VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Kriisin hoito on nyt tärkeintä, mutta jatkossa tarvitaan myös rakenteellisia uudistuksia

Jaa

Koronakriisiin vastaamiseksi tarvitaan riittävän suuria ja hyvin kohdennettuja talouspoliittisia toimia, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto. Niiden tulisi myös olla nopeita mutta määräaikaisia. Kriisi tulee lisäämään julkista velkaa reilusti. Vaikka matala korkotaso helpottaa julkisen talouden tilannetta, Suomessa on tarve rakenteellisille uudistuksille, jotta velkasuhteen kasvu saadaan pysäytettyä.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Hallituksen kriisitoimet näyttävät olevan suunnilleen linjassa muiden Pohjoismaiden kanssa. Kansainvälinen vertailu on kuitenkin vaikeaa ja epävarmaa.

”Akuutissa vaiheessa kriisitoimien tulee keskittyä konkurssien ja massatyöttömyyden välttämiseen. Kun kotitalouksien luottamus on palautumassa ja tuotannon häiriöt vaimenevat, on varsinaisen elvytyksen vuoro”, sanoo vanhempi ekonomisti Matthias Strifler.

Julkinen velka tulee kasvamaan kriisin myötä reilusti. Valtiovarainministeriön kehitysarvion mukaan velan suhde BKT:hen hipoo 80:tä prosenttia vuonna 2024.

”Matala korkotaso auttaa julkista taloutta ottamaan tämän iskun vastaan. Pidemmällä aikavälillä Suomen tulisi kuitenkin päästä tilanteeseen, jossa julkisen velan suhde BKT:hen alenee noususuhdanteiden aikana ja velkasuhde voi nousta ainoastaan matalasuhdanteissa elvytystä varten. Tämän takia myös sote-uudistuksen tulisi edetä ja työllisyystoimia tulisi toteuttaa tällä vaalikaudella, vaikka akuutin kriisin hoitoon keskittyminen onkin juuri nyt tärkeää”, sanoo johtava finanssipolitiikan tarkastaja Mika Sainio.

Normaaliin finanssipolitiikan suunnitteluun tulisi palata mahdollisimman pian

Julkisen talouden hoitoa ohjaavat finanssipolitiikan EU-säännöt eivät ole kriisin takia voimassa. Myöskään kotimaisia finanssipolitiikkaa ohjaavia tavoitteita ja sääntöjä ei monelta osin sovelleta tällä hetkellä. Esimerkiksi valtion menokehyssääntöön on tehty poikkeuksia.

”Kriisin hoitamisen varmistamiseksi väliaikainen poikkeaminen finanssipolitiikan suunnittelukäytännöistä on perusteltua. Suunnitelmallisen julkisen talouden hoidon turvaamiseksi tulisi kuitenkin epävarmuudenkin vallitessa palata mahdollisimman pian vakiintuneeseen käytäntöön, jossa julkisen talouden suunnitelma sisältää sekä monivuotiset tavoitteet että suunnitelman tavoitteisiin pääsemiseksi ja jossa sitovasta menokehyksestä pidetään kiinni”, korostaa johtaja Matti Okko.

Huomiot perustuvat tarkastusviraston vastajulkaistuun finanssipolitiikan valvonnan arvioon. Arviossa tarkastellaan hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2021–2024, poikkeusolojen vaikutuksia julkisen talouden suunnitteluun sekä hallituksen tekemiä toimia koronavirustilanteen johdosta. Arviossa tarkastellaan myös julkisen talouden suunnitelman pohjana olevan talousennusteen realistisuutta.

Tutustu tarkastusviraston uuteen arvioon: VTV:n arvio julkisen talouden hoidosta

Tutustu myös VTV:n ekonomistien blogeihin koronakriisin talousvaikutuksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Poikkeavat budjetointiratkaisut hämärtävät talousarvion läpinäkyvyyttä ja lisäävät kustannuksia30.9.2020 06:45:00 EESTTiedote

Talousarvion laadintamenettelyt ovat epäyhtenäisiä eri hallinnonaloilla vuoden 2019 budjetissa, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Menettelyt eivät ole yhtenäistyneet vuosina 2015–2019, ja epäyhtenäisyys on kasvanut vuoden 2020 talousarviossa. Yhtenäinen budjetointi vahvistaisi eduskunnan budjettivallan ja siihen liittyvän tiedonsaantioikeuden toteutumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme