteet, joissa oli normaalia enemmän koettuja olosuhdehaittoja, ovat pääosin korjausohjelmassamme”, sanoo kaupunkiympäristön toimialan rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén.

Hankkeen tuloksia käytetään oppilaille suunnattujen sisäilmakyselyjen ja koulujen kunnon arvioinnin kehittämisessä. 

”Sisäilmaongelmien kokonaisarviointi tulee aina tehdä yhdessä kuntotutkijoiden, sisäilma-asiantuntijoiden ja muiden ammattilaisten kanssa. Oppilaille suunnatut sisäilmakyselyt ovat kuitenkin merkittävä uusi työkalu työssä, jonka tavoitteena on turvallinen ja terveyttä edistävä sisäilma”, painottaa professori Juha Pekkanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Helsingin Yliopistosta.

Tutkimus jatkuu vielä ensi vuonna, jolloin kysely tehdään Helsingin kaupungin itäisen ja kaakkoisen alueen peruskouluissa sekä kaikissa Helsingin ruotsinkielisissä peruskouluissa.

”Viime vuonna saimme tietoa eteläisen ja keskisen alueen kouluista. Hankkeen päätyttyä vuoden kuluttua meillä on kattavasti uutta tietoa koetusta sisäilman laadusta kaikissa kaupungin peruskouluissa”, toteaa Marja Paukkonen.

Tutkimusraportti:  

https://www.hel.fi/static/liitteet/opev/sisailma/thl_tutkimusseloste_hki_181017.pdf

Uusia työkaluja sisäilmaongelmien hallintaan (opetusviraston blogi 2016):

http://helsinginopetusvirasto.koulublogit.fi/2016/01/20/uusia-tyokaluja-sisailmaongelmien-hallintaan/

Lisätiedot:

tutkimusprofessori Juha Pekkanen, puh. 040 508 1077, juha.pekkanen@helsinki.fi

rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén, puh. 09 310 40315, sari.hilden@hel.fi

työsuojeluasiantuntija Marja Paukkonen, puh. 040 670 9518, marja.paukkonen@hel.fi
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Raili Tanhuanpää
puh. 09 310 86239, raili.tanhuanpaa@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa pääkaupungin marraskuussa – mukana yli 100 tapahtumaa16.10.2018 13:00Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen Helsinki Education Week järjestetään 5.–9.11. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viikon aikana eri puolilla Helsinkiä järjestetään yli 100 oppimiseen liittyvää tapahtumaa. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme