720°

Koulut saivat uuden ratkaisun sisäilmahaasteisiin

Jaa

Martti Ahtisaaren koulussa Kuopiossa otettiin käyttöön jatkuva sisäilman mittaus. Koulun henkilökunta voi seurata nyt sisäilman laatua reaaliajassa. Mittauksen ansiosta oppilaiden vanhempien ja koulun henkilökunnan pelot sisäilman huonosta laadusta kaikkosivat. Jatkuvaa sisäilmamittausta käyttävät myös Espoonlahden koulu, Roihuvuoren koulu Helsingissä ja Gästerby skola Kauniaisissa.

Kuopiolaisen Martti Ahtisaaren koulun sisäilmaa on seurattu reaaliajassa alkutalvesta 2016 lähtien suomalaisen 720°-yrityksen sisäilmavalvontajärjestelmällä. Lemminkäinen otti sisäilmavalvonnan käyttöön, jotta kiinteistön sisäilmasta saadaan tarkkaa tietoa ja mittausdataa joka hetki.

Martti Ahtisaaren koulun sisäilmaongelmien syynä olivat normaalia korkeammat kosteustasot.

- Otimme sisäilmaongelmat vakavasti ja pyrimme löytämään ratkaisut ja keinot, joilla varmistutaan koulun henkilökunnan ja oppilaiden työympäristöstä, Lemminkäisen kiinteistöpäällikkö Mika Kukkonen sanoo.

Koulun henkilökunta voi seurata mittaustuloksia koko ajan. Sisäilman laatutiedot ovat nähtävillä kosketusnäytöllä, jonka kautta voi myös antaa palautetta sisäilmasta.

Anturit mittaavat lämpötilaa, suhteellista kosteutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli VOCeja, joita saattaa erittyä muun muassa huonekaluista, hiilidioksidia ja pienhiukkasia.

Sisäilmaan erikoistunut 720° tyrmää uudet IoT-kokeilut täysin.

- Koulujen ja päiväkotien sisäilma ei saa olla pilotointiympäristö IoT-kokeiluille, tähdentää 720°:n operatiivinen johtaja Rick Aller.

- Vastaavaan teknologiaan kilpailijat keskittyvät enemmän antureiden asennuksen helppouteen kuin sisäympäristön laatuun. Tästä syystä kilpailijoiden sisäilmasensorit eivät pysty erottelemaan materiaalipäästöjä muista päästöistä. Kaikki VOC-anturit eivät todellisuudessa mittaa VOC-komponentteja, vaikka niitä sellaisina myydäänkin, jatkaa Aller.

Pistokokeista jatkuvaan valvontaan

Tyypillisesti sisäilmamittaukset ovat toteutettu “pistokokeina”, eli työtiloihin on tuotu mittarit pariksi viikoksi.

- Tällaiset mittaukset eivät useimmiten löydä ongelmaa, sillä sisäilman laatuun vaikuttaa moni asia rakenteista ja ilmanvaihdosta ihmismäärään. VOC-päästöjen määrä vaihtelee minuutista toiseen, joten absoluuttinen määrä pistokokeesta ei paljasta vielä tarpeeksi paljon sisäympäristön laadusta, Aller toteaa.

Jatkuvan sisäilmavalvonnan avulla yksittäiset päästöpiikit pystytään erottamaan tilan normaaleista arvoista. Mittausdatan avulla voidaan tunnistaa sisäilman poikkeamat ja ongelmat reaaliajassa sekä seurata sisäilmaston laadun kehittymistä.

- Jatkuvan mittauksen avulla henkilökunnan ei tarvitse aina pelätä pahinta – näin päästään eroon henkilökunnan ja oppilaiden vanhempien peloista. Voimme muuttaa tilan käyttöä tai säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, jos ongelmia ilmenee, Kukkonen huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:

Rick Aller, operatiivinen johtaja
720 Degrees
040 822 7580
rick.aller@720.fi

Mika Kukkonen, kiinteistöpäällikkö
Lemminkäinen
020 715 4020
mika.kukkonen@lemminkainen.com

Tietoja julkaisijasta

720°
720°
Kuortaneenkatu 2
00510 Helsinki

040 969 2770http://www.720.fi

720 Degrees tarjoaa analytiikka- ja viestintäratkaisun pysyvään sisäympäristön laadun valvontaan. Järjestelmä valvoo sisäilman laatua, lämpöviihtyvyyttä ja melutasoja. Vuonna 2012 perustettu suomalainen 720 Degrees valittiin Pohjoismaiden parhaaksi IoT Startup -yritykseksi Nordic Startup Awardseissa ja Senaattihackathon 2017 -voittajaksi. Yritys on tänä vuonna laajentanut toimintaansa Yhdysvaltojen markkinoille, jossa merkittäviä asiakkaita ovat muun muassa Humanscale ja Delos. Humanscale valmistaa toimistokalusteita ja Delos on kehittänyt juuri myös Suomeen lanseeratun hyvinvointiin keskittyvän WELL-rakennusstandardin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta 720°