Helsingin yliopisto

Koulutusta hoitajille – vähemmän haitallisia lääkkeitä vanhuksille

Jaa

Hoitajille suunnattu lyhyt koulutus auttoi korjaamaan laitoshoidossa olevien vanhusten lääkitystä; haitallisten lääkkeiden käyttö väheni ja sen myötä vähenivät myös vanhusten kaatumiset ja sairaalahoitopäivien määrä.

LL Anna-Liisa Juola selvitti väitöstyössään, auttaisiko hoitajille suunnattu koulutus vähentämään laitoshoidossa olevien vanhusten lääkehoidosta sellaisia lääkkeitä, joilla saattaa olla haitallisia sivuvaikutuksia.

Laitoksissa asuvat vanhukset ovat yleensä monisairaita ja heillä on usein käytössä runsaasti eri lääkkeitä. Iäkkäät ihmiset ovat erityisen herkkiä lääkkeiden aiheuttamille sivuvaikutuksille.

Juolan väitöstutkimukseen osallistui yli 65-vuotiaita asukkaita helsinkiläisen tehostetun palveluasumisen yksiköstä ja kouvolalaisista vanhainkodeista.

Tutkimukseen osallistuneista vanhuksista 79 prosenttia käytti jotakin haitalliseksi katsottua lääkettä. Haitallisten lääkkeiden käyttö oli yhteydessä huonompaan elämänlaatuun, mutta yhteyttä kolmen vuoden kuolleisuuteen ei havaittu.

Satunnaistetussa, kontrolloidussa interventiotutkimuksessa asumispalveluyksiköiden sairaanhoitajat osallistuivat kahtena iltapäivänä neljä tuntia kestäneeseen koulutukseen, johon sisältyi tietoa iäkkäille haitallisista ja myös hyödyllisistä lääkkeistä sekä iäkkäiden lääkitykseen liittyvistä erityispiirteistä. Koulutus oli interaktiivista ja ratkaisukeskeistä. Koulutus annettiin tutkimuksen alkaessa interventioyksiköiden hoitajille ja 12 kuukauden seuranta-ajan päätyttyä myös kontrolliyksiköiden hoitajille. Myös osa asukkaita hoitavista lääkäreistä osallistui koulutukseen.

Hoitajat kiinnittivät huomiota asukkaiden lääkityksissä oleviin mahdollisiin ongelmiin ja esittivät ne hoitavalle lääkärille, joka teki tarvittavat muutokset.

– Tällä suhteellisen kevyellä koulutuksella pystyttiin vähentämään asukkaiden haitallisten lääkkeiden, erityisesti psyykenlääkkeiden, käyttöä, Juola kertoo.

Haitallisten lääkkeiden käytön vähenemisen seurauksena potilaiden elämänlaatu heikkeni hitaammin kontrolliryhmään verrattuna. Sairaalahoitopäiviä oli myös vähemmän, samoin kaatumisia. Asukkaiden kognition muutoksissa ei ollut eroa, ei myöskään kuolleisuudessa vuoden seurantajakson aikana.

– Koulutusinterventio oli kevyt ja helposti toteutettavissa. Haitallisten lääkkeiden käyttöä vähentämällä laitoksissa asuvien iäkkäiden elämänlaatu heikkenee hitaammin ja sairaalahoitopäiviä sekä kaatumisia on vähemmän, Juola tiivistää.

LL Anna-Liisa Juola väittelee 2.2.2018 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "EDUCATIONALLY INTERVENING THE USE OF POTENTIALLY HARMFUL MEDICATION AMONG RESIDENTS IN INSTITUTIONAL SETTINGS". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Yliopiston päärakennus, auditorio XII, Fabianinkatu 33. Vastaväittäjänä on dosentti Raimo Isoaho, Turun yliopisto, ja kustoksena on professori Kaisu Pitkälä. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/231465

Väittelijän yhteystiedot:
anna-liisa.juola@fimnet.fi

***************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Att skyd­da Öster­sjön är inte helt och hål­let upp till oss – på­ver­kas även av kli­mat­för­änd­ring­en och sam­hälls­för­änd­ring­ar­na16.5.2018 07:00Tiedote

Urbaniseringen och den tekniska utvecklingen inom energiproduktionen gör det lättare att nå de nuvarande miljömålen gällande Östersjön. Å andra sidan skulle till exempel en ökad efterfrågan på animaliska proteiner göra det svårare att få Östersjön i gott skick. Att få livsmedelsproduktionens mål och de mål som gäller havsmiljöer att gå ihop kommer att bli en stor utmaning i framtiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme