Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kruunusillat-hanke jatkaa valmistelevia rakennustöitä Hakaniemessä ja Siltavuorenrannassa kesällä

Jaa

Kruunusillat-raitiotien rakentajat valmistelevat uuden Hakaniemensillan rakentamista kesällä. Tärkein työ on Siltavuorensalmen pohjassa kulkevan paineviemärin siirto.

Havainnekuvassa Kruunuvuorensilta Mustikkamaalta katsottuna. Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects
Havainnekuvassa Kruunuvuorensilta Mustikkamaalta katsottuna. Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects

Kruunusillat-hanke rakentaa kokonaan uuden Hakaniemensillan nykyisen, huonokuntoisen sillan tilalle. Uusi silta sijaitsee nykyisen sillan itäpuolella. Uuden sillan linjauksen kohdalla Siltavuorensalmessa kulkee halkaisijaltaan 80 senttimetriä leveä, korkealla paineella toimiva jätevesiviemäri. Iso osa kantakaupungin jätevesistä kulkee tätä viemäriä pitkin. Paineviemäri on siirrettävä pois uuden sillan kohdalta, ennen kuin ruoppaus- ja paalulaattatyöt sekä varsinainen sillanrakennus voidaan aloittaa.

Rakennustöiden ajaksi tehdään väliaikainen siirtoputki. Uusi paineviemäri rakennetaan uuden Hakaniemensillan itäpuolelle.

Kruunusillat-raitiotien rakentajat laajentavat työmaa-alueita huomattavasti kesän jälkeen. Tämänhetkisen arvion mukaan syksyllä alkaa väliaikaisen kiertoliittymän rakentaminen Näkinsillan eteläpuolelle. Hakaniemenrannassa ja Merihaankadulla alkaa paalulaatan rakentaminen.

Siltavuorensalmesta joudutaan siirtämään laitureita työmaan alta. Työ on alkanut toukokuun lopussa ja se saadaan tämän kesän osalta valmiiksi elokuun alussa.

Melua aiheuttavat työt

Kruununhaassa on jo tehty lyhytaikaisia, melua aiheuttavia kallioporauksia. Ne jatkuvat kesä-heinäkuun vaihteessa 1–2 viikon ajan Pohjoisranta 26:n kohdalla.

5.7. alkavalla viikolla ponttiseinän rakennustyöt jatkuvat Pohjoisrannan varrella, työalue siirtyy aiempaa kauemmas asuinrakennuksista. Tämän työvaiheen kesto on arviolta 1–2 viikkoa. Kruununhaassa ei tehdä muita melua aiheuttavia töitä heinäkuussa.

Hakaniemessä melua aiheuttavat työvaiheet, kuten pontitus ja paalutus, alkavat heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja jatkuvat vaihtelevasti ainakin elokuun loppuun. Melua aiheuttavissa työvaiheissa on välillä useiden päivien taukoja.

Syksyllä työmaa-alueet laajenevat, töistä tiedotetaan myöhemmin lisää.

Liikennejärjestelyt

Nykyiset liikennejärjestelyt ovat pääosin voimassa tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin elokuun puoliväliin.

Moottoriajoneuvoliikenne Hakaniemenrantaa pitkin Merihakaan loppuu lopullisesti molempiin suuntiin alkusyksystä 2021. Sen jälkeen moottoriajoneuvoliikenne Merihakaan kulkee Sörnäisten rantatien kautta Haapaniemenkatua pitkin. Nykyiset jalankulun ja pyöräilyn reitit aivan Hakaniemenrantaa pitkin säilyvät käytössä.

Merihaan bussilinjojen reitit muuttuivat 7.6. Kruunusiltojen töitä ennakoiden. Muutoksista voi lukea lisää HSL:n tiedotteesta (linkki tiedotteen lopussa).

Reitit opastetaan maastossa liikennemerkein. Ajantasainen kartta liikennejärjestelyistä löytyy myös Kruunusiltojen verkkosivuilta

Kaupunkiympäristölautakunta ja HKL:n johtokunta esittävät enimmäishinnan korotusta

Kruunusillat-hanke kertoi kesäkuussa, että se vie esityksen raitiotien rakentamisen vaiheistuksesta sekä enimmäishinnan korotuksesta kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kaupunkiympäristölautakunta päätti esittää raitiotien rakentamisen vaiheistuksen ja kustannusarvion hyväksymistä 29.6. ja HKL:n johtokunta 1.7. Kaupunginhallitus ja -valtuusto käsittelevät asiaa elokuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kruunusillat-allianssin Hakaniemen alueen työt
Aapo Urjanheimo, p. 050 538 8012, aapo.urjanheimo@yit.fi
Hakaniemen osaprojektipäällikkö

Kruunusillat-hanke
Ville Alajoki, p. 040 334 7301, ville.alajoki@hel.fi
Projektinjohtaja

Kuvat

Havainnekuvassa Kruunuvuorensilta Mustikkamaalta katsottuna. Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects
Havainnekuvassa Kruunuvuorensilta Mustikkamaalta katsottuna. Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kruunusillat-raitiotie

Kruunusillat-hanke yhdistää 10 kilometrin raitiotieyhteydellä Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Helsingin keskustaan. Samalla se luo uuden merellisen reitin myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

Hankkeen näkyvimmät osat ovat kolme uutta siltaa: Kruunuvuorensilta, Finkensilta ja Merihaansilta. Kruunuvuorensilta tulee olemaan Suomen pisin silta, noin 1200 metriä. 

Rakentamisen on tarkoitus alkaa syksyllä 2021. Tavoite on, että yhteys valmistuu vuoden 2026 lopussa ja raitiotien matkustajaliikenne käynnistyy vuonna 2027.

Kruunusillat-raitiotie toteutetaan kahden urakkamuodon yhdistelmänä: Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan väliset kaksi siltaa sekä Korkeasaaren maarakennus toteutetaan kokonaisurakkana. Yhteyden muu rakentaminen tehdään puolestaan allianssimallilla.

Allianssiin sisällytetään myös yhteyden varrella olevia muita maarakennus-, kadunrakennus- ja kunnallisteknisiä töitä. Yksi tällainen työ on uuden Hakaniemensillan rakentaminen ja vanhan purkaminen. Näiden aiheuttamat kustannukset katetaan Kruunusillat-budjetin ulkopuolelta kaupungin muusta investointirahoituksesta.

Kruunusillat-raitiotien ja sen kustannusarvion ulkopuolisia asioita ovat myös HKL:n raitiovaunuhankinnat ja Laajasaloon suunniteltu hybridikortteli, joka sisältää asuintaloja ja niiden alle raitiovaunuvarikon.

Kruunusillat-allianssin osapuolet ovat Helsingin kaupunki, YIT Suomi Oy, NRC Group Finland Oy, Ramboll Finland Oy, Sweco Infra & Rail Oy ja Sitowise Oy.

www.kruunusillat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme