Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kovat pakkaset ovat aiheuttaneet hyydeongelmia Pohjois-Pohjanmaan joilla

Jaa

Alkutalven tavanomaista suuremmat virtaamat ja kovat pakkaset ovat aiheuttaneet hyytöä usealla joella. Hyytöä muodostuu jäättömillä jokijaksoilla, joilla kova virtaus estää jääkannen muodostumisen. Kun jäähtynyt virta saapuu paikkaan, jossa virtausnopeus pienenee tai virtaava vesi kohtaa esteen, vesi jäätyy ja muodostuu hyydettä. Hyydettä kertyy joen pohjaan, koskiin tai kosken alapuoleisen suvannon jääkannen alapintaan. Hyyde täyttää jokea, jonka myötä uoma muuttuu ahtaammaksi ja vedenpinta alkaa nousemaan. Hyydetulva saattaa uhata rakennuksia ja tieyhteyksiä yllättävissä paikoissa.

Hyydettä Iijoen Kipinänkoskessa.
Hyydettä Iijoen Kipinänkoskessa.

ELY-keskukselle tulleiden ilmoitusten mukaan hyyde on aiheuttanut vahinkoja Sanginjoella, jossa mökkikiinteistön sauna- ja talousrakennukseen ovat kastuneet. Muilta seuduilta ei ole saapunut vahinkoilmoituksia.

Kuusamossa hyyde uhkaa Kuusinkijoen vieressä kulkevaa 8690-tietä, mutta toistaiseksi vesi ei ole noussut tielle. Iijoella hyyteen myötä kohonneita vedenpintoja on havaittu Kurenkylässä, Koskihovilla ja Kipinäkoskella.

Kiiminkijoella hyydettä esiintyy monen paikoin, mutta siitä ei ole ollut merkittävää uhkaa asukkaille tai rakennuksille. 

Oulun eteläpuolisilla jokialueilla hyyteen muodostuminen nostaa vesipintoja paikoitellen virtaamanmittauspaikoilla, mutta merkittävää haittaa asukkaille tai rakennuksille ei uskota syntyvän.  
 
Kuluvan talven aikana ei ole ollut vielä tarvetta purkaa hyydepatoja kaivinkoneilla tai räjäyttämällä. Mahdolliset hyydepatojen purkamiset suoritetaan ELY-keskuksen asiantuntijan ohjauksessa. Räjäytystöissä pyydetään apua puolustusvoimilta. Ennen purkutöiden aloittamista tarkastellaan toimenpiteestä seuraavia hyötyjä ja haittoja. Erityisen tärkeää on huomioida, ettei purkutoimenpiteen myötä liikkeelle lähtevä hyyde aiheuta pahempaa ongelmaa alavirran puolella kuin paikallaan oleva hyydepato.
 
Tämän hetken sääennusteen mukaan pakkaset ovat hiljalleen antamassa periksi. Viikon päästä vuorokauden keskilämpötilat ovat lähellä nollaa. Lämpenevä sää helpottaa hyydetilannetta, koska hyyteen muodostuminen hidastuu sään lämmetessä. 

Paikoissa, jossa ei vielä ole yhtenäistä jääkantta, mahdolliset lumisateet voivat lisätä hyyteen muodostusta kelin lämpenemisestä huolimatta.  ELY-keskus seuraa hyydetilannetta ja tiedottaa asiasta tarpeen mukaan tiedottein sekä Twitterissä @POPtulvat-kanavalla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 050 3511 927

Kuvat

Hyydettä Iijoen Kipinänkoskessa.
Hyydettä Iijoen Kipinänkoskessa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme