Jyväskylän yliopisto

Koulussa edistetään yhteisöllisyyttä aiempaa enemmän

Jaa

TALIS 2018 – suuri opetuksen ja oppimisen kansainvälinen tutkimus. Suomen kouluissa on hyvä yhteisöllinen ilmapiiri ja opettajan ammattia arvostetaan edelleen yhteiskunnassa. Opettajien tyytyväisyys työympäristöönsä on kuitenkin vähenemässä. Työstä ei enää nautita niin paljon kuin ennen. Yhtenä syynä tähän on lisääntynyt stressi.

Kuva: Martti Minkkinen
Kuva: Martti Minkkinen

Tällaisia havaintoja tehtiin OECD:n TALIS-tutkimuksessa. Sen tulokset antavat käsityksen opettajien ja rehtoreiden työoloista ja siitä, miten he kokevat oman koulunsa oppimisympäristön. Suomessa tutkimukseen osallistui noin 2 800 yläkoulun opettajaa ja 150 rehtoria. Mukana oli kaikkiaan 48 maata, 155 000 opettajaa ja 8 900 rehtoria. Tiedot kerättiin keväällä 2018. Kukin osallistujamaa voi käyttää tuloksia oman koulutuspolitiikkansa kehittämisen tukena.

– Tutkimus antaa päätöksentekijöille, opettajille ja rehtoreille laajasti kansainvälistä vertailutietoa koulusta toimintaympäristönä ja mahdollisuuden kehittää opetustyötä, koulutuksen arviointia ja koulutuspolitiikkaa, projektipäällikkö Matti Taajamo kertoo. Hän työskentelee Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa ja vastaa siellä tutkimuksen Suomen osuudesta.


Opettajat ja rehtorit tutkimuksen kohteina

Tutkimusaineisto kerättiin opettajille ja rehtoreille suunnatuilla kyselyillä, jotka laadittiin yhteistyössä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tutkimus toteutettiin verkko- ja paperikyselyinä keväällä 2018.

– Tutkimukseen vastaajat valittiin satunnaisotannalla. Jokaisesta maasta tuli mukaan noin 150–200 koulua ja kustakin koulusta 20–30 opettajaa ja rehtori. Suomessa opettajien vastausaste oli korkea, 94 prosenttia, kertoo apulaisprojektipäällikkö Eija Puhakka Koulutuksen tutkimuslaitoksesta.


Kouluissa korostetaan yhteisöllisyyttä yhä enemmän

Yhteisöllisyyttä korostetaan kouluissa aiempaa enemmän. Yhdessä opettaminen tiimityönä samalla oppitunnilla ja osallistuminen ammatilliseen yhteistoiminnalliseen oppimiseen on lisääntynyt opettajilla viimeisen viiden vuoden aikana. Opettajat luottavat toisiinsa, ja koulu kannustaa henkilökuntaansa oma-aloitteisuuteen. Koulun kulttuuriin kuuluu vastuun jakaminen. Myös oppilaille ja vanhemmille tarjotaan enemmän tilaisuuksia osallistua aktiivisesti koulun päätöksentekoon.


Opettajien tyytyväisyys ammattiinsa vähentymässä

Opettajien tyytyväisyys työympäristöönsä ja ammattiinsa on hienoisesti vähentynyt. Työtyytyväisyys oli laskenut kolme prosenttiyksikköä viimeisen viiden vuoden aikana. Omaa koulua ei enää suositeltaisi niin usein hyvänä työpaikkana kuin aikaisemmin. Lisäksi niiden opettajien osuus, jotka valitsisivat opettajan ammatin uudelleen, jos he voisivat päättää urastaan uudelleen, on laskenut.


Stressi lisääntyy opettajilla ja rehtoreilla

Paljon stressiä opettajille aiheuttavat kouluun ja opettajiin kohdistuvien muutosten tahdissa pysyminen, liian suuri hallinnollisten tehtävien määrä ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tarpeiden huomioon ottaminen. Eniten Suomessa stressiä kokevat nuoret alle 30-vuotiaat naisopettajat. Rehtoreille eniten stressiä aiheuttaa hallinnollisten tehtävien lisääntyminen.


Uusien opettajien mentorointia syytä lisätä

Alle 30-vuotiaat opettajat saavat vähiten palautetta työstään. Siksi uusien opettajien mentorointia on lisättävä. Vaikka opettajat ja rehtorit pitävät uusien opettajien mentorointia tärkeänä, vain joka viidennessä koulussa heille tarjotaan mentoritoimintaa. Suomessa kahdessa kolmesta koulusta ei järjestetä mentorointiohjelmaa lainkaan. Suomalaisopettajista viisi prosenttia toimii mentorina uudelle opettajalle ja neljällä prosentilla opettajista on häntä tukeva mentori.


Tutkimuksella laaja tuki

TALIS 2018 -tutkimus on OECD:n johtama hanke, jota koordinoi kansainvälinen oppimistulosten arviointijärjestö IEA (International Association for the Evaluation Achievement). Suomessa tutkimuksen toteutti Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.

Tutkimusta tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM, Opetushallitus OPH, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen Kuntaliitto, Helsingin yliopisto ja Kansallinen koulutuksen arviointikeskus KARVI.


TALIS 2018 (Teaching and Learning International Survey 2018)

Raportti tutkimustuloksista julkaistaan Opetushallituksen ja TALIS-tutkimuksen verkkosivuilla 5.10.2020 klo 12.00

https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/opetuksen-ja-oppimisen-kansainvalinen-tutkimus-talis-2018-osa-2

https://ktl.jyu.fi/talis

Lisätietoja:

Projektipäällikkö, erikoistutkija Matti Taajamo, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos, puh. 040 805 4281, s-posti: matti.taajamo@jyu.fi

Apulaisprojektipäällikkö, aineistokoordinaattori Eija Puhakka, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos, puh. 0400 545 105, s-posti: eija.puhakka@jyu.fi

Opetusneuvos Kristina Kaihari, Opetushallitus, puh. 029 533 1085, s-posti: kristina.kaihari@oph.fi

Johtaja Kurt Torsell, ruotsinkielinen koulutus, Opetushallitus, puh. 029 5331887, s-posti: kurt.torsell@oph.fi

Opetusneuvos Marjo Vesalainen, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 029 533 0352, s-posti: marjo.vesalainen@minedu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Martti Minkkinen
Kuva: Martti Minkkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tie auki tehtaisiin - piirilevyjätteestä huuhdotaan arvometallit talteen uudella laitteistolla23.11.2020 09:49:52 EETTutkimus

Kulta ja muut arvometallit eivät jää jatkossa enää elektroniikan jätekasoihin. Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella hyrähtää käyntiin lähipäivinä ainutlaatuinen laitteisto, joka viitoittaa tietä suuremmille teollisille ratkaisuille. Kemian laitoksen hydrometallurginen laitteisto soveltuu jalometallien ja harvinaisten metallien talteenottoon. Se toimii kuuden litran mittakaavassa, mutta tulevaisuudessa siintää jo teollinen konsepti. Jätteestä talteen otettujen metallien hiilidioksidipäästöjen arvioidaan olevan kymmenesosa maankuoresta louhimiseen verrattuna.

Opiskelijan Kompassi kasvattaa ”mielenmuskeleita” – JYU ja JAMK tekevät yhteistyötä opiskelijoiden hyvinvoinnin kohentamiseksi23.11.2020 09:37:19 EETTiedote

Viimeaikaisten selvitysten mukaan neljäsosa suomalaisista opiskelijoista viihtyy koulussa heikosti. Lisäksi opiskelijoiden hyvinvointierot ovat huomattavia ja kasvaneet viime vuosina. Psyykkinen ja henkinen hyvinvointi ei ole itsestäänselvyys vaan taito, joka saattaa olla hukassa – erityisesti haastavien elämäntilanteiden edessä. Onneksi hyvinvointia tuottavia ”mielenmuskeleita” voidaan harjoittaa. Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tämä on ymmärretty: koulut tarjoavat oppilailleen verkko-ohjelmaan liittyviä opintojaksoja, mutta ohjelmaa voi käyttää myös itsenäisesti hyvinvoinnin tukena.

Virtuaalitodellisuus apuna väkivallan ehkäisyssä23.11.2020 07:30:00 EETTiedote

Keskiviikkona 25.11. vietetään Kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa voidaan pitää laajuutensa vuoksi yhtenä suurimmista ihmisoikeusrikoksista maailmassa. Joka kolmas tyttö tai nainen kokee elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja useimmiten tekijänä on oma kumppani. Suomessa on raportoitu, että jopa 37 % naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa entisessä parisuhteessa.

Lunta ja jäätä odotellessa: raakunpoikasten on selvittävä ensimmäisestä talvestaan jokivedessä19.11.2020 11:47:29 EETTutkimus

Millainen talvi tästä tulee? Sitä voisivat pohtia myös harvinaiset raakunpoikaset, jotka syntyivät Konneveden tutkimusaseman altaissa syksyllä 2018. Harvinaiset, ”koeputkioloissa” syntyneet poikaset ovat mukana yhtä harvinaisessa tutkimuskokeilussa. Ne palautettiin kasvamaan suojaavissa reikälevyissä kotivesiin Mustionjoelle ja Ähtävänjoelle kesällä 2020. Tutkijat odottavat nyt, miten uhanalaiseksi käyneet jokihelmisimpukan poikaset selviävät ensimmäisestä talvestaan luonnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme