”Köyhät kansalaiset eivät voi vaikuttaa”– Kansalaisuuteen oppiminen Ugandassa
Ei-liberaaleissa yhteiskunnissa kansalaisuus on kiistanalainen ja keskustelua herättänyt teema. Karembe Ahimbisibwe pohtii väitöksessään, millaisia kansalaisuuden muotoja kansalaisjärjestöt voivat edistää Ugandan rajoitetussa yhteiskunnallisessa ympäristössä.

Tutkimus käsitteellistää kansalaisuuden ilmiönä, joka toteutuu monenlaisissa paikoissa ja tiloissa, joissa riittävän hyvää elämää ja toisinajattelua koskevat oikeudet sekä velvollisuudet rakentuvat paikallisesti.
Ahimbisibwe rakentaa käsitteellisen lähestymistavan, jossa kansalaisuus ymmärretään sosiaalisen osallistumisen, sosiomateriaalisten parannusten ja elinikäisen oppimisen yhdistelmänä. Väitös analysoi osallistavalla tutkimusotteella kansalaisuuden käytäntöjä yhteisöissä, jotka osallistuivat kahden eri kansalaisjärjestön toimintaan Ugandan itä- ja länsiosissa.
Tulokset osoittavat, että kansalaisyhteiskunnassa ilmenevä kansalaisuus on paikallista, aktiivista, sukupuolittunutta ja materiaalista – mutta ei poliittista – ja että sitä opitaan jokapäiväisen kuulumisen ja sosiaalisen osallistumisen kautta.
Ugandan poliittisen ilmapiirin väkivaltaistunutta historiaa huomioiden tutkimus tuottaa käsiteparin rajoitettu kansalaisuus. Se on uusi tapa kuvata valtio-kansalaissuhdetta, jossa kansalaiset sosiaalistuvat karttamaan toisinajattelua ja omaksumaan henkilökohtaisen vastuun kehityksestä.
Rajoitetuissa ympäristöissä, joissa kansalaisten poliittinen toiminta ja vaatimusten esittäminen ovat ei-ennustettavuuden ja pelon ilmapiirin vuoksi kestämättömiä toimintatapoja, kansalaisyhteiskunnan toimivuutta pitäisi arvostaa ja rohkaista.
Tutkimuksessa suositellaan, että kansainvälisessä kehitysyhteistyössä olisi keskityttävä paikallisiin aloitteisiin, jotka kohdistuvat kansalaisten toimijuuteen ja jotka ovat helposti, pienin ponnisteluin, toistettavia paikallisella tasolla.
Karembe Ahimbisibwe kehitystutkimuksen väitöskirjan "Poor citizens cannot advocate': Learning citizenship in constrained settings in Uganda" tarkastustilaisuus pidetään 7.12.2022 Seminaarinmäellä S-rakennuksessa S212 alkaen klo 12. Vastaväittäjänä toimii associate professori Ben Jones (University of East Anglia) ja kustoksena apulaisprofessori Tiina Kontinen (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Julkaisu: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9235-4
Lisätietoja:
Ahimbisibwe F Karembe,
hkarembe@gmail.com, fabian.k.ahimbisibwe@jyu.fi, +358405783274
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Panostukset T&K-menoihin kasvattaneet merkittävästi maakuntien bruttokansantuotetta - nopeinta kasvu on ollut Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla2.2.2023 15:00:00 EET | Tiedote
Suomessa on osana kansallista strategiaa lisätty tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyviä panostuksia yli 20 prosentilla vuosien 2017–2021 välillä. Tarkastelukaudella yritysten osuus T&K-menoista on kasvanut tavoitteiden mukaisesti. Panostukset ovat auttaneet kasvattamaan sekä kansallisen tason että maakuntien bruttokansantuotetta. Nopeimmin bruttokansantuote on kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla. Kansallisella tasolla lähes 50 % kaikista T&K-menoista kohdistuu Uudenmaan maakuntaan.
Uusi oppimisympäristö demokratian opiskeluun lukiokoulutuksessa2.2.2023 10:20:00 EET | Tiedote
Vahva demokratia edellyttää kansalaisilta sitoutumista demokraattisiin arvoihin, taitoja, kuten kriittistä asennetta sekä tietoa ja ymmärrystä demokratiasta. Näiden lisäksi tarvitaan demokratialle myönteistä asennetta, kuten avoimuutta ja vastuuta. Näitä kaikkia voi opiskella Iitin lukion ja Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuksen yhteistyössä kehitetyssä oppimisympäristössä.
Liikunta jää vanhemmilta helposti lapsiperhearjen jalkoihin2.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Vanhempien liikunnan harrastaminen vähenee heti ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen, selviää Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Kestävyysliikuntasuosituksen saavuttavien osuus palautui kuitenkin keski-ikään mennessä samalle tasolle kuin mitä se oli ollut ennen lasten saantia.
Yli puolet suomalaisnuorista seuraa uutisia perinteisen median digisovelluksista2.2.2023 01:00:00 EET | Tiedote
Nuorten ajatellaan lukevan hyvin vähän perinteisiä uutisia ja kuluttavan aikansa lähinnä sosiaalisessa mediassa. Tuore kyselytutkimus kuitenkin osoittaa, että yli puolet suomalaisista teini-ikäisistä käyttää perinteisen median verkkosivuja ja digisovelluksia uutislähteenä melko usein. Kolmasosa nuorista silti lukee uutisia harvoin ja törmää uutisiin yleensä sattumalta sosiaalisessa mediassa, mikä voi altistaa heidät helpommin väärälle tiedolle ja valeuutisille.
Leena Paaskoski museologian työelämäprofessuuriin1.2.2023 13:30:03 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut ensimmäisen humanistisen työelämäprofessorin lisäämään museologian ja museoalan vuorovaikutusta ja yhteistyötä. 2.1.2023 tehtävässä on aloittanut dosentti Leena Paaskoski.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme