MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kriisipuhelimessa keskustellaan entistä enemmän itsetuhoisuudesta

Jaa
Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tulee entistä enemmän puheluita, joissa soittajalla on itsetuhoisia ajatuksia tai taustalla akuutti itsemurhayritys. Itsetuhoisuudesta puhutaan Kriisipuhelimessa keskimäärin 9 puhelussa vuorokaudessa.

Joka vuorokausi Kriisipuhelimeen tulee 1-2 soittoa, joissa soittajalla on akuutti itsemurhavaara tai takana on itsemurhayritys. Suomessa tehdään vuorokaudessa 2-3 itsemurhaa.

– On hyvä, että ihmiset hakevat apua. Kriisipuhelin saattaa olla ensimmäinen kontakti, jolle uskalletaan puhua ääneen. Kriisipuhelinpäivystäjät eivät pelkää puhua itsetuhoisuudesta, ja siellä on turvallista keskustella vaikeista asioista, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter. 

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ylläpitämässä Kriisipuhelimessa ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset päivystäjät antavat keskusteluapua elämän vaikeissa tilanteissa. Akuutissa tilanteessa pitää kuitenkin soittaa hätänumeroon 112 tai mennä päivystykseen. Kriisipuhelinpäivystäjät eivät voi soittaa takaisin, eivätkä mennä paikalle. 

Toukokuussa 2019 Kriisipuhelimessa vastattiin 5133 kertaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Myös kesästä odotetaan vilkasta.

– Kesä on kiireisintä aikaa Kriisipuhelimessa. Suomi menee keskikesällä kiinni ja hoitokontakteissa voi olla pitkiä taukoja. Mielinauha-keräyksessä H&M-myymälät keräsivät kassalahjoituksia Kriisipuhelimen tueksi, ja sen ansiosta voimme lisätä päivystystä kesäöinä. 

Tavoitteena on saada pysyvää lisärahoitusta ja pitää Kriisipuhelin auki jatkossa ympäri vuorokauden. 

Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua neljällä kielellä, suomeksi, ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Läpi kesän ovat auki suomen- ja ruotsinkieliset linjat. 

Suomenkielinen linja 09 2525 0111 

  • Avoinna arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00 
  • mieli.fi/kriisipuhelin 

Ruotsinkielinenlinja 09 2525 0112 

Arabiankielinenlinja 09 2525 0113 tai 040 195 8202 / WhatsApp, kesätauko 8.-31.7.19 

  • Avoinna ma-ti klo 11-15, ke klo 13-16 ja 17-21, to klo 10-15 
  • mieli.fi/azma   

Englanniksi voi soittaa sekä ruotsin- että arabiankieliselle linjalle. 

Mielinauha-keräys: mielinauha.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Winter
(tavoitettavissa 7.7. asti)
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö
040 587 5197
etunimi.sukunimi@mieli.fi



Camilla Björk
(ei tavoitettavissa 22.6.–7.7.)
Kriisityöntekijä / ruotsinkielinen linja
044 243 8997
camilla.bjork@pohjanmaankriisikeskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye