Jyväskylän yliopisto

Koulupuutarha-aate levisi Suomeen Seminaarinpuistosta – Tervetuloa 140 -vuotisjuhlanäyttelyyn Lähde-kirjastoon 7.6.-27.8.2023

Jaa
Suomen ensimmäisen opettajaseminaarin koulupuutarhan historia, opetus, maisemat ja nykypäivä avautuvat Seminaarinpuiston juhlanäyttelyssä. Näyttely on koottu Jyväskylän yliopiston tiedemuseon upeista valokuvista ja ennennäkemättömästä esineistöstä.
Rakennusvaiheen vesivarannoksi tarkoitetusta Moirislammen alueesta muodostui aikojen saatossa suosittu seminaarin opiskelijoiden ajanviettopaikka. Kuva: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.
Rakennusvaiheen vesivarannoksi tarkoitetusta Moirislammen alueesta muodostui aikojen saatossa suosittu seminaarin opiskelijoiden ajanviettopaikka. Kuva: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Seminaarinpuisto rakentui Seminaarinmäelle samoihin aikoihin, kun maan ensimmäisen opettajaseminaarin Konstantin Kiseleffin suunnittelemat tiilirakennukset nousivat Seminaarinmäen rinteisiin. Puiston ensimmäisen rakennuskauden työt saatettiin loppuun vuonna 1883.


Rakennuksia ympäröivästä Seminaarinpuistosta muodostui englannista ja saksasta vaikutteensa saanut romanttinen maisemapuutarha ja sitä pidettiin aina 1930-luvulle saakka Jyväskylän kauneimpana puistona.

Opettajaseminaarin oppilaiden mukana Seminaarinpuistossa saadut puutarhanhoidon opit levisivät ympäri Suomen.

Alkuaikojen Seminaarinpuistosta oli komeat näkymät Jyväsjärvelle, puistossa oli puutarhalampi kaarisiltoineen, polveilevia käytäviä ja valtavat marja- ja hedelmätarhat. Puutarhaopetus vahvistui 1890-luvulla, jolloin puutarhanhoito koki muutenkin nousukautta Suomessa.

”Parhaimmillaan koulupuutarhan alueilla Seminaarinmäellä oli yli 1000 marjapensasta, suuret kasvimaat ja tuottava hedelmätarha, joista riitti satoa myytäväksi. Seminaarin kasvihuoneessa kasvatettiin etenkin viherkasveja ja hyödettiin kukkasipuleita kukkaan talvikaudella”, kertoo näyttelyn suunnitellut puutarha-asiantuntija, Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisen puutarhan suunnittelija Hanna Keljo Jyväskylän yliopiston tiedemuseosta.

Kulttuuriperintö näkyy yhä Seminaarinmäen kampusalueella

Seminaarinmäen puistoalue toimii yhä edelleen muistomerkkinä suomalaisen koulupuutarha-aatteen historiasta.

Koko Seminaarinmäen alue kuuluu nykyään Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen RKY-rekisteriin. Tuoreimpana tunnustuksena Seminaarinmäki sai myös vuonna 2022 Euroopan komission myöntämän Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (EHL) ensimmäisenä kohteena Suomessa ja Pohjoismaissa.

Seminaarinpuiston juhlanäyttelyn ovat koonneet Jyväskylän yliopiston tiedemuseo sekä kasvitieteellinen puutarha. Näyttelyyn voi tutustua myös englanniksi, näyttelyssä on jaossa englanninkielinen näyttelyesite.

Seminaarinpuisto 140 vuotta -juhlanäyttely on Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä (B) Tietoniekka-salissa (1, krs. Seminaarinkatu 15) 7.6.-27.8.2023. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttely on auki Lähde-rakennuksen aukiolojen mukaisesti.

Lisätietoja Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta löydät puutarhan verkkosivuilta. Sivuilla lisätietoja myös puutarhaan järjestettävistä opastetuista kierroksista ja omatoimikierroksista.

Lisätietoja

Suunnittelija Hanna Keljo, Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha, hanna.l.keljo@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Rakennusvaiheen vesivarannoksi tarkoitetusta Moirislammen alueesta muodostui aikojen saatossa suosittu seminaarin opiskelijoiden ajanviettopaikka. Kuva: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.
Rakennusvaiheen vesivarannoksi tarkoitetusta Moirislammen alueesta muodostui aikojen saatossa suosittu seminaarin opiskelijoiden ajanviettopaikka. Kuva: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

ERC Advanced Grant -miljoonarahoitus Jyväskylän yliopistoon – tutkimuskohteena nanopartikkelien ja biomolekyylien vuorovaikutukset11.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt merkittävän ERC Advanced Grant -rahoituksen Jyväskylän yliopiston laskennallisen nanotieteen professori Hannu Häkkiselle. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan 2,5 miljoonaa euroa ja sen avulla Häkkisen tutkimusryhmä kehittää uusia laskennallisia menetelmiä metallinanopartikkelien ja biomolekyylien välisten vuorovaikutusten tutkimiseen. Menetelmistä on hyötyä tutkittaessa nanopartikkelien käyttöä nanolääketieteen alaan kuuluvissa diagnostiikan ja terapian sovelluksissa. Kyseisen rahoituksen saajat ovat erityisen ansioituneita tutkijoita.

Koulu kerää oppilaista dataa – tulisiko sen myös opettaa tarkastelemaan kriittisesti datan keräämistä?11.4.2024 10:56:15 EEST | Tiedote

Oppimisanalytiikka, digitaaliset portfoliot, hyvinvointimittaukset, sykemittarit, luokan valaistusta ja ilmastointia tarkkailevat sensorit ynnä muut dataa keräävät ja tuottavat teknologiat ovat olennainen osa 2020-luvun koulua. Samaan aikaan koulun tulisi auttaa oppilaita tarkastelemaan kriittisesti samanlaisia datakäytänteitä, joita se itse arjessaan hyödyntää. Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tapahtumassa 16.4. kuullaan, mitä OKL:n Kohti datalukutaitoa -hankkeen tutkijat ovat saaneet selville ristiriidan taustamekanismeista ja ratkaisukeinoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye