Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kristian Heberg on Vaasan Kuorofestivaalin uusi taiteellinen johtaja

Jaa

Vaasan Kuorofestivaali järjestetään 20.-24.5.2020 jo 28. kerran. Festivaali on saanut uuden taiteellisen johtajan Kristian Hebergin, joka haluaa säilyttää festivaalin lämpimän tunnelman, korkean tason ja monipuolisuuden.

AITO Collective
AITO Collective

Vaasan Kuorofestivaalin uutena taiteellisena johtajana aloittaa Kristian Heberg. Hän on 31-vuotias oululainen ammattikuoronjohtaja, joka johtaa Oulussa kolmea kuoroa sekä opettaa Oulun yliopistossa kuoronjohtoa ja musiikin teoriaa.

Heberg on aktiivinen toimija paikallisissa ja valtakunnallisissa kuorojärjestöissä, kuten Sulasolissa, Sekakuoroliitossa, Suomen Mieskuoroliitossa ja Suomen kuoronjohtajayhdistyksessä. Heberg on toiminut myös useiden tapahtumien taiteellisena johtajana sekä kouluttajana ja tuottajana erilaisissa tapahtumissa ja projekteissa.

Heberg toivoo, että lämmin tunnelma säilyy Vaasan Kuorofestivaalilla.

- Haluan myös syventää yhteistyötä paikallisten kuorojen ja sidosryhmien kanssa sekä sisältöpuolella säilyttää esiintyjien korkean tason ja taiteellisen monipuolisuuden, Heberg linjaa.

Keväällä kuullaan raikkaita ääniä pohjoisesta

Kuorofestivaalin tuottaja Ilkka Nyqvist kertoo, että festivaaliohjelmassa kohtaavat historia ja perinteet sekä uusi musiikki ja improvisaatio.

- Ensi kevään pääesiintyjistä voidaan jo mainita innovatiivinen AITO Collective, norjalainen PUST sekä kamarikuorot Ahjo ja Kaamos, joiden muodostama suurkuoro esiintyy Vigilia–Missa Brevis -konsertissa, kertoo Nyqvist.

Suomalainen AITO Collective on innovatiivinen ammattimuusikoista koostuva seitsenjäseninen vokaaliyhtye, joka improvisoi sielun, ruumiin ja mielen tapahtumat esiin musiikin kautta. Yhtyeen musikaalinen sisältö voi olla mitä vain hetkessä syntyvää: balladeja, grooveja rytmejä, populaari-, folk-, maailman- tai fuusiomusiikkia, klassisia etydejä, jatsia ja bluesia, ääntä ja värejä, liikettä tai jotain, millä ei vielä ole edes nimeä.

AITOn kuoronjohtaja Merzi Rajala pitää myös kuorofestivaalilla workshopin kuoroimprovisaatiosta, kuoronjohtamisesta ja harjoittelutekniikoista. Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry valitsi Rajalan Vuoden 2019 kuoronjohtajaksi.

Oslosta saapuu kuusijäseninen a cappella -yhtye PUST. Yhtyeen jäsenten äänet sulautuvat yhteen kauniiksi harmoniaksi, joka samalla vangitsee ja rentouttaa kuulijan. Luovat tulkinnat muiden kappaleista sekä omat sävellykset ovat saaneet vaikutteita balladeista, jatsista ja folkmusiikista.

PUST on ollut ehdolla CARA-palkinnon saajaksi (rytmisen a cappella –musiikin Grammy-palkinto) sekä Grammya vastaavan norjalaisen ”Spellemannprisen” -palkinnon saajaksi. Yhtye on esiintynyt useilla norjalaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla sekä yhteisissä konserteissa muun muassa Bobby McFerrinin ja The Manhattan Transfer -yhtyeen kanssa.

Vigilia–Missa Brevis tuo yhteen kaksi huippukuoroa

Vigilia–Missa Brevis -konsertti tuo yhteen kaksi laajaa teosta, idän ja lännen, rakastetun klassikon ja uunituoreen sävellyksen, historian ja tämän hetken sekä kaksi helsinkiläistä eturivin kamarikuoroa Ahjo Ensemblen ja Kamarikuoro Kaamoksen. Kuorot muodostavat yhdessä yli 60 taitavan laulajan ja Paavo Hyökin johtaman suurkuoron, jonka kuulas sointi taipuu vaivatta niin pehmeimpiin tunnelmakuviin kuin muhkeimpiin huipennuksiinkin.

Konsertissa kuullaan Sergei Rahmaninovin (1873-1943) rakastettu mutta vaativa Vigilia (1915). Tämä ortodoksisen kirkkomusiikin helmi yhdistää vanhat kirkkosävelmät ja myöhäisromanttisen sinfonikon kädenjäljen.

Konsertissa kuullaan myös Erik Bosion (s. 1983), Jussi Chydeniuksen (s. 1972) ja Morten Vintherin (s. 1983) yhdessä säveltämä viisiosainen Missa Brevis (2018). Missa Brevisin muoto ja teksti viittaavat katoliseen lyhyeen messuun, jonka kolmen laulaja-muusikko-laulutekijä-sovittaja-tuottajan ”Homestay Music” -kollektiivi on nyt ottanut käsittelyynsä. Lopputuloksena on nykyaikainen kokonaisuus, joka vakuuttaa niin esiintyjät kuin yleisönkin.

Ilkka Nyqvist muistuttaa vielä, että kuorot voivat ilmoittautua festivaalille 1.11. alkaen ja lipunmyynti konsertteihin alkaa tammikuussa.

Lisätietoja ja kuvia pääartisteista: ilkka.nyqvist@vaasa.fi

Kuorofestivaali facebookissa: www.facebook.com/vaasachoirfestival

Liput: www.netticket.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vaasan Kuorofestivaalin taiteellinen johtaja Kristian Heberg
kristian.heberg@gmail.com

Vaasan Kuorofestivaalin tuottaja Ilkka Nyqvist
Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut
p. 0400 564 469
ilkka.nyqvist@vaasa.fi

Kuvat

AITO Collective
AITO Collective
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ny coronavirussmitta har konstaterats – över 50 exponerade23.9.2020 13:13:35 EESTTiedote

Coronavirusinfektion har blivit konstaterad hos en person som varit på Vasarestaurangen Dallas Pizza Palazzo fredag 18.9.2020 kl. 19.00–20.00. Den infekterade personen är hemma i isolering. Hälsomyndigheterna har kontaktat de personer som har utsatts för smitta av personen i fråga och de har antingen redan försatts eller kommer att försättas i karantän. Enligt nuvarande information har över 50 personer exponerats.

Uusi koronavirustartunta todettu – altistuneita yli 5023.9.2020 13:09:15 EESTTiedote

Koronavirustartunta on todettu henkilöllä, joka on asioinut vaasalaisessa Dallas Pizza Palazzo –ravintolassa perjantaina 18.9.2020 klo 19.00 – 20.00. Tartunnan saanut on asetettu eristykseen ja hän on kotihoidossa. Terveysviranomaiset ovat kontaktoineet todetun tautitapauksen altistamia henkilöitä ja heidät on jo asetettu tai asetetaan karanteeniin. Tämän hetken tiedon mukaan altistuneita on yli 50.

Utställningen på Kuntsi museum för modern konst granskar små fragment i stor skala22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Utställningen Väderprognos för framtiden tar upp människans relation till andra arter under en tid då klimatförändringen och massutrotningen av arter inskränker livets möjligheter på jorden. Utställningen, som kommer 23.9.2020–14.2.2021 till Vasa via Venedigbiennalen och Kiasma, presenterar nordiska konstnärer – bland dem även konstnärsduon nabbteeri från Österbotten.

Näyttely Kuntsin modernin taiteen museossa tarkastelee pieniä osasia suuressa mittakaavassa22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Venetsian biennaalin ja Kiasman kautta Vaasaan 23.9.2020–14.2.2021 saapuva näyttely esittelee pohjoismaisia taiteilijoita, joiden mukana myös alueemme taiteilijakaksikko nabbteeri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme