Helsingin seudun kauppakamari

Koulutetut maahanmuuttajat vahvistavat Suomen taloutta ja hyvinvointia

Jaa

Suomessa hyödynnetään heikosti maahanmuuttajien ja kansainvälisten korkeakoulututkinto-opiskelijoiden osaamista. Yritykset kaipaavat erityisesti sujuvampaa viranomaisyhteistyötä ja lupaprosesseja.

Helsingin seutu poikkeaa maahanmuuton määrässä selkeästi muusta Suomesta, selviää Helsingin seudun kauppakamarinYritysten kokemukset ulkomaalaistaustaisesta työvoimasta työmarkkinoilla -selvityksestä. Maahanmuuttajien osuus on yli puolet Helsingin seudun muuttovoitosta, ja vieraskielisten osuus Helsingin seudun alueen työikäisistä 16 prosenttia.

- Muuttoliike piristää taloutta nostamalla yritysten tuottavuutta ja kasvattamalla alueen asukkaiden hyvinvointia. Lisäksi ulkomaalaistaustaisen väestö kasvu lisää työyhteisöjen monimuotoisuutta ja tukee yritysten liiketoiminnan kansainvälistymistä, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Useat maahanmuuttajataustaiset ovat koulutustaan ja osaamistaan vastaamattomissa työtehtävissä, vaikka korkeakoulutettujen maahanmuuttajien suhteellinen osuus on suurempi kuin kantaväestön. Syitä heikkoon työllistymiseen ovat erityisesti puutteellinen suomen tai ruotsin kielitaito, kehittymättömät rekrytointimarkkinat sekä tutkintojen ja osaamisen tunnistamisen hankaluus.

-Valtiontaloudelle kansainvälisen osaamispotentiaalin hyödyntäminen tulee kalliiksi. Vuositasolla tuhannen valmistuvan kansainvälisen tutkinto-opiskelijan työllistyminen koulutustaan vastaaviin tehtäviin toisi valtiolle verokertymää lähes 25 miljoonaa euroa, Lahtinen arvioi.

Yritysten käyttämiä viranomaispalveluja kehitettävä

Työnantajien mielestäni ulkomaalaistaustaiseen työvoimaan liittyvissä viranomaispalveluissa on parannettavaa etenkin tunnettuuden, viranomaisten yhteistyön ja ohjeistuksen osalta.

-International House Helsinki (IHH) on erinomainen esimerkki kehittyvästä viranomaisyhteistyöstä. Pääkaupunkiseutua palvelevan IHH:n yhteyteen on luotava yritys- ja työelämäpalvelujen kokonaisuus, joka yhdistää työnantajat ja kansainväliset osaajat. Se toisi yrityksille kasvua ja kansainvälistymistä, kehittäisi yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä sekä lisäisi työvoiman tarjontaa, Lahtinen sanoo. 

Selvityksessä yritykset arvioivat houkuttelevansa hyvin vieraskielistä työvoimaa. Samaan aikaan kuitenkin näyttää, että Suomi ja suomalaiset yritykset häviävät kilpailussa kansainvälisistä osaajista.

-Jotta suomalaiset yritykset voivat palkata kansainvälisiä osaajia, on panostettava Suomen maakuvaan ja houkuttelevuuteen, pidettävä esillä suomalaista työkulttuuria sekä sujuvoitettava lupa- ja asettautumispalveluja. Tavoitteemme on Euroopan parhaat palvelut ja vetovoimaiset työmarkkinat osaavalle työvoimalle, johtaja Markku Lahtinen visioi.

Lisätietoja:

johtaja Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari

markku.lahtinen@chamber.fi

p. 050 571 3564

asiantuntija Satu Salonen, Helsingin seudun kauppakamari

satu.salonen@chamber.fi

p. 040 922 1021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari
essi.lindqvist(at)chamber.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Chamber Talent Boost -projekti käynnistyi – yrityksille uudenlaista tukea kansainvälistymiseen27.6.2019 07:15:00 EESTTiedote

Työperäisen maahanmuuton ja kansainvälisten osaajien merkitys osana yritysten kohtaaman osaajapulan ratkaisua on entistä merkittävämpi. Helsingin seudun kauppakamarin kesäkuussa käynnistämä Chamber Talent Boost -projekti tukee yritysten valmiuksia tunnistaa ja löytää kansainvälistä osaamista sekä tehostaa kansainvälisten osaajien kiinnittymistä työmarkkinoille. Chamber Talent Boost -projekti on osa pääkaupunkiseutualueen Kansainväliset osaajat yritysten kasvun vauhdittajina -hanketta.

Kesäpukeutuminen työpaikalla – mikä on sopivaa ja mikä ei24.6.2019 11:01:04 EESTTiedote

Kesä on Suomessa aikaa, jolloin voimme vihdoinkin heittää raskaat talvitamineemme kaappiin ja tavata käsivartemme ja paljaat varpaamme. Vaateliikkeet tuovat silmiemme eteen mitä raikkaampia asusteita. Odotetun helteen tullessa haluamme pukeutua mahdollisimman kevyesti. Sointuvatko pukeutumisen keveys ja työpaikalla sopiva pukeutuminen yhteen? Tulisiko kesäpukeutumisesta ja pukeutumisesta yleensäkin ohjeistaa työpaikalla?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme