Tradenomit

Kouluttautuminen henkilöstöetuna helpottaisi osaajapulaa

Jaa

Tänään käynnistyvän budjettiriihen on löydettävä konkreettisia ratkaisuja keskeisiin työllisyys- ja osaamiskysymyksiin, joilla turvataan tuleva kehitys työmarkkinoillamme.

- Koronan vuoksi moni asia on jäänyt odotustilaan, mutta enää ei päätöksentekoa työllisyystoimista voi työntää eteenpäin, sanoo edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula. - Yrityselämä on vahvasti tuonut esiin osaajapulan, johon maahanmuuton ohella ratkaisuja pitää hakea myös olemassa olevan työvoiman vahvasta osaamisen kehittämisestä, Rantamaula vaatii.

Nykyisellään työpaikoilla koulutusta tarjotaan samanlaisena isolle joukolle, vaikka tarpeet työntekijöillä osaamisen kehittämiseksi ovat erilaisia. Mahdollistamalla kouluttautuminen verovapaana henkilöstöetuna saadaan osaamista ylläpidettyä tehokkaasti.

- Budjettiriihessä on mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi osaamistason nostoon muuttamalla tuloverolakia 69§:n eli tavanomaisen henkilökuntaedun osalta. Työnantajan kustantama koulutus voisi olla sen luonteesta riippumatta työntekijälle verovapaata aina 1500 euroon saakka, sanoo erityisasiantuntija Henna Hirvonen.

- Tämä muutos kannustaisi työntekijöitä ylläpitämään ja päivittämään osaamistaan, minkä lisäksi se toimisi myös ennakoivana muutosturvana jatkuvasti muuttuvilla työmarkkinoillamme, Hirvonen muistuttaa.  - Tällainen koulutusetu olisi työnantajille kilpailuetu ja työntekijöiden sitouttamista lisäävä keino. Samalla työkyky ja motivaatio kasvavat tuoden lisää tuottavuutta työelämään, summaa Hirvonen.

Osaamiskysymysten lisäksi myös työttömyysturvan uudistaminen on välttämätöntä osana uudistuvaa työelämää. Tähän saakka uudistaminen on tarkoittanut keskusteluissa muutosta ainoastaan työttömyysturvan tasoon tai kestoon. Huomattavasti helpompi ja vaikuttavampi keino on muuttaa työssäoloehtoa. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan saaminen edellyttää 26 viikon työssäoloehdon täyttymistä ja oletuksena on aina pysyvä tila työsuhteessa.

- Porrastamalla työssäoloehtoa esimerkiksi 26 viikon sijaan 10-200 viikkoon päästäisiin nopeasti tilanteeseen, jossa tavoitteiden mukaisesti työn vastaanottaminen on aina kannattavaa, Rantamaula huomauttaa. -Luonnollisesti uudenlaisen mallin luominen vaatii laajan pohjatyön, mutta on vakavasti otettava vaihtoehto keinovalikoimaan. Muussa tapauksessa olemme tilanteessa, jossa kajotaan työttömyysturvan kokonaiskestoon tai tasoon työllisyyden edistämisen nimissä, Rantamaula arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomit
Tradenomit
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Arene ja Tradenomit: Yhä useampi tulevaisuuden maisteri valmistuu ammattikorkeakoulusta23.4.2022 12:31:29 EEST | Tiedote

Ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja on voinut Suomessa opiskella jo 20 vuotta. Viiden vuoden päästä joka kolmas ylempi korkeakoulututkinto suoritetaan ammattikorkeakoulussa. Tutkinto on kehittynyt työelämää kehittäväksi ja laajat työelämävalmiudet antavaksi omaleimaiseksi kokonaisuudeksi. Suurin kehittämistarve liittyy tutkinnon tunnettuuden lisäämiseen. YAMK on lyhenteenä hankala ja aukirjoitettuna vielä hankalampi.

Paikallinen sopiminen ei etene ilman luottamusta18.4.2021 13:20:58 EEST | Tiedote

Selvitimme maaliskuussa jäsentemme näkemyksiä työmarkkinoiden tilanteesta ja odotuksia syksyn neuvottelukierroksesta. Virka- ja työehtosopimuksen olemassaolon näki melko tai erittäin tärkeänä lähes 91 prosenttia vastaajista. Yli puolet vastaajista (54,4%) näki työnantajan neuvotteluaseman merkittävästi parempana kuin työntekijän. Henkilöstön neuvotteluaseman näki vahvemmaksi ainoastaan 4,5 prosenttia ja tasavahvana 27 prosenttia vastaajista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme