Oulun yliopisto

Kourlan kartanosta löytynyt asekätkö tarjoaa näkymän sisällissotaan

Jaa

Vihdissä sijaitsevan Kourlan kartanon restaurointitöiden yhteydessä löytynyt asekätkö tarjoaa harvinaisen katsauksen sisällissotaan sekä työläisiin ja kartanonherroihin jakaantuneen Vihdin historiaan.

Yli sata vuotta Kourlan kartanossa sahanpuruissa olleet kiväärit ovat edelleen toimintakuntoisia. Aseet ylimmästä alimpaan: Winchester M1895, Arisaka M35 ja Mannlicher M1888. Kuva: Pentti Törmä
Yli sata vuotta Kourlan kartanossa sahanpuruissa olleet kiväärit ovat edelleen toimintakuntoisia. Aseet ylimmästä alimpaan: Winchester M1895, Arisaka M35 ja Mannlicher M1888. Kuva: Pentti Törmä

Vuonna 1825 rakennetun Kourlan kartanon päärakennuksen restauroinnissa yläkerran yläpohjan purujen seasta löytyi sanomalehtiin käärittyinä kolme hyväkuntoista sotilaskivääriä. Kääreinä toimineet neljä Työmies- ja Tiedonantaja-lehteä oli päivätty ajanjaksolle 27.2.–2.3.1918 eli sisällissodan keskelle. Sanomalehtiä lukivat punaisten kannattajat, ja kätköpaikan tiedetään toimineen kartanon työväen asuintiloina.

Oulun yliopiston tutkijat ovat tehneet asekätköstä löytöpaikkaselvityksen. Yliopistotutkija, dosentti Juho-Antti Junnon mukaan kaikki kolme kivääriä ovat edelleen toimintakuntoisia. Yksi kivääreistä oli Japanin armeijalta Venäjälle päätynyt Arisaka, yksi venäläisten Yhdysvalloista tilaama Winchester ja yksi Itävalta-Unkarissa valmistettu Mannlicher. Aseiden aiempi omistaja ei käynyt aseista selville.

”Samoja kivääreitä oli sodan aikana käytössä sekä valkoisten että punaisten puolella, eivätkä esimerkiksi aseiden merkinnät viitanneet millään tavalla niiden kätkijään”, Junno kertoo.

Sisällissodassa ei aseiden kätkemisen aikaan koettu ratkaisevia hetkiä. Esimerkiksi Tampereen taistelun alkuun oli lehtien ilmestyessä vielä kaksi viikkoa aikaa. ”Maailmanpolitiikassa maaliskuun alkuun 1918 liittyy kuitenkin ratkaisevia käänteitä. Brest-Litovskin rauha ja Neuvosto-Venäjän tappio on voinut masentaa punaisten kannattajien tunnelmia ja rohkaista piilottamaan aseet parempia aikoja odottamaan”, Juho-Antti Junno kertoo.

Asekätkön kiinnostavuutta lisää sen kätköpaikan liittyminen sisällissodan alkuvaiheiden tapahtumiin. Kartanon sisällissodan aikainen omistaja Eljas af Hällström oli sodan ensimmäisiä uhreja. Punaisten partio surmasi hänet kartanossa heti sodan alkupäivinä tammikuun lopussa 1918.

Tutkimuksen perusteella kätkön aseet eivät kuitenkaan liity kyseiseen surmaan, sillä surma-ase oli ilmeisesti pistooli. ”Kartano oli sodan aikana punaisten tarkan kontrollin alla, ja on hyvin epätodennäköistä, että omistajaperhe olisi uskaltanut tehdä asekätköä kartanonherran saatua surmansa ja punaisten partioiden etsiessä tuliaseita valkoisten hallusta”, Junno sanoo.

Vaikka Kourlan asekätkö on sisällissodan tapahtumien kannalta melko merkityksetön, kartanonherran murha vain kuukautta aiemmin asettaa Kourlan kartanon erityislaatuiseen asemaan sisällissodan kannalta. Piilossa pysynyt asekätkö tarjoaa aikaikkunan sodan tunnelmiin ja lopputulokseen. Sodan kestosta eikä lopputuloksesta ollut tuolloin parempaa tietoa, ja ihmiset joutuivat toimimaan vaistojensa varassa kahteen eri suuntaan vetävän propagandan välissä.

Kourlan kartanon noin 600 neliömetrin kokoinen päärakennus Vihdissä on nykyisin yrityskäytössä. Aseille on haettu muistoaseluvat, ja niitä säilytetään asianmukaisesti muualla, ei kartanossa.

Löydöstä on julkaistu artikkeli Historian ja arkeologian tutkimuksen aikakauskirja Faravidissa: Junno Juho-Antti, Kallio-Seppä Titta & Törmä Pentti 2022. A glimpse of the Finnish civil war 1918 – a weapons cache at Kourla Manor, Vihti. Faravid 53(2022).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistotutkija, dosentti Juho-Antti Junno, p. 0400 685788, juho-antti.junno@oulu.fi
Kartanon omistaja Pentti Törmä, p. 040 5636889, pentti.torma@kourla.fi

Kuvat

Yli sata vuotta Kourlan kartanossa sahanpuruissa olleet kiväärit ovat edelleen toimintakuntoisia. Aseet ylimmästä alimpaan: Winchester M1895, Arisaka M35 ja Mannlicher M1888. Kuva: Pentti Törmä
Yli sata vuotta Kourlan kartanossa sahanpuruissa olleet kiväärit ovat edelleen toimintakuntoisia. Aseet ylimmästä alimpaan: Winchester M1895, Arisaka M35 ja Mannlicher M1888. Kuva: Pentti Törmä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa tiistaina 29.11.24.11.2022 09:53:03 EET | Tiedote

Miten motivaatio ja tunteiden aktiivinen säätely vaikuttavat vuorovaikutuksessa tapahtuvaan oppimiseen? Entä miten kasvien mikrobit vaikuttavat ihmisten terveyteen? Kasveissa on tuntemattomia mikrobeja, ja syödessäsi tuoreita kasviksia saat samalla lukemattomia mikrobeja elimistöösi. Oulun yliopiston kuusi uutta professoria kertovat alastaan ja tutkimusaiheistaan juhlaluennoilla Linnanmaan kampuksen Tellus Stagella tiistaina 29.11. 2022 kello 14–17.

Tutkijoiden tekemät koeammunnat varmistivat Kaarle XII kuolleen vihollisen luotiin23.11.2022 07:18:00 EET | Tiedote

Suuri Pohjan sota (1700–1721) oli Ruotsille monella tapaa raskas. Sodan pääroolissa oli kuningas Kaarle XII, joka kuoli Norjassa Fredrikshaldin (nyk. Halden) piirityksessä marraskuussa 1718. Vuosisatojen ajan on spekuloitu, että kuoleman takana olisi jatkuvaan sotimiseen kyllästyneiden ruotsalaisten toteuttama oman kuninkaan salamurha. Monet teoriat ja tutkimuskin on kuitenkin maustettu kansantarinoilla ja arvailuilla. Oulun yliopiston tutkijat ovat nyt saaneet varmistuksen Kaarle XII:n kuoleman aiheuttajasta.

Kasvatustieteen päivillä puhutaan moniäänisyydestä muuttuvassa maailmassa17.11.2022 09:56:00 EET | Tiedote

Tämän päivän ihminen elää moniäänisessä maailmassa, jossa kulttuurit, yhteisöt, perheet, suhteet ja arjen tavat toimia ovat moninaisia. Aiheesta puhutaan valtakunnallisilla Kasvatustieteen päivillä Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella 24.–25.11.2022. Keskusteluissa ja esityksissä pohditaan moniäänisyyttä, mitä se on ja miten se ilmenee kasvatuksessa ja laajemmin yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme