Alvar Aalto -säätiö

Kouvola on ”Yhtä Aaltoa” kun poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali valloittaa kaupungin 14.–22.8.2021

Jaa

Kouvolaan 14.–22.8.2021 saapuva Alvar Aalto -viikko tuo paikkakunnalle poikkitaiteellisen ohjelmiston arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin ystäville. Kulttuuritarjontaa ja elämyksiä on luvassa kaiken ikäisille ja tapahtumien lomassa voi voi nautiskella vaikkapa herkullisesta Alvar Aalto -viikon juhlamenusta tai tapahtumaviikon ilmeellä keimailevasta leivoksesta.

Tanssia Aallon jäljillä -esityksessä yhdistyvät kuvattu videomateriaali sekä tanssi, joka tulkitsee Aallon arkkitehtuuria. Kuva © Kouvolan kaupunki.
Tanssia Aallon jäljillä -esityksessä yhdistyvät kuvattu videomateriaali sekä tanssi, joka tulkitsee Aallon arkkitehtuuria. Kuva © Kouvolan kaupunki.

Alvar Aalto -viikolla kiinnitetään huomiota alueen rakennettuun ympäristöön ja rikkaaseen teolliseen perintöön, tehden sitä eläväksi mm. useiden erilaisten kierrosten ja luentojen muodossa. Kävely- ja pyöräilykierrokset Ankkapurhasta Alvar Aaltoon johdattavat kävijät tutustumaan Aallon paikkakunnalle 1930-50-luvuilla suunnittelemiin rakennuksiin ja 150-vuotiaan tehdaskylän historiaan. Kouvolan keskustan arkkitehtuurin helmet -kierros puolestaan keskittyy kaupungin moderniin arkkitehtuuriin ja tarjoaa mahdollisuuden vierailla mm. Juha Leiviskän ja Bertel Saarnion suunnittelemalla kaupungintalolla sekä Jaakko ja Kaarina Laapotin piirtämässä Kouvolan keskuskirkossa. Ohjelmiston poikkitaiteellista kulttuuriantia edustaa tapahtumaviikolle tuotettu, David Jakobin ohjaama Habitat: Aalto liikkeessä -lyhytelokuva, joka kuljettaa katsojan unenomaisen matkan kaupungin läpi ja esittelee Alvar Aallon suunnittelemaa rakennettua ympäristöä tanssia ja arkkitehtuuria yhdistäen.


Kouvolan Tehtaanmäellä Inkeroisissa ainutlaatuinen arkkitehtoninen kokonaisuus

”On hienoa, että Alvar Aalto säätiö vaalii Suomelle niin tärkeän arkkitehdin ja muotoilijan perinnön jatkumista ja iloitsen siitä, että Kouvola toimii tämän vuoden verkoston puheenjohtajana. Kouvolassa ja ylipäätään Kymenlaaksossa Aallon arkkitehtuuriperintö näkyy vahvasti,” sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Alvar Aallon Tehtaanmäelle, Kouvolan Inkeroisiin suunnittelema kokonaisuus muodostuu tehdasrakennuksista, Rantalinjan paritaloista, Tervalinjan rivitaloista, kolmesta omakotitalosta (Insinööritalot), kolmesta kerrostalosta, Tehtaanmäen koulusta ja Karhunkankaan omakotitaloista. Tehtaanmäen koulu on ollut näihin päiviin asti ainoa Alvar Aallon suunnittelema, alkuperäisessä käytössään oleva koulurakennus. Viikon aikana järjestettävissä tapahtumissa pohditaan uusia ulottuvuuksia tulevaisuudessa alkuperäisestä käytöstään poistuvalle koululle.

Alvar Aalto -viikon avajaisia vietetään lauantaina 14.8.2021 klo 13-14 Ankkapurhan kulttuuripuistossa, joka onkin keskeinen paikka koko tapahtumaviikon osalta. Anjalan kartanossa ja Makasiinikahvilassa nähdään sykähdyttäviä näyttelyjä ja puistoalueella järjestetään monipuolisia ulkoilmakonsertteja. Ohjelmaa riittää myös lapsille, kun koko perheen Ankkapurha Aalto pop up -tapahtuma kutsuu osallistumaan arkkitehtuuripajaan tai mobiilipeliin. Perheen pienimmät voivat lisäksi luoda omia teoksia Lasten kuvataidetapahtumassa Tehtaanmäen koululla ja Jäätelötikkutyöpajassa Kouvola-talolla.

Arkkitehtuurikirjallisuuden maailmaan voi sukeltaa Kouvolan pääkirjastolla esillä olevassa Alvar Aalto -kirjanäyttelyssä. Kirjailija Jari Järvelän haastattelu syksyllä 2021 ilmestyvästä Aino A. -elämänkertaromaanista kuullaan Kouvolan teatterin klubilla. Valtiopäiväneuvos Markus Aaltosen kirjailijatapaamisessa kuullaan Seinäjoen Aalto-keskuksen mielenkiintoisesta syntytarinasta. Arkkitehti, tekniikan tohtori Pirjo Sanaksenahon luento Moderni koti – arkea Alvar Aallon pientaloissa avaa puolestaan näkymiä 1950-60 -lukujen asumiseen ja Aallon suunnittelemiin asuintaloihin.

Osaan tapahtumista voi osallistua myös virtuaalisesti. Aallon arkkitehtuuria tulkitseva Tanssia Aallon jäljillä -esitys, muotoilija Emery Nortonin The Table with Three Legs -luentoperformanssi ja dokumentaarinen Alvar Aalto was here in the Army at Kouvola Garrison -elokuva tarjoavat mahdollisuuden eläytyä viikon kulttuuritarjontaan myös etänä.

Kouvola toimii vuonna 2021 kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana ja Alvar Aalto -viikko on verkostoyhteistyön päätapahtuma. ”Tapahtumaviikolla Kouvolassa kokoontuvat myös verkoston kaupunginjohtajat. Tapaamisessa keskustellaan kaupunkeja koskevista yhteisistä aiheista, kuten Aallon arkkitehtuurista, jota ollaan viemässä Unescon maailmanperintökohteiden aielistalle sekä kansainväliselle Alvar Aalto Route -kulttuurireitille toukokuussa 2021 myönnetyn Euroopan neuvoston kulttuurireittistatuksen mukanaan tuomista ulottuvuuksista”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Tapahtumaviikon järjestelyistä vastaavat Kouvolan kaupunki yhdessä Alvar Aalto -säätiön sekä lukuisten tapahtumajärjestäjien kesken.

Alvar Aalto -viikon runsaaseen ohjelmistoon voi kokonaisuudessaan tutustua osoitteessa: www.alvaraalto.fi/alvaraaltoviikko 

Tapahtumaviikon tuoreimpia kuulumisia pääsee seuraamaan Alvar Aalto -viikon facebook-sivulta.

Kouvolan kaupungin verkkosivuilla voi tutustua Alvar Aallon kohteisiin Kouvolassa.

Seuraamme COVID-19 tilannetta ja viranomaisten suosituksia tapahtumien järjestämisen ja kävijärajoitusten suhteen ja reagoimme mahdollisiin määräyksiin niiden vaatimalla tavalla. Toivomme Alvar Aalto -viikon tapahtumissa vierailevan yleisön käyttävän tilaisuuksissa kasvomaskia ja noudattavan turvavälejä sekä hygieniaohjeita. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Yhteyshenkilöt

Alvar Aalto -säätiö
Ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Tuottaja Mira Caselius
puh. 040 7766 931
mira.caselius@alvaraalto.fi

Kouvolan kaupunki
Yhteyspäällikkö Anne Käki
puh. 040 749 1340
anne.kaki@kouvola.fi

Kuvat

Tanssia Aallon jäljillä -esityksessä yhdistyvät kuvattu videomateriaali sekä tanssi, joka tulkitsee Aallon arkkitehtuuria. Kuva © Kouvolan kaupunki.
Tanssia Aallon jäljillä -esityksessä yhdistyvät kuvattu videomateriaali sekä tanssi, joka tulkitsee Aallon arkkitehtuuria. Kuva © Kouvolan kaupunki.
Lataa
Tehtaanmäen koulu 1938-39, Inkeroinen, Kouvola. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Tehtaanmäen koulu 1938-39, Inkeroinen, Kouvola. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Virkailijoiden kerrostaloja  Tehtaanmäen asuinalueella Kouvolan Inkeroisissa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Virkailijoiden kerrostaloja Tehtaanmäen asuinalueella Kouvolan Inkeroisissa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Anjalan kartano (rak. 1700-1800-luvun vaihteessa)  Ankkapurhan kulttuuripuistossa Kouvolassa. Kuva © Ankkapurhan kulttuurisäätiö.
Anjalan kartano (rak. 1700-1800-luvun vaihteessa) Ankkapurhan kulttuuripuistossa Kouvolassa. Kuva © Ankkapurhan kulttuurisäätiö.
Lataa
Ankkapurha pop up - tapahtuma järjestetään Ankkapurhan kulttuuripuistossa.  Kuva © Ankkapurhan kulttuurisäätiö.
Ankkapurha pop up - tapahtuma järjestetään Ankkapurhan kulttuuripuistossa. Kuva © Ankkapurhan kulttuurisäätiö.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Visit Alvar Aalto verkkosivusto on laajentunut uusilla matkakohteilla ja palvelee nyt myös saksankielisenä12.8.2021 13:25:11 EEST | Tiedote

Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu on laajentunut viidennellä kieliversiolla ja palvelee matkailijoita saksankielisenä. Uuden kieliversion lisäksi mukana on uusia vierailemisen arvoisia arkkitehtuurikohteita sekä houkuttelevia kiertomatkoja. Mestariarkkitehdin maineikkaiden luomusten ympärille rakennettu verkkopalvelu on julkaistu aiemmin suomen-, englannin-, venäjän- ja japaninkielisenä.

Alvar Aalto -viikko tuo Kouvolaan monipuolisen ohjelmiston kaiken ikäisille kulttuurin ystäville17.6.2021 13:05:34 EEST | Tiedote

Alvar Aalto -viikkoa vietetään tänä vuonna 14.–22.8.2021 Kouvolassa ja tapahtumaviikon teemana on Kouvola – yhtä Aaltoa. Luvassa on kulttuurintäyteinen ohjelmisto arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin parissa poikkitaiteellisessa hengessä. Viikko tarjoaa elämyksiä ja työpajoja kaiken ikäisille, makunautintoja unohtamatta. Tapahtumien lomassa voi virkistäytyä vaikkapa nauttimalla kupposen Alvar Aalto -viikon omaa teetä tai kahvia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme